Кому як, а медицині – найбільше: нотатки з минулої сесії Кам’янець-Подільської районної ради

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

7 мільйонів 274,2 тисячі гривень – саме на таку суму збільшено дохідну частину бюджету Кам’янеччини й ці додаткові кошти будуть використані на фінансування видаткової частини. Про це йшлося на позачерговій сесії районної ради, що відбулася 31 липня під головуванням Віктора Кривака. Як зазначив начальник фінансового управління РДА Олександр Федик, внесення змін до районного бюджету стало можливим у результаті перевиконання дохідної частини за перше півріччя цього року та збільшення обсягу міжбюджетних трансфертів з місцевих скарбниць. З цієї суми власні надходження становлять лише 800 тисяч гривень, решта – субвенції з державного і обласного бюджетів.

– Найбільше коштів держава виділяє на утримання працівників первинної ланки медицини. Коли планували районну казну, то затверджували фінансування для ФАПів і амбулаторій лише на І півріччя, адже зараз іде реформування цієї галузі. Наразі надано додаткові кошти для цих потреб і їх можна буде отримати вже з 1 жовтня. Ця сума для району складає 2 млн 611,4 тис.грн. Також держава виділила 1 млн 910,9 тис.грн для потреб об’єднаних територіальних громад у сфері охорони здоров’я, а ОТГ, своєю чергою, з коштів медичної субвенції делегують видатки у районний бюджет. Таким чином, на первинну ланку медицини району загалом спрямовано 4,5 млн грн. Крім того, на ІІ півріччя додатково виділено 782,8 тис.грн на відшкодування вартості медикаментів для лікування окремих захворювань (Програма «Доступні ліки»), – зазначив головний фінансист району.

У ході обговорення Микола Жоган поцікавився, якою є частка об’єднаних територіальних громад у фінансуванні медичної галузі Кам’янеччини. Як з’ясувалося, держава забезпечує центральну районну лікарню у вигляді субвенції лише на 80%, а Первинний центр медико-санітарної допомоги – на 75%, тому з районного бюджету на ці цілі додатково виділяється 9 млн 182,3 тис.грн (ЦРЛ – 6,5 млн грн, ПМСД – 2 млн 682 тис.грн). Що ж до ОТГ, то вони делегували на охорону здоров’я лише 456 тис.грн. Найбільш вагому цифру в цій сумі – 214 тис.грн – надала Гуменецька ОТГ.

Чому закрили Підпилип’янську школу?

Як зазначила головний бухгалтер відділу освіти РДА Наталія Мартинюк, закривати навчальний заклад цьогоріч не збиралися і Підпилип’янська школа була внесена відділом освіти у планову мережу. Але під час наради з директорами загальноосвітніх закладів керівник школи повідомив, що 1 вересня до навчання приступлять лише 20, а не 25 учнів, як очікувалося раніше. У такому разі держава не фінансуватиме заклад і весь тягар його утримання ліг би на плечі району.

На запитання Бориса Беца щодо підстав для закриття школи Наталія Миколаївна зазначила:

— У класах – від 1 до 3-х учнів, 4-го класу взагалі немає, тому й постало питання про припинення діяльності закладу. Адже освітньої субвенції на таку малокомплектну школу виділено не буде, а район не зможе її утримувати. Ось лише деякі цифри: на заклад у рік витрачається 1,5 млн грн, з них 1,1 млн грн – зарплата педагогів та техперсоналу, комунальні послуги становлять 110 тис.грн, оплата електроенергії – 13 тис.грн, придбання вугілля та дров – 97,9 тис.грн.

Депутат Олег Федорченко не підтримав ідеї закриття навчального закладу, вважаючи, що ніякого поліпшення дітям це не принесе. Він також висловив сумнів, що через незадовільний стан доріг та низку інших чинників будуть проблеми із доставкою учнів до Привороття. На це директор Приворотської ЗОШ, депутат районної ради Ілона Добросельська парирувала, що ситуація з незадовільним станом доріг є нагальною для всього району. І для підтвердження вона повідомила, що троє учнів з Підпилип’я уже шість років щодня добираються до Приворотської ЗОШ автобусом і якихось критичних ситуацій при цьому не виникало.

– Ми не зацікавлені в закритті Підпилип’янської школи. Якби у ній навчалося не 20, а 25 учнів, школа б фінансувалася державою і продовжила б своє існування. Ключові слова тут не «хочемо закрити», а «немає контингенту учнів», ­ додала Ілона Казимирівна.

У результаті з другої спроби депутати все ж таки прийняли рішення про припинення шляхом ліквідації Підпилип’янської ЗОШ І-ІІ ступенів. За таке рішення віддали свої голоси 20 депутатів.

Лише Кадиївцям чи усім?

Що ж стосується розподілу додаткових 800 тис.грн власних надходжень до бюджету, то один із пунктів цього проекту рішення викликав у депутатів полеміку. Йдеться про надання 284,3 тис.грн Кадиєвецькій сільській раді на оплату послуг встановлення вуличних газорозподільчих газопроводів та вводів. Таке дофінансування викликане постановою НКРЕКП, згідно з якою вноситься низку змін щодо процедури підключення та врізки до основної газомагістралі. І як поінформував голова райдержадміністрації Василь Сукач, щоб цей тягар не ліг на плечі селян, ці кошти будуть спрямовані на покриття додаткових витрат із підключення.

– Люди не винні, що їм потрібно нині виводити газові лічильники із будинків за межі двору, як цього вимагають нові зміни. Тож Кадиєвецька сільська рада звернулася до голови райдержадміністрації з проханням виділити на відповідні роботи додаткове фінансування, надавши на ці потреби 50 тис.грн власних коштів, – повідомив Олександр Федик.

Така відповідь не переконала депутата Бориса Беца, який вважає, що у такому випадку використання буде нецільовим, оскільки прилади обліку не перебувають у власності сільської ради, а належать господарям осель. Несправедливо буде й розводити газопровідні мережі селом за рахунок районного бюджету, коли цього не робили в інших населених пунктах Кам’янеччини. Віталій Бурбан підтримав колегу і висунув пропозицію розробити комплексну програму дофінансування подібних робіт для всіх сіл Кам’янеччини. А Іван Громик взагалі запропонував, оскільки проект був затверджений організацією, що займається газифікацією району, то нехай тепер усі зміни до нього вона проводить за власні кошти.

У результаті жвавого обговорення депутати прийняли рішення про зміни до районного бюджету в цілому.

З передачею територіального центру вирішили зачекати

Під час пленарного засідання 29-ї позачергової сесії депутати розглянули питання про передачу зі спільної власності району в комунальну власність Жванецької сільської ради будівлі та майна колишнього відділення стаціонарного догляду для постійного проживання Жванецького територіального центру соціального обслуговування.

Під час його обговорення в депутатів виникло чимало запитань щодо подальшого використання приміщення, оскільки почали ширитися чутки, що там планують розташувати адмінбудівлю сільської ради. У відповідь Жванецький сільський голова Тетяна Криворучко запевнила, що приміщення обов’язково використовуватиметься за призначенням – для надання соціальних послуг (до прикладу, перукарські послуги, прання речей для самотніх та людей похилого віку, які перебувають під опікою соціальних працівників тощо).

– Однак робити тут стаціонарне відділення, де будуть проживати люди, не збираюся. У нашій громаді навіть не набереться стільки пацієнтів. А якщо ж ви хочете, щоб воно фукціонувало –делегуйте кошти з усіх громад, і питання буде знято, – підкреслила Тетяна Володимирівна.

Та ці аргументи не стали переконливими для депутатів і вони не підтримали питання передачі колишнього відділення територіального центру у власність Жванецької сільської ради.

 Два звернення районних депутатів

Районні обранці підтримали працівників Довжоцького спиртзаводу та направили звернення до Кабміну щодо ситуації, яка склалася навколо ДП «Укрспирт».

Зокрема йдеться про необхідність «…відкликання Державною фіскальною службою виконавчого листа по стягненню штрафних санкцій у розмірі 186 956 800,16 грн, які на сьогодні є неузгодженими (а отже не підлягають стягненню!) та/або вирішення клопотання ДП «Укрспирт» про зупинення виконання рішення про стягнення цієї суми в касаційній інстанції, розгляд якого затягнувся з незалежних від підприємства причин. В іншому випадку, буде відкрито прямий шлях до банкрутства ДП «Укрспирт», адже погасити нарахований фіскальною службою борг неможливо навіть за рахунок усього майна підприємства. Як наслідок – буде повністю знищено спиртову галузь з усіма невідворотними наслідками для країни.

Враховуючи викладене, просимо Уряд втрутитися в ситуацію та сприяти розблокуванню діяльності ДП «Укрспирт».

Ще одне звернення, ініційоване головою депутатської фракції Аграрної партії Ігорем Гаєм, було направлене до міського голови Михайла Сімашкевича та Служби автомобільних доріг області з проханням забезпечити проїзд до місця провадження підприємницької діяльності  колеги-депутата Руслана Сендзюка, який став заручником проведення ремонтних робіт на вулиці Північній.

                                                                                                                                                                                                                                        Наталя КАМІНСЬКА.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар