У Кам’янці відкрилась виставка, присвячена українському Донбасу

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

«Особливий» регіон, в якому все українське сприймається як чужорідне, а населення застрягло в ностальгічних конвульсіях за Радянським Союзом. Саме такий образ Донбасу не один десяток років створювався різними політичними силами у свідомості українців.

«Російській пропаганді вдалось поширити в українському інформаційному просторі потрібний їй образ «неукраїнського» і «люмпенізованого» Донбасу, – зазначають автори виставки «Донбас  – переPROчитання образу», яка відкрилась 28 травня у Виставковій залі по Соборній. – Натомість ми впевнені, що в українському дискурсі потрібно формувати образ Донбасу як невід’ємної частини України, без реінтеграції якої неможливі ані консолідація української політичної нації, ані Соборна Українська держава».

Виставка підготовлена Українським інститутом національної пам’яті на основі маловідомих матеріалів з фондів Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Галузевого державного архіву СБУ, а також документів з Державного архіву Донецької області. Деякі з них щойно розсекречені та публікуються вперше.

На стендах можна прочитати про скіфське минуле Донеччини, козацький період в її історії, видатних людей різних періодів, які народились, жили та творили український Донбас.

Організатори пересувної виставки сподіваються, що вона приверне увагу людей з різною оцінкою ситуації на сході країни, адже без знання минулого, неможливо вплинути на майбутнє.

Триватиме виставка до 13 червня. Тому обов’язково приходьте, читайте, аналізуйте, щоб потім не звинувачувати російську пропаганду в своєму невігластві та мисленні нав’язаними штампами.

Євгенія СОЛОВСЬКА.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар