У Кам’янець-Подільській центральній районній бібліотеці присвятили захід всесвітньовідомій співачці з українським корінням Квітці Цісик

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

З нагоди відзначення 65-річниці з дня народження відомої американської співачки українського походження Квітки Цісик в Кам’янець-Подільській центральній районній бібліотеці  в рамках пункту Європейської інформації, що діє при бібліотеці 12 квітня 2018 року відбувся захід, який відвідали студенти коледжу культури та мистецтв відділення «Бібліотечна справа».

Бібліограф Юлія Воронюк розповіла, що Квітка Цісик народилася 4 квітня 1953 року у Квінті (Нью-Йорк, США) в сім’ї післявоєнних емігрантів із Західної України Іванни та Володимира Цісиків. Батько Квітки був скрипалем, музичну освіту здобув у Львові, з 1942 р. по 1944 р. був концертмейстером Львівського оперного театру, а після еміграції викладав в Українському музичному інституті в Нью-Йорку. Саме батько вчив її грати на скрипці ще з п’яти років. З дитинства Квітка дуже любила співати. Після школи вона вступила до державного університету Нью-Йорка на клас скрипки. Проте, через рік вона кинула університет і була прийнята в Mannes School of Music, де під керівництвом хранителя віденської оперної традиції професора Себастіана Енгельберга отримала знання з вокалу та відшліфувала свій голос – колоратурне сопрано. Навчання закінчила в 1974 році. Дуже швидко вона стала однією з найбільш високооплачуваних виконавиць рекламних мотивів для радіо та телебачення. З 1982 року Квітка була єдиним і незмінним голосом компанії Ford Motors. 1977 р. Квітка здобула нагороду Оскар в номінації “Краща пісня для кіно” за саундтрек до фільму “You Light Up My Life”.

Квітка з матір’ю у 1983 році відвідали Україну, тоді її пісні ще заборонено було крутити по радіо, дуже мріяла дати серію концертів вже на незалежній Україні. Віктор Мішалов (австралієць українського походження), з яким Квітка навчалася в консерваторії, приїжджаючи в Україну привіз платівку Квітки Цісик. Тоді з’явилася перша платівка “Квітка” і вона була дуже популярна. Люди переписували її альбом, слухали, всі захоплювалися і дуже хотіли побачити саму Квітку. Свого часу Олександр Горностай (один з організаторів фестивалю “Червона Рута”) запрошував Квітку Цісик до України у 1989 р. для участі у фестивалі, а 1992 р. – для участі в концерті з нагоди першої річниці незалежності України. На жаль, жодного разу вона не змогла приїхати, хоч дуже хотіла. 29 березня 1998 р. Квітка Цисик померла від раку молочної залози в Манхеттені.

Крім розповіді про життєвий шлях та музичну творчість співачки, студенти переглянули документальний фільм «Квітка. Голос в єдиному екземплярі» та прослухали найкращі пісні Квітки Цісик, які зачаровують казковим звучанням.

Підготувала: бібліограф ЦРБ Юлія Воронюк.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар