Свято в радість

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

З давніх-давен пісні полонять серця людей, піднімають настрій, скрашують відпочинок і надихають у праці, тамують біль і розраджують у горі, множать сили в боротьбі й не дають впасти духом. І саме пісня минулої п’ятниці зібрала на фольклорний фестиваль «Нетління спадщина глибин Дністра» її поціновувачів, тих, хто не рахує своїх літ, хто зберігає оптимізм, почуття гумору, бадьорість, аби разом заспівати пісню й на якийсь час забути про негаразди та труднощі.

– На Кам’янеччині талановитій молоді, яка займається співом професійно, а також самодіяльним артистам, приділяється значна увага, – коментує подію начальник відділу культури РДА Алла Бец. – І саме тому ми вже втретє поспіль проводимо цей пісенний фестиваль. Щоб взяти в ньому участь, до мальовничого села Руда завітало 30 художніх колективів не лише з Хмельниччини, а й з Буковини, в яких налічувалося понад 300 учасників.

Розпочався фестиваль на території гостинного двору «Хмільна застава», де всіх присутніх радо зустрічали й частували смачними українськими варениками, запашними ухою та узваром.

Представники районної влади побажали учасникам нових творчих досягнень, єднання, а гостям фестивалю – гарного відпочинку та задоволення від чудових номерів. Далі було творче дійство з розмаїттям пісень, танців, інструментальної музики. Глядачі мали нагоду послухати український народний фольклор у прекрасному виконанні звичайних сільських талановитих і працелюбних людей.

За словами Рудського сільського голови Тетяни Криворучко, зустрічати таку велику кількість гостей для невеличкого подільського села було неважко.

– У кого є бажання працювати, той здолає будь які труднощі, – впевнена Тетяна Володимирівна, – тим більше, що місцеві підприємці, сільський актив допомагали в організації заходу, на них завжди можна понадіятися, в цьому вони безвідмовні. Таке свято для нас в радість, тим більше, що серед пісенної родини художніх колективів свою майстерність покажуть і наші місцеві аматори Катерина Букатко, Карина Ріжкова, Наталія Маляр, художній керівник Марія Янківська з Гавриловець, а також Валентина Рожко, Тетяна Пупен, Марія Трачук, Даша Козак на чолі із художнім керівником Анастасією Яровою з Руди.

Своїми враженнями від folk-fest діляться й гості із с.Жердя , що на Чемеровеччині, учасники фестивалю народний аматорський ансамбль народної музики «Родина».

  • Назва наша невипадкова, бо корінь народного колективу складає сімейний ансамбль, який спочатку носив назву «Дудари», – розповідає художній керівник Ірина Сухар. – Засновником і творцем його є мій батько, художній керівник сільського Будинку культури, відмінник освіти України Михайло Олександрович Скрипник. Саме він залучив до ансамблю маму Валентину Іванівну, старшу сестру-скрипальку Оксану та мене. Нині колектив вийшов за межі сімейного ансамблю, адже у його складі творять й інші сільські родини. Саме з родини плекаються істинні патріоти і завдання кожної сім’ї – виховувати справжніх українців. Ми не покидаємо цих традицій і наш колектив об’єднав у собі учасників від 68 до 8 років. Від дідуся – засновника колективу – до його онука Матвійка. Ми щиро вдячні керівництву вашого району, а також відділу культури Кам’янець-Подільської РДА, Рудському сільському голові за гостинність, вагомий внесок у розвиток аматорського мистецтва. Будьте сьогодні, завтра і завжди опорою для всіх, кому люба й дорога культура українського народу.

Надія Єрменчук.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар