ПИСАНКОВЕ ПОДІЛЛЯ

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

«Писанкове Поділля» – так називається виставка українських писанок, що нещодавно експонувалася у виставковій залі НІАЗу «Кам`янець».

Тут я вперше в житті розмальовувала писанку! Як і належить, старанно водила по ній воском, збираючи докупи пелюстки подільської квітки. А моїми мольфарами у цьому магічному ритуалі були десятирічні діти гуртка «Писанка» з міста Дунаївці, котрі приїхали на відкриття власної ж виставки «Писанкове Поділля». Її заздалегідь підготувала спільно з працівниками

НІАЗу «Кам`янець» їхня керівниця Валентина Войткова. У рідному місті вона створила народний художній колектив «Писанка» при комунальному закладі ДМР «Будинок творчості школяра».

Коли оглянешся навколо – не можеш збагнути розумом, що це все створили діти. А ще більше не можеш пробачити собі, що українська традиція напередодні Великодня розмальовувати писанки – давно забута. Бо ж кожна дівчина чи господиня дому, розписуючи яйце-райце, надавала цьому дійству особливого значення, а ще загадувала якесь бажання. І чекала, що воно неодмінно збудеться. Я також, розписуючи яєчко, думала про… І знаєте, не пройшло і півгодини, як чари подіяли…

А ще ми куштували паску, яку спекла пані Валентина. Ну, дуже смачна! Адже ці золоті руки все творять. Тож її заслуги були винагороджені Почесною грамотою від Президента України (2018 р.) та Дипломом Центру української культури і мистецтв (Київ, 2019 р.).

Валентина Войткова також є членом літературно-мистецького об`єднання «Сонях» ім. В.Бабляка, який діє у Дунаївцях, фотоклубу «Погляд» м. Кам`янця-Подільського. Разом зі своїми вихованцями неодноразово брала участь у міжнародних, всеукраїнських, обласних фестивалях, конкурсах та виставках народного мистецтва, на яких проводить майстер-класи писанкового розпису. Вона є авторкою зернової техніки розпису писанки-зернівки.

Ця виставка – диво творіння людських рук! Її потрібно обов’язково відвідати!

Юлія ЛИСКУН, голова Кам`янецького осередку «Українського клубу».

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар