ОНОВЛЕНИЙ ЧАБАНІВСЬКИЙ МУЗЕЙ ЧЕКАЄ НА ВІДВІДУВАЧІВ

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

Музей в селі Чабанівка оновився завдяки Українському культурному фонду. Про це розповів Андрій Зоін, керівник ГО «Територія» в прес-центрі міської ради. Громадська організація допомогла Староушицькій територіальній громаді взяти участь у конкурсі на фінансування по програмі УКФ «Культура, туризм, регіони». Цьогоріч у межах програми була проведена реконструкція і оновлення виставки чабанівського музею. Зокрема відновили мурал, створений на стінах всередині приміщення ще 25 років назад кам’янецьким художником Володимиром Лашком. Сам художник на запрошення Староушицької сільської ради його і оновив. Цей мурал розповідає про історію села від моменту заснування до кінця ХХ століття. Також і сама виставка музею зазнала змін. Громадські активісти з ГО «Територія» і жителі чабанівки її розширили, додали розповіді про простих людей, їхнє життя протягом ХХ століття. Відкрили додаткову експозицію про засновника музею Василя Ромарнюка. Завдяки йому музей у 1991 році став кращим сільським музеєм в Україні. За словами Андрія Зоіна, оглядаючи приміщення активісти знайшли його кабінет, завалений усіляким непотребом. Розчистивши його, вони зрозуміли, що там все так залишилось як було при житті Василя Ромарнюка, лише потрібно було трохи прибрати, аби привести до ладу і додати декілька фотографій.

Задля зацікавлення туристів, провели ребрендінг музею. Створили логотип у вигляді вівці, адже за легендою саме чабан став засновником села. Ідею для логотипу взяли з муралу, де серед іншого є зображення на стіні вівці, вписане в батарею опалення. Випустили сувенірну продукцію. Створили сайт музею і сторінки в соціальних мережах. На думку Андрія Зоіна все вийшло вдало і сучасно.

– Це допоможе розвивати туризм в Староушицькій громаді, – впевнений громадський активіст,- адже недавно проклали нову дорогу з Кам’янця до Бакоти, і туристи, крім відвідин старовинного монастиря та милуванням дністровськими краєвидами, зможуть заїхати ще й у Чабанівку, яка знаходиться поруч. Тим більше, що в 2022-23 роках є плани продовжити ремонт дороги до цього населеного пункту.

Розвиток туризму може стати для Староушицької сільської громади, вважає Андрій Зоін, певним порятунком від фінансової скрути, адже на її території нема великих підприємств. За його інформацією, уже є плани щодо відкриття там контактного зоопарку. Туризм, культура, наявність певної інфраструктури, а також інформаційна складова допоможуть залучити туристів, а з ними прийдуть і гроші, і підприємці, які будуть платити податки до бюджету громади. Тому Андрій Зоін закликає й інші громади розвивати туристичний і культурний напрями. Зокрема брати участь у програмах Українського культурного фонду.

– Наразі музей відкритий лише 2 години на день, а його завідувач працює на півставки. Але вже з весни, я впевнений, тут буде декілька ставок і цей заклад буде відкритий цілий день для відвідувачів, – переконаний Андрій Зоін.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар