Чому фарбують яйця на Великдень

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

Як відомо, на Великдень прийнято фарбувати яйця й обдаровувати ними рідних, друзів, гостей, а також залишати в церкві, подавати жебракам. А чи замислювалися ви, як і коли виникла ця традиція?

Виявляється, традиція фарбувати яйця на Христове Воскресіння пов’язана з легендою, згідно з якою за часів Римської імперії люди могли відвідати імператора з проханням, тільки принісши йому що-небудь у дар. Багатії несли в подарунок правителю золото, а ті, у кого золота не було, приносили те, що було в домашньому господарстві. І ось коли Марія Магдалина вирішила принести імператору Тиберію звістку про воскресіння Христа, виявилося, що в неї немає нічого, крім курячого яйця. Простягнувши свій подарунок, вона сказала: «Христос воскрес!». Але імператор розсміявся і відповів, що повірить у цю новину тоді, коли це біле яйце змінить свій колір на червоний. У той же момент відбулося диво, і яйце стало яскраво червоним. Тоді здивований імператор вимовив: «Воістину воскрес!». З тих пір і пішов звичай фарбувати яйця та вітатися на Великдень цими словами на знак віри в Господа і в пам’ять про День відродження.

Є й інші легенди. До прикладу, за однією із них традицію фарбування яєць на Великдень пояснюють тим, що Діва Марія, розважаючи немовля Христа, теж фарбувала яйця.

Ще одна легенда розповідає про те, що після страти Христа іудеї зібралися на трапезу, де на столі були смажена курка і варені яйця. Обідаючи, згадали, що через три дні Ісус Христос воскресне, на що господар будинку заперечив: «Це станеться тільки після того, як смажена курка оживе, а яйця стануть червоними». В ту ж мить курка ожила, а яйця поміняли колір.

Підготувала Зінаїда ФЕДОРАК. С.Цвіклівці.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар