Від тісної взаємодії Кам’янець-Подільського районного центру зайнятості та роботодавців виграють усі

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

Ринок праці є одним із основних і найскладніших елементів ринкової економіки. Через нього найважливіший національний ресурс – людський капітал – розподіляється за регіонами, галузями і видами виробництва, професіями і підприємствами. Ринок праці дуже чутливий до всіх соціально-економічних процесів, які відбуваються в суспільстві. Тож зрозуміло, що кардинальні зміни, що відбуваються в Україні, суттєво вплинули на нього. Скорочення виробництва, закриття підприємств, військовий конфлікт, економічна нестабільність – ці та інші причини, різко загостривши ситуацію, актуалізували проблеми конкурентоспроможності українців.

Саме роботодавці в сучасних умовах є домінуючою силою на ринку праці, вони розвивають економіку, наповнюють бюджет, створюють нові робочі місця. Про це неодноразово наголошує керівництво та фахівці Кам’янець-Подільської районної філії Хмельницького обласного центру зайнятості під час зустрічей з роботодавцями, при проведенні круглих столів, семінарів та інших масових заходів.

Взаємодія служби зайнятості з роботодавцями в сучасних умовах – основа позитивного вирішення проблеми зайнятості. Авторитет служби зайнятості у цілому залежить від виконання комплексу заходів, спрямованих на забезпечення активної зайнятості населення та задоволення потреб роботодавців у якісному підборі необхідних кадрів. Тому роботодавці для центру зайнятості є найважливішими партнерами в реалізації державної політики зайнятості населення. Тісна співпраця з роботодавцями сприяє вирішенню основного завдання – працевлаштування незайнятих громадян.

Вже не перший рік ми співпрацюємо з роботодавцями, вивчаємо кадрові потреби, спрямовуємо всі зусилля на їх задоволення. Адже тільки спільними діями та порозумінням з нашим головним соціальним партнером можна забезпечити конкретну допомогу клієнтам служби.

Роботодавець може самостійно шукати претендентів на вакансії або звернутися до служби зайнятості. Однак при укомплектуванні вакансій за сприяння служби зайнятості роботодавець має низку переваг. Насамперед, він не витрачає час та кошти на пошук претендентів на вакансії, бо фахівці центру зайнятості підберуть з числа людей, які шукають роботу, працівників відповідно до вимог роботодавця, попередньо домовляться з ним про дату зустрічі з претендентами на вакансії на базі підприємства чи центру зайнятості.

Якщо безробітний не має достатніх професійних навиків або досвіду, то центр зайнятості організовує його стажування безпосередньо на базі підприємства. За час такого стажування особа зі статусом безробітного вдосконалює свої професійні якості, адаптується на майбутньому місці праці до умов виконання робіт, обладнання, технології та колективу.

Служба зайнятості також може організувати професійне навчання безробітних на замовлення роботодавця. Таке профнавчання здійснюється за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Основне завдання професійного навчання – це підвищення рівня здатності громадянина гідно конкурувати на ринку праці в сучасних його умовах та інноваційних підходах у виборі кваліфікованих кадрів.

Роботодавці мають можливість бути присутніми на здачі безробітними в навчальних закладах іспитів після завершення професійного навчання і таким чином вибрати собі справді кваліфікованого працівника. Придивитися до майбутнього претендента на роботу можна і під час проходження особами зі статусом безробітного виробничо-навчальної практики чи на підприємстві, чи у навчальному закладі.

До речі, фахівці служби зайнятості допоможуть здійснити і професійний відбір кадрів з використанням сучасних тестових методик.

За бажанням представників підприємств, організацій, установ та фізичних осіб-підприємців служба зайнятості організовує (як у центрі зайнятості, так безпосередньо на підприємстві) ярмарки та міні-ярмарки вакансій, презентації роботодавців, аби безробітні знайшли місця праці й більше дізналися про те чи інше місцеве виробництво, заклади торгівлі, громадського харчування тощо.

Центр зайнятості часто організовує професіографічні екскурсії на ринкоутворюючі підприємства з метою ознайомлення учнівської молоді, шукачів роботи з професіями, які користуються попитом на ринку праці.

У випадку виникнення в роботодавця потреби виконати певний обсяг тимчасових робіт служба зайнятості посприяє залученню до цих робіт безробітних, при цьому не потрібно відривати своїх працівників від виконання їх основних обов’язків.

Важливо знати, що при працевлаштуванні безробітних на новостворені робочі місця не менше ніж на 2 роки центр зайнятості має можливість повернути кошти за 12 місяців, які роботодавець витратив на сплату єдиного соціального внеску. Така компенсація є вигідною для роботодавця.

Нещодавнім яскравим прикладом співпраці служби зайнятості з роботодавцем є організація підвищення кваліфікації для 17 водіїв автотранспортних засобів за напрямом “Експлуатація великогабаритного вантажного автотранспорту” для ФОП Слиз Лариси Миколаївни. Професійне навчання проводилось Рівненським центром професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості на місцевій базі. До навчального процесу залучені висококваліфіковані викладачі Подільського державного аграрно-технічного університету та Хмельницького обласного навчально-курсового комбінату. Після завершення навчання всі безробітні працевлаштовані згідно з укладеним договором.

Також на замовлення роботодавців центр зайнятості організував курси цільового призначення на базі Івано-Франківського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості для осіб, які через тривалий термін безробіття потребують підвищення своєї кваліфікації. Так, для потреб конкретних сільськогосподарських підприємств району проведено навчання 30-ти трактористів-машиністів сільськогосподарського виробництва за напрямком «Безпечне виконання робіт у сільськогосподарській галузі», під час якого безробітних навчали дотриманню вимог безпеки праці при використанні пестицидів, мінеральних добрив та інших агрохімікатів. Навчання відбувалося за замовленням роботодавців, тож після його завершення, згідно з укладеними договорами, безробітні працевлаштовані в таких підприємствах, як СТОВ «Агрофірма «Україна», ТзОВ «Агро-Еко ХХІ», філії «Мрія» і «Кам’янець-Подільська» ТОВ СП «НІБУЛОН», ПП «Калинський ключ», ПП «Аграрна компанія-2004», ТОВ «Енселко Агро», СТзОВ АФ «Нефедівське» та СТзОВ «Зоря». Крім того, ще три десятки водіїв, які перебували на обліку в районному центрі зайнятості, пройшли курси цільового призначення за напрямком «Дотримання безпеки ведення роботи на автотранспортних підприємствах», замовником яких виступає ТОВ «Промтехнтранс».

Завдяки вчасній та якісній підготовці фахівців за направленням Кам’янець-Подільської районної філії Хмельницького обласного центру зайнятості чимало підприємств Кам’янеччини забезпечені кваліфікованими робітниками. Наразі професії тракториста і водія є гарантією працевлаштування, адже потреба в таких спеціалістах є постійно.

Протягом січня-червня 2018 року послугами Кам’янець-Подільського районного центру зайнятості скористалися 315 роботодавців, якими подано 1047 вакансій, проведено 15 семінарів, у яких взяли участь 99 представників ПОУ, надано 4263 послуги роботодавцям, з них 298 послуг з консультування щодо організації професійного навчання на виробництві під потребу роботодавця. Під час заходів учасники були поінформовані щодо розвитку системи професійного навчання безробітних на виробництві під потреби роботодавців; умови, способи співпраці та взаємодії із роботодавцями для наближення існуючої системи професійно-технічного навчання до вимог роботодавців, переваги дуального навчання, використання сучасних виробничих технологій, необхідних для відповідних професій, підвищення рівня практичної підготовки кадрів, пришвидшення та адаптації безробітного в колективі.

Результатом проведеної роботи з роботодавцями стала організація профнавчання для 207 осіб з числа безробітного населення, яке перебувало на обліку, на замовлення 53 підприємств району та міста, укомплектовано 866 вакансій за сприяння центру зайнятості.

Усі послуги роботодавцям та шукачам роботи служба зайнятості надає безкоштовно. За кожним роботодавцем, який звертається до центру зайнятості, закріплюється фахівець, який є особистим консультантом роботодавця і зобов’язаний посприяти йому у вирішенні питань, що входять до компетенції служби зайнятості.

Сьогодні служба зайнятості працює за єдиною інформаційно-аналітичною системою Державної служби зайнятості України, яка спрямована на створення єдиного інформаційного середовища у сфері ринку праці. Ми маємо єдиний загальноукраїнський банк даних про підприємства, організації, установи, інформацію про вільні робочі місця та вакантні посади, про шукачів роботи із зазначенням їхнього професійно-кваліфікаційного складу, загальний банк резюме шукачів роботи, в тому числі не зареєстрованих у центрі зайнятості, 10 центрів професійно-технічної освіти ДСЗ, на базі яких може здійснюватися професійне навчання, перенавчання, підвищення кваліфікації безробітних громадян за направленням центру зайнятості.

Державна служба зайнятості уособлює інноваційну модель розвитку соціальної політики України і розглядає соціальний захист не тільки як систему послуг у підборі роботи та виплати допомоги з безробіття, а як систему гідних умов праці та заробітної плати, легальної зайнятості, що забезпечує громадянам соціальні гарантії.

Наталія БЕВЗЮК, начальник відділу взаємодії з роботодавцями.

 

 

 

 

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар