Домогосподарства Кам’янеччини зможуть отримати дотації за молодняк

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

Кількість великої рогатої худоби в Україні з року в рік скорочується. Аби відродити тваринництво, Уряд обіцяє надати нинішнього року чотири мільярди гривень на підтримку галузі. Наших читачів особливо цікавить те, що частину коштів буде спрямовано на дотації для домогосподарств на вирощування великої рогатої худоби (ВРХ). Хто їх отримає і що для цього потрібно, роз’яснює начальник відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації Надія СУЗАНСЬКА.

Уряд України прийняв Постанову «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва» на 2018 рік, у якій є окремий розділ — «Спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняка великої рогатої худоби». Згідно з документом, гроші надаються безповоротно фізичним особам за утримання молодняка великої рогатої худоби, який народився у господарствах фізичних осіб у поточному році, до досягнення ним тринадцятимісячного віку.

Така дотація виплачується за кожні чотири місяці його утримання наростаючим підсумком з урахуванням віку молодняка у розмірі:

від 1 до 5 місяців – 300 гривень за голову;

від 5 до 9 місяців – 700 гривень за голову;

віком від 9 до 13 місяців – 1 500 гривень за голову.

Загальний обсяг дотації за молодняк не може перевищувати 2 500 гривень із розрахунку на одну голову.

Для одержання дотації слід подати за місцезнаходженням господарства до відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади копії таких документів:

— паспортів великої рогатої худоби, виданих у встановленому порядку, а в разі утримання 10 і більше голів молодняка — виданий в установленому порядку витяг з Єдиного державного реєстру тварин;

— паспорта громадянина України;

— довідки або договору про відкриття рахунка в банку;

— документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків.

Зазначені документи приймаються протягом року до 1 травня, до 1 вересня і до 1 грудня в порядку черговості їх надходження, про що робиться запис у журналі обліку фізичних осіб — власників тварин.

Як бачимо, тварина, яка «претендує» на дотацію, обов’язково має бути зареєстрована, мати ідентифікаційний номер і паспорт. Адже сьогодні люди не дуже поспішають реєструвати тварин, остерігаючись паперової тяганини й не бажаючи, аби наявність худоби відображалася в податкових даних як «дохід». Але ж подивімося на ситуацію з іншого боку. Реєстрація тварин потрібна не так державі, як насамперед власнику. Як уже зазначалося, лише в такому разі можливе отримання дотації.

Якщо худоба зареєстрована, менше виникає проблем з її реалізацією. Маючи паспорт тварини, господар зможе пред’явити потенційному покупцеві дані про її батьків, щеплення, вжиті ветеринарно-санітарні заходи. Тобто такий бичок уже не є «підпільним товаром», який скуповують за безцінь, тож і заплатять за нього вище.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар