ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ДО ТА ПІД ЧАС ВІЙНИ. ЩО ОБИРАЮТЬ УКРАЇНЦІ?

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

Ще до початку повномасштабної війни багато громадян скаржилося на нестачу робочих місць, а з початком вторгнення російського агресора ситуація ще більш загострилася. Попит на робочі місця зменшився через бойові дії. Разом з тим зменшився і попит людей на товар та послуги. Аналітичні дослідження демонструють такі результати: майже 29% компаній тимчасово зупинили свою діяльність. Проте, майже 61,5% бізнесу продовжують працювати на місцях, а 10% евакуювали свої підприємства.

Хоч попит на деякі послуги і зменшився, проте залишилися сфери, які навіть у такий час залишаються актуальні. До прикладу, такі як: медицина, агробізнес та IT-галузь.

Зрозуміло, що на початку війни люди думали тільки про те, як евакуюватися і зберегти своє життя. Але зараз українці повертаються додому та до звичної їм рутини. І тут виникає проблема з пошуком роботи, адже попит на роботу – великий, а робочих місць мало. Як повідомляє статистика сайту: work.ua, кількість відгуків на вакансію зросла у 5-6 разів. У загальному резюме на пошук роботи у березні 2022 року залишило близько 3 523 604 громадянина. До прикладу, в Кам’янець-Подільському центрі зайнятості визначили топ-10 вакансій, які затребувані в період війни: швачка – 204 вакансії (середній розмір заробітної плати 11880 грн); водій автотранспортних засобів – 95 вакансій (11384 грн); інспектор (пенітенціарна система) – 69 вакансій (9000 грн); підсобний робітник – 56 вакансій (7415 грн); продавець продовольчих товарів – 53 вакансії (7284 грн). Також кадрову цінність мають такі спеціалісти як кухар – 41 вакансія, слюсар-ремонтник – 36 вакансій, службовець на складі (комірник) – 33 вакансії.

Всього ж у січні-квітні 2023 року послугами Хмельницької обласної служби зайнятості скористалися 11,4 тисячі громадян. Про потребу у кваліфікованих працівниках в області поінформували 1484 роботодавці. В базі даних Хмельницької ОСЗ налічувалось 5,3 тис. вакансій. Середній розмір оплати праці у вакансіях – 9313 грн.

Понад 60% вакансій припадають на робітничі професії.

Як інформують у Хмельницькому ОСЗ, станом на 1 травня кількість зареєстрованих безробітних становила 3,2 тис. осіб, в тому числі 66 учасників УБД, 327 безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб. Із них – 73,6% складають жінки; 46,7% – мешканці сільської місцевості; 24,1% – молодь віком до 35 років. На одну вакансію претендували 2 безробітних осіб.

Отже, хоча з початком війни кількість вакансій по Україні зменшилася у 25 разів у порівнянні з довоєнною, проте роботодавці навчаються пристосовуватися до нових реалій, і кількість робочих місць збільшується, не дивлячись на скрутний для країни час.

Руслана ПЕТРУШЕВСЬКА.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар