Cкільки коштує відправити дитину в Країну знань?

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

Зовсім скоро першовереснева урочиста лінійка вишикує на шкільному подвір’ї всіх вчителів та учнів країни. І поки дітлахи насолоджуються останніми днями літніх канікул, їхні батьки калькулюють витрати на те, в скільки їм обійдеться або уже обійшлося відправити дитину в Країну знань.

Так, за інформацією сайту ubr.ua, цьогорічний «набір» школяра в Україні, в порівнянні з минулим роком, подорожчав на 7% і більше. Батькам, аби зібрати першокласника, доведеться викласти щонайменше 6000 грн. Наприклад, набір канцтоварів першої необхідності з 5 ручок, 15 зошитів, 10 обгорток для книг, щоденника, пенала, 4 олівців, гумки та лінійки вартує майже 450 грн., що на 15% дорожче, ніж торік. Разом з тим, вартість повного стандартного набору, за матеріалами цього ж сайту, в цьому навчальному році становитиме мало не 800 грн.

Варто додати, що для батьків молодших класів є ще й додаткова стаття витрат на уроки музики, малювання, додаткові заняття. Необхідними в цьому разі є зошит для нот, фарби, фломастери, альбоми. Це, за найменшими підрахунками, приблизно 300-350 грн. А в деяких школах ще є заняття з хореографії, на яке також потрібна форма. Батькам це обійдеться щонайменше в 250-300 грн.

Суттєво в цьому році подорожчав одяг, як шкільна форма, так і спортивна. Ні для кого не секрет, що сьогодні, аби зібрати дитину в школу, сімейному гаманцеві доводиться «піднатужитися». В Україні загалом, за даними соціальних мереж, шкільні базари пропонують сорочки по 150-600 гривень, штани — 180-440, піджаки — 300-700, сарафани — близько 400 грн. Взуття теж недешеве. За хлопчачі шкіряні туфлі на поліуретановій підошві від вітчизняного виробника продавці просять від 500 грн.

Ми відправилися в шопінг-експедицію місцевими базарами та магазинами канцтоварів, аби з’ясувати, в скільки обійдеться батькам зібрати портфель кам’янецькому школярику. Отож, ціни на рюкзаки у магазинах коливаються від 220 до 1100 грн. Проте, як відомо, часто ціна відповідає якості. Тому фахівці радять купувати один раз дорожчий і якісніший наплічник, ніж принаймні двічі за навчальний рік дешевші. По грошах виходять додаткові витрати. За словами продавців, у магазинах хороший ортопедичний наплічник вартує від 500 грн. На базарі можна пошукати такий самий на 50 грн. дешевший.

Канцелярське приладдя, зокрема пенал, ручки, зошити, які зазвичай купують про запас, фарби акварельні та гуаш, клей, альбоми для малювання, фломастери, пензлики, тощо обійдуться в копієчку. Якщо взяти ціни на базарі, то загальна сума зі стандартного найдешевшого набору становить майже 450-460 грн. У магазині аналогічний набір обійдеться в середньому на 15-20 грн. дорожче. Але це аж ніяк не крайня цінова межа, завжди можна знайти щось дешевше, хоча й не факт, що якісніше.

У пошуках лояльних цін на шкільну форму ми завітали не в один магазин канцтоварів, поспілкувалися з багатьма реалізаторами на ринку. Зокрема, ось що розповіла нам продавчиня в магазині:

– Цього року лише вдягнути дівчинку в перший клас коштує, в середньому, 3000-3500 грн. В цю суму входить комплект з трьох блузок по 500 грн.: одна з коротким і дві з довгими рукавами, двох спідничок (500 грн.), плаття (600-700 грн.), кофтинки (500 грн.). Це розрахунок лише з недорогих товаровиробників. Якісне взуття потягне ще на 1000 грн. Зібрати вперше в школу хлопчика обійдеться не дешевше. Так, костюм вартує приблизно 1100 грн. і вище. Зазвичай, до костюма батьки додатково купують ще й штани на зміну, кофту або жилетку, дві сорочки. Взуття для хлопчика, наприклад, турецького чи польського виробника, обійдеться в 1200-1250 грн. за пару. В підсумку виходять ті ж самі 3000-3500 грн. Звісно, взуття можна придбати й дешевше, як-от українське, за 800-850 грн. В цілому, цьогорічна підготовка до школи в плані одягу подорожчала в середньому на 200 грн.

У нашому магазині батьки, коли вибирають шкільну форму для своїх дітей, не шкодують грошей за якісне вбрання. Відзначу, що речі українського виробника мало хто купує. Люди хочуть платити гроші і мати відповідну якість, тому батьки більше купують одяг турецького і польського виробництв, аби придбана річ носилася щонайменше 2 роки. Зараз уже такого немає, як раніше, коли покупець вимагав дешевого продукту.

1 вересня моя донька піде уже в 11 клас, – продовжує продавець. – Лише за шкільний одяг я виклала 1500 грн., за взуття – ще 1500 грн., сумка шкіряна обійдеться в 1200-1300. Канцелярку ще буду докуповувати. Цього року зібрати дитину до школи було значно легше, бо багато чого залишилося ще з минулого. Наприклад, кросівки, спортивний костюм. Якби довелося купувати кросівки нові, шкіряні, то обійшлися б вони сімейному бюджету в 1000 грн., нешкіряні – в середньому 500 грн., кеди – 300 грн.

Вже на базарі, під час дослідження цін на «шкільний набір», я зустріла маму Тетяну з донечкою. Вони уже придбали все необхідне для навчання, тому змогли точно підрахувати кожну витрачену гривню.

– Цього року моя донька вже піде до 2 класу, тож зібрати її до школи було легше, адже деяке шкільне приладдя, наплічник і певні елементи шкільної форми купувати не довелося, – розповідає жінка. – З урахуванням цього змогли вкластися в суму близько 3000 грн. А от минулого року на першокласницю довелося викласти з сімейного бюджету майже 5500 грн., з них близько 800 грн. вартувала канцелярка, 600 грн. – рюкзак, близько 2000 грн. коштувала шкільна форма з чотирьох елементів, решту суми витратили на спортивний костюм та взуття, хореографічну форму та інші речі, необхідні для учня 1 класу.

Як і минулого року, так і цьогоріч усе необхідне купували в магазинах нашого міста та на місцевому ринку. Такого, щоб ходити, порівнювати ціни, шукати, де дешевше, не було. Звісно, якщо присвятити шопінгу час, то можна знайти, де зекономити.

Як кажуть, за грубими підрахунками, картина вималювалася наступна. На якісні шкільні речі потрібно витратити «кругленьку» суму – від 6000 грн. і вище. Особливо це актуально, коли батьки збирають дитину в перший клас і вона єдина в родині. Зекономити сімейний бюджет можна лише в тому разі, коли в школяра ще з минулого навчального року у задовільному стані залишилося шкільне приладдя, наплічник, одяг чи взуття. В такому разі ступінь витрат зменшується щонайменше на 1000-1500 грн. Проте, прийнятною і економною ідеєю в наш час є збирати дитину в школу у секонд-хенді або ж використовувати вживаний одяг з старших сестер чи братів. В такому разі розрахунок витрат вимірюється не в тисячах, а в сотнях гривень.

Як бачимо, ціни й справді дуже «кусючі», особливо в останні тижні перед початком навчального року. Але на що тільки не підуть батьки, аби лиш їхня дитина мала усе не гірше, ніж у однолітків.

                                                                                                                                                                                                                                                  Ольга ОЛІЙНИК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар