Псуються столові буряки
Ще зима попереду, а столові буряки почали псуватися. Сухі чорні плями і всередині коренеплодів, і на поверхні, — бідкається дехто з наших читачів.
Що ж відбувається з коренеплодами? Буряки дуже чутливі до нестачі бору в ґрунті під час вегетації. Ще на грядці листя перестає рости і темніє. Врешті-решт коренеплоди уражуються чи серцевинною гниллю, чи бурою сухою гнилизною.
Сильніше уражується ця культура на лужних ґрунтах із високим умістом кальцію, а також за сухої жаркої погоди, коли рослина майже втрачає здатність вбирати поживні речовини. Взагалі буряки дуже вимогливі до тепла, світла, вологи. Але й перезволоження не витримують. Зовсім не придатні для вирощування буряків важкі кислі ґрунти з високим рівнем ґрунтових вод.
Ці рекомендації варто враховувати в майбутньому. Нині ж залишається хіба що почищені залишки коренеплодів натерти на тертушці чи подрібнити в блендері і закласти у морозильну камеру. Їх можна розфасувати на порції, а за потреби розморозити та використати для приготування борщу, фарширування риби, тушкування тощо. Смак зовсім не втрачається. Можна буряки потушкувати з цибулею та іншими овочами і закатати в банки.
Ще один спосіб — підсушити в духовці, нарізавши пластинками чи стружкою.