Клин клином вибивають
Цю народну мудрість можна застосувати і у випадку святкових застіль, які починаються ще наприкінці грудня і тривають аж до 19 січня, коли завершуються Різдвяні святки. З порушенням травлення і болем у шлунку, які виникають в результаті посиденьок за щедрим столом, можна впоратися з допомогою звичайних продуктів.
Банани – це продукт, який легко засвоюється, не перевантажує шлунок і не змушує його інтенсивно працювати. Завдяки значному вмісту калію та клітковини, що добре розчиняється, банани допомагають нормалізувати функцію травної системи.
Апельсиновий сік. Оскільки розлад шлунка часто спричиняється порушенням рівня кислотності, то натуральні кислоти, які містяться в апельсинах, можуть чудово допомогти. Сік краще пити до їжі й не поєднувати з вуглеводами, тому що це може призвести до утворення газів і викликати ще більший дискомфорт.
Спеції та приправи. Хоча при розладі шлунка деякі аромати нам не надто приємні, але гостра приправа або їжа можуть стати в нагоді. Наприклад, кмин стимулює секрецію жовчі, яка позитивно впливає на травлення.
А от від вживання в їжу солі і солоних продуктів краще відмовитися.
Якщо ви полюбляєте хрусткі закуски, віддайте перевагу запеченому несолоному мигдалю або несолоному поп-корну, приготовленому в домашніх умовах.
Рис – це легка їжа, яка містить мало клітковини, що дозволяє легше її засвоювати, тож він не дратуватиме шлунок, чутливий після «вдалих» свят. Це стосується й підрум’яненого житнього хліба та відвареної картоплі.
Натуральний яблучний оцет показаний для поліпшення травлення й полегшення кольок і судом. У склянці води розчиніть по столовій ложці яблучного оцту та меду.
М’ятний чай чудово допомагає при нудоті, спазмах, кольках і здутті живота. Ця трава заспокоює м’язи й допомагає печінці виробляти жовч, якої ми потребуємо, аби перетравлювати жирну їжу.