СВЯТО ВІДДАНИХ РІДНИМ ЛІСАМ ТА ОБРАНІЙ ПРОФЕСІЇ

Автор: | Опубліковано Суспільство Немає коментарів

Невтомна праця багатьох поколінь лісівників державного підприємства «Кам’янець-Подільське лісове господарство» славить Кам’янеччину неповторними лісовими масивами на унікальних ландшафтах, продуктивними дібровами, залісненими пагорбами берегів Дністра та його приток. Лісівники – люди благородної праці, які вирощують ліси, щоб на нашій землі вони були завжди – як для теперішнього, так і для майбутнього поколінь, примножуючи природну красу й багатство краю.

Сьогодні колектив ДП «Кам’янець-Подільське лісове господарство» із 167 професіоналів опікується державними лісами всього Кам’янець-Подільського району, збільшивши свої межі за рахунок реорганізації державного підприємства «Новоушицьке лісове господарство», маючи площу 37,4 тисячі гектарів.

Головним завданням є забезпечення екологічної та рекреаційної ролі лісів, їх охорони та збереження, підвищення продуктивності насаджень та раціонального використання лісових ресурсів.

Вторгнення росії внесло певні корективи у роботу фахівців, тож для нас першочерговим нині є підтримка Збройних Сил України. Практично з перших днів війни надається допомога й постраждалому від агресії ворога населенню у прифронтовій зоні. Восьмеро працівників лісгоспу мобілізовані в зону бойових дій. Підприємством вчасно виконуються мобілізаційні завдання із забезпечення наших військових лісоматеріалами для будівництва фортифікаційних споруд та паливними дровами для обігріву. Також працівники підприємства перерахували 100 тисяч гривень на підтримку лісівників, які постраждали від бойових дій.

Наш колектив і надалі робитиме все, щоб наблизити перемогу над російськими окупантами.

Ми завжди пам’ятатимемо і тих земляків, які віддали своє життя за незалежність і територіальну цілісність держави. Їхні імена перекликатимуться в шелесті нових лісів, які плекатимемо для мирного життя і добробуту майбутніх поколінь.

Підприємство працює в особливих умовах, бо майже 70 відсотків лісів складають природно-заповідний фонд України, де не проводиться або ж обмежене лісокористування, всі лісівничі господарські заходи відбуваються за рахунок використання власних коштів. Сьогодні, попри воєнний стан в країні, кожен з підрозділів лісгоспу (а до його складу входить 10 лісництв, лісокомплекс та дільниця із навантаження та вивезення деревини) справно виконує покладені на нього функції, дозволяє навіть під час війни забезпечувати державу лісосировинною та сплачувати вчасно податки.

За 8 місяців поточного року за рахунок підвищення продуктивності праці, впровадження нових та раціональних технологій майже на 60 відсотків збільшено реалізацію продукції, що склала більше 50 мільйонів гривень. Майже 10 мільйонів зароблених коштів підприємством спрямовано в першу чергу на покращення якості та підвищення продуктивності лісів. На сьогодні виконано комплекс лісогосподарських заходів із формування і оздоровлення лісів на площі 492 га, де отримано 10,2 тисячі кубометрів деревини, проведено відтворення лісів на площі 43 гектара, догляд за молодими насадженнями в обсязі 550 гектарів переважно механізованим способом тощо.
Для швидкої та ефективної роботи з охорони лісів автопарк лісгоспу поповнили чотирма мотоциклами. Їх придбали за кошти підприємства та розподілили між двома структурними підрозділами – Подільським та Зеленокуриловецьким, де найбільш розсічена місцевість та найвищий клас пожежної безпеки.

Щорічно в лісгоспі вирощують до 10 тисяч новорічних ялин, близько 300 тисяч штук саджанців лісових та декоративних культур. Успішно використовуються побічні властивості лісу, утримується пасіка на 50 бжолосімей, заготовляється лікарська сировина, чаї із лісових цілющих трав, проводиться первинна переробка низькосортної деревини.

Для досягнення вагомих результатів та модернізації роботи підприємство постійно зміцнює матеріально-технічну базу, оновлює технологічні процеси. Тільки за попередній і поточний роки придбали сучасний трактор з гідронавантажувачем, оновлено парк грунтообробної техніки, для лісовідновлення закупили садивний матеріал із закритою кореневою системою та покращеними спадковими властивостями.
Значна увага приділяється охороні та організації праці, культурі виробництва. Проведено ремонт та благоустрій контор лісництв, оформлення межевими знаками та наглядною інформацією ділянок лісового фонду.

Для підтримання в лісах рекреаційних, естетичних та виховних функцій, забезпечення комфортного дозвілля населення на лоні природи, поблизу міст та автодоріг створено 10 зон відпочинку, екологічні стежки та облаштовано місця тимчасового відпочинку.

За рахунок зароблених коштів підприємством вчасно наповнюються бюджети всіх рівнів. Так, за вісім місяців наше підприємство сплатило до державного бюджету 14430 тис. гривень податків, до місцевого – 6236 тис.грн, Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – 5486 тис.грн, всього 26212 тис. гривень. Маючи прибутки, дбаємо й про соціальний захист своїх працівників. Їм підприємство виплачує допомогу на оздоровлення. Підтримуємо матеріально й ветеранів галузі.

Лісівники завжди відповідальні перед суспільством. В умовах невизначеності енергетичного ринку нового опалювального сезону, вся заготовлена дров’яна деревина реалізується населенню та закладам соціальної сфери за помірними цінами. Цьогоріч уже реалізовано 9,5 тисячі метрів кубічних на суму 8124 тисячі гривень. Видана деревина проходить через електронний облік, що підтверджує її легальне походження.

Шановні колеги та ветерани підприємства!

Вітаю вас з професійним святом! Нехай у ваших родинах панує благополуччя і добробут, здоров’я та спокій, віра в мирне
і краще майбутнє нашої України.
Вітаю всіх, хто небайдужий до проблем лісового господарства, хто своєю працею і турботою сприяє його збереженню та примноженню, хто просто любить, береже і рятує ліс.

Валерій ПУСТИЛЬНИЙ, директор ДП «Кам’янець-Подільське лісове господарство».

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар