«ВІЧНИЙ МАНДРІВНИК» ЗАПРОШУЄ ДО ПОДОРОЖІ

Автор: | Опубліковано Дозвілля Немає коментарів

Багато уже сказано-пересказано про те, що друкована преса наразі перебуває у глибокій кризі, яка викликана поширенням інтернету, розвитком цифрових технологій і збільшенням впливу соціальних мереж. Протягом останніх 10 років в Україні зникло багато видань – газет і журналів. До прикладу, навіть такий ветеран української періодики як газета «Дзеркало тижня», починаючи з 2020 року, виходить тільки в цифровому форматі. Тим приємніше, що, не дивлячись на труднощі в Україні, таки з’являються нові й цікаві періодичні друковані видання. Саме таку новинку презентував її головний редактор Віталій Горбуленко 7 липня на літньому майданчику кав’ярні «Coffee-bike» на Європейській площі. Журнал має назву «Вічний мандрівник».

Його тематика – розповідь про подорожі та цікаві місцини як в Україні, так і за кордоном. За словами головного редактора, у нього вже давно, ще коли він був студентом і навчався на спеціальності «Географія» Кам’янець-Подільського національного університету ім. Івана Огієнка, виникла ідея зробити видання про мандрівки. «Зараз в Україні таких немає – американський «National Geographic» і російський «Вокруг Света» після кількох років припинили випуск друкованих варіантів своїх видань для України, – каже Віталій. – Та й хотілось би мати часопис з українською специфікою, який би розповідав не тільки про екзотику інших країн, але й популяризував і рідну місцину».

Проте, як зазначив Віталій, одразу втілити свою мрію не вдалося. Спочатку була служба на Сході, активна фаза війни з Росією, потім виникли різні фінансові й організаційні труднощі. І тільки в другій половині 2019 року вийшов перший номер «Вічного мандрівника». Загалом, журнал виходить 4 рази на рік. Уже світ побачило 8 його примірників. Видавці, не дивлячись на маленький постійний штат (усього 4 чоловіки), намагаються дотримуватись високого рівня як змісту, так і поліграфії. Часопис співпрацює з найкращими мандрівниками, фотографами, краєзнавцями і науковцями України. Якість друку не гірша, ніж у того самого «National Geographic», але коштує він лише 50 грн. Ця ціна, як визнав головний редактор, фактично відповідає його собівартості, і поки що її не планують підвищувати.

Часопис розповідає не тільки про туризм і мандрівки, хоча і цього там достатньо. Культура, архітектура, звичаї, природа, екологія, науково-популярна тематика і навіть мистецтво стають темою випусків «Вічного мандрівника». Приблизно 40% його змісту присвячено закордону і 60% – Україні. Журнал намагається відкрити Україну своїм читачам, показати незнані, але цікаві місцини на її теренах, які б могли стати об’єктами для місцевого туризму, навчати цінувати своє і бачити красу і цінність рідної землі.

Наостанок в наступному 9 номері Віталій Горбуленко пообіцяв зробити матеріал і про своє рідне місто – Кам’янець-Подільський.

Також під час зустрічі свої мандрівні проекти презентували викладач К-ПНУ Ігор Касьяник під назвою «Terra Podolika», він присвячений вивченню природних скарбів Кам’янеччини, і Андрій Павловський – засновник проекту «Втекти з дому», який орієнтований на туристичні маршрути, віддалені від великих населених пунктів і популярних шляхів.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар