Весняне обрізування троянд – поради для початківців

Автор: | Опубліковано Поради Немає коментарів

Щороку весна приносить зі собою гарний настрій, тепло, а також і роботу в квітнику та на городі. Аби влітку та восени мати в господі трояндовий рай, про це слід подбати вже зараз.

Навесні в першу чергу потрібно зняти захисне укриття з троянд та обрізати кущі, що є основним у догляді за квітами.

Важливу роль відіграє санітарна обрізка рослин до здорової (зеленої) тканини. Потрібно зрізувати всі старі, сухі, слабкі й підмерзлі пагони, щоб рослина не витрачала на них свої сили, а нарощувала нові, сильні пагони, на яких виростуть бутони, а також видаляють молоду поросль біля основи куща. В процесі весняного обрізування трояндам надають бажаної форми.

Точної дати обрізування троянд не має. Тут потрібно орієнтуватися на погодні умови й стан рослин. Троянди обрізають, коли тепла погода, бруньки набухають, але пагони ще не починають рости. Як правило, це відбувається в квітні.

Кущі троянд рекомендується обрізати в сонячний день за допомогою гострого секатора, леза якого попередньо знезаражують в малиновому розчині марганцівки. Зрізи роблять трохи вище бруньки (приблизно на 5-7 мм) під кутом 45 градусів, а після обрізки їх обробляють садовим варом.

Крім того, до розпускання листя кущі бажано обприскати мідним купоросом.

Щоб трояндовий кущ мав гарну форму, потрібно всі старі пагони зрізати, залишивши 3-5 сильних пагони, які вкорочують до 3-4 бруньок. У такому випадку висота куща зазвичай становить 10-20 см. Пагони, які заважають один одному, теж вирізають. При цьому з двох таких гілок залишають молодшу (у якій світліша кора) і вдало розташовану.

Обрізка в’юнких троянди проводиться з метою формування куща. Хоча рослини з цієї групи можна і зовсім не обрізати, але в такому випадку через 2-3 роки до куща буде складно підступитися й вкрити на зиму. Тому весною після зняття укриття і санітарної обрізки в’юнкі троянди проріджують, видаляють всі загущуючі гілки й намагаються сформувати так, щоб пагони росли горизонтально.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар