У Кам’янець-Подільському районі обговорили реалізацію програми “Доступні ліки”

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

1 квітня, рік тому, вступила в дію програма «Доступні ліки», і хворі на серцево-судинні недуги, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальну астму змогли купувати медичні препарати зі скидкою або ж на безоплатній основі. Однак сільському жителю скористатися урядовим проектом заважає відстань до аптеки, котра спеціалізується на відпуску «бонусних» медикаментів. Обласний департамент охорони здоров’я наголошує на недостатній роботі щодо збільшення мережі таких аптечних закладів, й на адресу райдержадміністрації надійшло розпорядження активізуватися в цьому напрямку. Якраз про реалізацію програми «Доступні ліки» в районі та можливості розширення її дії йшлося на засіданні колегії РДА, що відбулася 28 березня.

Нині КЗ «Кам’янець-Подільський районний ЦПМСД» уклав договори на продаж доступних ліків з 19 аптеками міста та району.

  • Ми працюємо майже зі всіма аптеками, котрі функціонують в наших населених пунктах. в тому числі з найвіддаленішими, що розташовані в Старій Ушиці, Жванці, Оринині. В своїй більшості фармація – це приватний сектор, а якось впливати на підприємця, аби він відкрив точки продажу в тому чи іншому місці ми не в силі, – коментує в.о. головного лікаря ЦПМСД Станіслав Ростецький.

Торік аптеки з відповідним логотипом обслужили за пільговими рецептами понад 27 тисяч хворих, з початку 2018 року видано «доступних ліків» на суму 160 тисяч гривень за 6841 рецепту. Примітно, що в програмі задіяні лише приватні структури. Чому ж підприємство громади району КП «Кам’янець-Подільська центральна районна аптека №140» не є партнером соціально значимої ініціативи? Відповідно до наказу МОЗ, учасниками програми можуть бути лише ті аптеки, в яких максимальна роздрібна націнка на ці препарати не більша 15%. Можливо, тут ховається причина, але ж як тоді виконується основна функція КП, що полягає в забезпеченні доступу населення до соціальних препаратів?

Ще одним резервом поширення доступних ліків могла би стати реалізація через ФАПи. Та за словами Станіслава Ростецького, підприємці не поспішають долучатися до цього механізму через зайвий клопіт.

  • Аптеки перетворились на чисто бізнесовий проект з єдиною ціллю – отримання надприбутків, забуваючи про свою суспільну місію. Але треба звертатися й звертатися, поки не погодяться на співпрацю. Навіть якщо в аптечному пункті послугою «доступні ліки» скористається кілька жителів, ми вже допомогли, – висловився голова РДА Василь Сукач.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар