НЕСВІДОМІСТЬ ДЕПУТАТІВ, ЧИ ПІДКИЛИМНІ ІНТРИГИ

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Позачергова 92 сесія міської ради, що мала відбутись 22 травня, стартувала лише 25. Нагадаємо, минулої п’ятниці у сесійній залі із 36 обранців були присутні лише півтора десятка. За словами міського голови Михайла Сімашкевича, сесія мала дати дозвіл на виділення півмільйона гривень на боротьбу з коронавірусом. Така сума передбачалась і для закупівлі необхідних засобів дезінфекції для дитсадків, які готуються до відкриття після карантину. Серед інших нагальних питань – доплати лікарям, допомога медпрацівникам, котрі інфікувалися, виділення коштів на ліки для онкохворих тощо.

Михайло Євстафійович звернувся до депутатів міськради з проханням проявити відповідальність, прийти на сесію і проголосувати за рішення, на які чекає все місто.
«Безвідповідальність вражає! – написав у своїй сторінці на Facebook міський голова. – Ті, хто в такий важкий час мали б робити все можливе, КИНУЛИ МІСТО І МЕДИКІВ напризволяще. Думаю, це неприпустимо!

Сьогодні сесія міської ради не відбулася через відсутність кворуму: 15 депутатів із 36-ти…
Тепер багато кам’янчан можуть запитати себе, кого і для чого вони обрали на своєму окрузі до міської ради? Бо ці обранці, добре знаючи, які питання на кону, побоялися чи просто не захотіли прийти і натиснути кнопку…».

Тож вже в понеділок, 25 травня, завдяки кворуму із 25 депутатів сесійне засідання все-таки відбулося.
На початку сесії дехто з депутатів зауважив, що міський голова та його команда, прикриваючись соціально-важливими проблемами, намагаються просунути одіозні питання, котрі вигідні окремим особам для вирішення їхніх інтересів. Зокрема депутати заявили, що під питаннями коронавірусу намагаються протягнути перекид коштів, який до проведення сесії не вивчався самими депутатами, а також про делегування повноважень виконавчому комітету.

Депутати внесли пропозицію розглянути лише нагальні питання, пов’язані із запобіганням поширення корона вірусної інфекції та ряд інших нагальних питань, що стосуються медицини.
– Замість того, щоб депутатів і чиновників відправити на вимушену самоізоляцію, – обурився депутат Олег Ткач, – усіх збирають на сесію… Якщо питання медицини такі нагальні, то потрібно було лише їх винести на розгляд…
А народний обранець Володимир Костинюк зауважив: «Не потрібно викручувати руки, бо коронавірус є коронавірус… Є пропозиція до Михайла Євстафійовича вибачитись перед депутатами, яких він образив».
Думку колег, які висловлювали обурення у відповідь на звинувачення міського голови, підтримав і Михайло Посітко.
А от депутат Анатолій Гурома встав на захист Михайла Сімашкевича: «Я хочу підтримати міського голову… А боязкі депутати нехай складають повноваження й сидять вдома».
Майже година знадобилася народним обранцям, аби висловити свою позицію щодо системності та форм роботи місцевих народних обранців. Не зупиняючись на подробицях, зауважу, що лунали кардинально протилежні пропозиції від депутатів на кшталт проводити сесійні засідання на свіжому повітрі або взагалі передати усі повноваження виконавчому комітету.
Отож, після численних закликів міського голови Михайла Сімашкевича все ж перейшли до голосування та затвердили порядок денний.
Перші 3 питання стосувалися забезпечення заходів, готовності закладів та організацій щодо боротьби з випадками захворювання на території Кам’янця-Подільського, а четверте – внесення змін до Комплексної програми «Фінансова підтримка комунальних некомерційних підприємств у галузі «Охорона здоров’я» міста Кам’янця Подільського на 2020 рік». За перші 4 питання голосували пакетом. Як результат – «за» 26 голосів.
Депутати проголосували за те, щоб шляхом перерозподілу коштів між головними розпорядниками виділити для медичної галузі міста:

  • 808,4 тис. грн (зекономлені завдяки відпусткам без збереження заробітної плати працівників структурних підрозділів міськради) на доплати медикам, які «на передовій»;
  • 200 тис. грн – на матеріальну допомогу лікарям, які захворіють на COVID-19 під час виконання професійних обов’язків.
  • 500 тис. грн – на закупівлю для медзакладів необхідних медикаментів, обладнання і засобів захисту в рамках програми протидії коронавірусу.

Також депутати підтримали звернення до керівництва області щодо виплат і для працівників екстреної допомоги, яка фінансується з обласного бюджету. Проголосували і за рішення щодо програми, яка передбачає роботу виїзної служби надання паліативної допомоги і лікування онкохворих.
Крім того, півмільйона гривень передбачено на закупівлю для дитсадочків міста необхідних засобів захисту: масок, рукавиць, антисептиків, дезінфікуючих засобів для поверхонь, паперових рушників, безконтактних термометрів.

Перерозподілено кошти й у межах розпорядників: управлінню освіти і науки вдалося зекономити понад 1,3 млн грн на продуктах харчування в дитсадках. За ці кошти буде придбано теплову камеру для 21-го дитсадка, а в ЗОШ №7 – замінено вікна. 1,2 млн грн піде на співфінансування по субвенціях з державного бюджету на ремонт їдалень і «нову українську школу».
Зекономлені 500 тис.грн департамент житлово-комунального господарства витратить на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ в різних мікрорайонах міста, для чого необхідно придбати змінні контейнери і портальний навантажувач.
Таким чином, урешті-решт, була вирішена низка важливих питань.
Що ж стосується наповнення міської казни, то як було озвучено під час пленарного засідання, лише за І квартал місто недоотримало 24 млн грн.

Денис ГАНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар