Наполеонівські плани – в генеральному плані

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

У середу в сесійній залі міської ради відбулися громадські слухання щодо внесення змін до генерального плану Кам᾽янця-Подільского. Нинішнє функціональне використання територій базується на діючій містобудівній документації, датованій ще 2010 роком, тож на замовлення міської ради ДП «НДПІ Містобудування» та Український державний інститут культурної спадщини розробили «свіжу» схему міста й готовим кресленням поділилися з небайдужими жителями, аби почути їхню думку щодо територіального розвитку населеного пункту, врахувати пропозиції та зауваження кам᾽янчан для його остаточного схвалення.

Як розповіла головний архітектор проекту, завідувач архітектурно-планувальної майстерні ДП «НДПІ Містобудування» Тетяна Васильцова, Кам᾽янець нарощуватиме житлову забудову, що збільшитися на 180 га, завдяки чому в місті має з᾽явитися додаткових 560 тис. кв.м житла. Відповідно до цього зростає і кількість населення зі 100 до 120 тисяч осіб. Розвиток житлового масиву вимагатиме розбудови громадської інфраструктури, рівень якої, за словами фахівця, й сьогодні в місті є високим. Проте якщо Кам᾽янець по плану повністю охоплений закладами середньої та вищої школи, то ситуація з садками викликає занепокоєння, тож передбачається відкриття у нових кварталах ще 4-х ДНЗ на 1150 місць.

Недостатньо для 120-тисячної громади й спортивних об’єктів, яких потрібно 11 тис. кв.м. Ущемлені мешканці та гості міста й досить малою кількістю відпочинкових та паркових територій, тому виїжджають для активного дозвілля за межі населеного пункту. Площа зелених насаджень складає 40 га при необхідних 72. Відтак пропонується відкриття спортивно-оздоровчого комплексу в центральній частині Кам᾽янця, а також передбачено озеленення територій на додаткових 100 га вздовж річки Смотрич з одночасним благоустроєм пляжної зони для 5000 туристів щоденно.

Генпланом місто активно популяризуватиметься в туристичній сфері, де важливу роль відіграє просування лікувального туризму. Пропагується ідея створення приміської бальнеологічної курортної зони на 309 га в межах Зіньковецького лісу. Під ці потреби заплановано перепрофілювання поліклініки по вул.І.Франка, поряд з якою знаходяться свердловини з лікувальною водою типу «Нафтуся».

Зміни торкнуться і виробничої сфери, котрій проектант обіцяє створення нових 15 тисяч робочих місць. Окрім цього, оновлена містобудівна документація «розбирається» з переповненим полігоном твердих побутових відходів та перевантаженою транспортною мережею міста.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар