АКТУАЛЬНІ ЗАПИТАННЯ – ВІДПОВІДІ ЩОДО ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОДОЛЯН З 1 КВІТНЯ 2020 РОКУ

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Як головне управління Пенсійного фонду Хмельниччини працює під час карантину?

 На час запровадження карантину та у зв’язку із обмежувальними заходами, прийнятими Урядом України, головним управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області запроваджено особливий режим роботи усіх сервісних центрів обслуговування громадян. Зокрема, призупинено проведення особистого прийому громадян керівництвом головного управління, спеціалістами в сервісних центрах та на віддалених робочих місцях (об’єднаних територіальних громадах, ЦНАПах, агентських пунктах), проведення інформаційно-роз’яснювальних заходів.

В умовах карантину сервісні центри працюють за особливим графіком з 9 до 18.15. Зокрема на робочих місцях знаходиться 55% спеціалістів, інші перебувають у відпустках.

Спеціалісти на робочих місцях забезпечують прийом та розгляд першочергових звернень громадян, надання роз’яснень через постійно діючі “гарячі” телефонні лінії, опрацювання звернень, що надходять через вебпортал Пенсійного фонду України, зокрема прийнято та опрацьовано 824 звернення для призначення пенсій.

Окрім цього, спеціалісти працюють з підсистемами Фонду забезпечуючи проведення всіх перерахунків пенсійних виплат у відповідності до прийнятих змін в законодавстві.

В сервісних центрах проводиться чергування спеціалістами, які змінюються кожні 2 години.

Водночас вирішити більшість питань можливо скориставшись онлайн сервісами вебпорталу Пенсійного фонду України, а саме:

– подати заяву про призначення пенсії в “один дотик”;

– отримати довідки, достовірність яких підтверджується QR-кодом (форми ОК-5/ОК-7, довідка про розмір пенсії, відомості про виплачену заробітну плату, сплачені на користь особи страхові внески, набутий страховий стаж тощо);

– перевірити відомості про трудову діяльність («Електронна трудова книжка»);

– подати анкету застрахованої особи для внесення/зміни /уточнення даних в реєстр застрахованих осіб;

– подати звернення (пропозицію тощо).

Поряд з цим, за консультаціями з усіх питань можна звернутися на телефон “гарячої” телефонної лінії головного управління Пенсійного фонду в області 76-35-13 та на номери “гарячих” телефонних ліній в сервісні центри безпосередньо за місцем проживання, які розміщені на інформаційній сторінці вебпорталу головного управління ПФУ в області в рубриці “Контакти”.

Як бути тим подолянам, у кого виникають невідкладні запитання?

 – До невідкладних питань можна віднести виплату допомоги на поховання та недоотриманої пенсії. В умовах обмеженого доступу відвідувачів до сервісних центрів цю послугу визначено першочерговою, яка надається щоденно та потребує особистого звернення громадянина.

Разом з тим, в разі звернення до сервісного центру особи із пакетом документів для призначення пенсії чи то проведення перерахунку, черговим спеціалістом проводиться роз’яснення законодавчих норм щодо відстрочення термінів призначення/перерахунку пенсій. За бажанням відвідувача документи він може залишити в “прозорому боксі” (скриньці), які є у кожному сервісному центрі. Дані документи будуть опрацьовані у відповідності до встановленого порядку (відвідувача просять повернутися за декілька годин, в той час надається правова оцінка наданих документів, перевіряється повнота переліку наданих документів, після повернення відвідувача (в разі відповідності наданих документів) формується заява про призначення пенсії, в якій відвідувач ставить особистий підпис).

 За яких умов призначаються пенсії в 2020 році?

– Починаючи з жовтня 2017 року умови призначення пенсії за віком змінюються щороку. За нормами статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» право на призначення пенсії за віком мають особи після досягнення 60 років та за наявності необхідного страхового стажу.

У 2020 році право на призначення пенсії за віком мають особи при дотриманні таких вимог:

1) досягненні віку 60 років, однак це не стосуються жінок, які народилися до 1 квітня 1961 року. Зокрема, для жінок, які народилися з 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961 року, пенсійний вік становить 59 років 6 місяців;

2) наявності 27 років страхового стажу.

Наявність страхового стажу, який дає право на призначення пенсії за віком, визначається на дату досягнення відповідного віку і не залежить від наявності стажу на дату звернення за пенсією. Тому зауважимо, якщо пенсійний вік особи (60 років, а для жінки – по схемі) виповнився в 2017 році, то право на пенсію за віком визначається за наявності страхового стажу не менше 15 років по 31.12.2017 року, якщо в 2018 році – за наявності 25 років по 31.12.2018 р. і залишається таким навіть при зверненні в 2020 році.

Кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу збільшується на один рік. З 2028 року право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років матимуть ті особи, у яких не менше 35 років страхового стажу.

При призначенні пенсій у 2020 році застосовується показник середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії, 7763,17 грн (за 2017-2019 р.р.). При обчисленні коефіцієнту страхового стажу застосовується величина оцінки одного року страхового стажу 1%.

Чи є пільги для осіб, які ще не досягли свого пенсійного віку, але мають 40 років стажу?

Так, нормою статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено призначення пенсій за віком незалежно від віку при наявності 40 і більше календарних років страхового стажу. Але ця норма набирає чинності лише з 1 січня 2028 року. Тому будь-яка інформація про те, що такі особи вже можуть звертатись за призначенням пенсії, є недостовірною.

Якщо в особи на час призначення пенсії у 2020 році не буде 27 років, коли вона зможе вийти на пенсію?

  Якщо в 60-річної особи немає необхідної тривалості страхового стажу 27 років, вона матиме право обрати: допрацювати необхідну кількість років або придбати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 60 до 63 років, уклавши договір добровільної участі.

У 2020 році при наявності страхового стажу:

від 17 до 27 років особа набуває право на пенсію після досягнення віку 63 роки;

– від 15 до 17 років – після досягнення віку 65 років.

Діапазон необхідного стажу щороку збільшуватиметься на 1 рік. Тобто з 2028 року право на пенсію за віком в 65 років матимуть особи зі стажем від 15 до 25 років.

Приклад 1. Чоловік, 1960 р.н., у 2020 році досягає 60 років, має 18 років страхового стажу. Враховуючи, що в особи відсутні 27 років страхового стажу, право на пенсію в 60 років відсутнє. При досягненні 63 років (в 2023 році) необхідним є стаж від 20 до 30 років, тому відсутнє право і на призначення пенсії після досягнення 63 років. У 2025 році особі виповнюється 65 років, необхідною умовою є наявність від 15 до 22 років страхового стажу. Право на пенсію за віком чоловік набуває після досягнення 65 років.

– А якщо в особи відсутній страховий стаж 15 років? Чи матиме вона право на пенсію?

У разі, якщо особа досягла пенсійного віку, починаючи з 2018 року, і у неї відсутній страховий стаж 15 років, право на призначення пенсії вона не має.

Відсутнє право і на встановлення тимчасової державної соціальної допомоги в органах соціального захисту населення.

Особам, які досягли встановленого пенсійного віку (чоловіки 60 років, жінки – по шкалі), не працюють та мають страховий стаж не менше 15 років, відповідно до Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» у період з 01.01.2018 року по 31.12.2020 року встановлюється органами соціального захисту населення тимчасова державна соціальна допомога. Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017р. №1098 затверджено Порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги, згідно якого така допомога призначається непрацюючим особам органами соціального захисту населення з урахуванням їх майнового стану та середньомісячного сукупного доходу і виплачується до досягнення особою віку, з якого набуває право на пенсію за віком.

Особа, яка досягає пенсійного віку відповідно до ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та не має права на пенсію, звертається до органів Пенсійного фонду України із заявою про видачу довідки про наявний страховий стаж. Органи Пенсійного фонду обраховують тривалість страхового стажу і видають довідку, в якій зазначається також і дата, з якої особа набуває право на пенсію. За три місяці 2020 року видано 163 довідки про наявний страховий стаж.

До прикладу, чоловік, 1960 р.н., на 2020 рік має  24 роки страхового стажу. По шкалі право на пенсію за віком – в 63 роки. Органами Пенсійного фонду згідно із заявою особи видається довідка про наявний страховий стаж із зазначенням «право на пенсію в 63 роки» для пред’явлення в органи соціального захисту населення, які в свою чергу визначають право особи на призначення тимчасової державної соціальної допомоги.

Досить часто українські заробітчани зіштовхуються з проблемою втрати права на призначення пенсії в Україні, в зв’язку із відсутністю страхового стажу, оскільки вони працювали в іншій державі неофіційно. Що можна порадити таким громадянам? Чи може людина, якій не вистачає страхового стажу для призначення пенсії, «докупити» стаж ?

Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» для такої категорії громадян передбачена добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Для цього людині необхідно звернутись до органів податкової служби для укладення договору про добровільну участь.

Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (тобто це стосується осіб які працювали за кордоном, студентів, домогосподарок). Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2.

До прикладу, 1 рік страхового стажу (за будь який рік, починаючи з 2004 року по 2019 рік) коштуватиме майже 25 тисяч гривень (4723 грн (мінімальна заробітна плата з 01.01.2020 року) х 22% х 2 х 12 міс. = 24937,44 грн.). Один місяць страхового стажу коштуватиме 2078,12 грн (4723 грн х 22% х 2 х 1 міс. = 2078,12 грн).

При цьому сума сплачених коштів не може бути більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої на дату укладення договору.

Для того, щоб період, за який було сплачено ЄСВ, увійшов до страхового стажу, особі, яка здійснила таку сплату, необхідно протягом 30 календарних днів після закінчення строку дії договору про одноразову сплату сформувати і подати до  податкового органу звіт.

Якщо особі на сьогоднішній день не потрібен стаж за попередній період і вона не перебуває у трудових відносинах з роботодавцями – страхувальниками, або не є платником єдиного внеску як фізична особа-підприємець, то вона може укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування на поточний період. При цьому за один місяць страхового стажу необхідно сплатити вже 1039,06 грн, тобто без подвоєння (4723 грн х 22% х 1 міс.=1039,06 грн).

Якщо особа виявила бажання брати участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, їй необхідно подати до органів державної податкової служби за місцем проживання заяву, копію трудової книжки (за наявності), виписку з системи персоніфікованого обліку ОК-5 та копію документа, що посвідчує особу.

 Чи відбулись з 1 квітня зміни в розмірах пенсій працюючих пенсіонерів?

 На виконання норм частини четвертої ст.42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з 1 квітня 2020 року органами Пенсійного фонду області проведено автоматичний перерахунок пенсій для 40 тис. працюючих пенсіонерів (або 43,3% від загальної кількості зазначеної категорії). Підвищення отримали 10,8 тис. осіб, середній розмір підвищення 130,05 грн.

Збільшення пенсії для кожного пенсіонера є індивідуальним, залежить від зарплати і тривалості страхового стажу, не потребує особистого звернення особи.

 Чи для всіх працюючих пенсіонерів проведено перерахунок пенсії?

 – Право на зазначений перерахунок отримали пенсіонери, в яких від дати призначення/попереднього перерахунку (від останньої дати зарахування страхового стажу) пройшло не менше 24 календарних місяців.

Тобто, якщо особі не пізніше, ніж до 01.04.2018 року проводився перерахунок пенсії з дорахуванням страхового стажу, вона продовжувала працювати, то і з 01.04.2020 року їй буде проведено перерахунок пенсії без її звернення.

Не підлягали перерахунку:

– пенсії за вислугу років, якщо пенсіонер станом на 01.04.2020 року не досяг пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»:

– пенсії, розмір яких після 01.04.2018 року перераховувався за зверненнями осіб відповідно до ч.4 ст.42 Закону (з дорахуванням стажу, стажу і заробітної плати після призначення/ попереднього перерахунку пенсії), або проводився після цієї дати перехід з одного виду пенсії на інший.

Приклад 1. Пенсіонер по 31.05.2019 р. отримував пенсію за віком згідно із Законом України «Про державну службу». З 01.06.2019 згідно із поданою заявою його переведено на пенсію за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з дорахуванням страхового стажу по 30.04.2019 року. Продовжує працювати.

Права на перерахунок пенсії з 01.04.2020 року згідно із частиною 4 статті 42 Закону немає, оскільки від останньої дати зарахування страхового стажу при переведенні з одного виду пенсії на інший відсутній напрацьований страховий стаж 24 місяці та/або не пройшло 2 календарних роки.

 Яким саме категоріям пенсіонерів встановлено доплату до 500 гривень?

 На виконання постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання підвищення пенсійних виплат та надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році» з 1 квітня 2020 року пенсіонерам, яким виповнилося 80 років, встановлено щомісячну компенсаційну виплату до пенсії в розмірі до 500 грн.

Такі виплати отримають уже в квітні 42,2 тис. осіб зазначеного віку, у яких розмір пенсії не перевищує розміру середньої заробітної плати за 2019 рік – 9205 гривень.

Тим пенсіонерам, яким 80 років виповнюється після 1 квітня 2020 року, щомісячна компенсація буде встановлюватись з дати досягнення такого віку.

Крім того, якщо пенсіонер віком старше 80 років має страховий стаж не менше 25 років чоловік або 20 років жінка, то після встановлення доплати розмір їх пенсії не може бути нижче 2600 гривень. Таку доплату з 1 квітня 2020 року встановлено для 10,1 тис. 80-літніх осіб.

Виплати пенсій даній категорії громадян розпочато з 7 квітня поточного року в установленому порядку через уповноважені банки або відділення поштового зв’язку.

Приклад 1. Розмір пенсії 85-річної пенсіонерки (страховий стаж 42 роки) з 01.12.2019 року становив  3031,36 грн. З 01.04.2020 року  розмір її пенсії збільшився на 500 грн. (щомісячна компенсаційна виплата) і становить    3531,36 грн.

Приклад 2. Розмір пенсії 82-річної пенсіонерки при страховому стажі 31 рік з 01.12.2019 року становив 1935,22 грн. :

1889,20 грн. (мінімальний розмір для 65-річних осіб) + 46,02 грн. (доплата за 11 років понаднормативного стажу).

З 1 квітня розмір пенсії збільшився на 664,78 грн. і становить 2600,00 грн.:  (1935,22 грн. + 500,00 грн. (щомісячна компенсаційна виплата) + 164,78 грн. (доплата до розміру 2600,00 грн.)

Приклад 3.  Розмір пенсії 83-річного пенсіонера при страховому стажі 18 років з 01.12.2019 року становив 1638,00 грн. :

976,50 грн. (основний розмір пенсії пропорційно наявному стажу) + 661,50 грн. (доплата до мінімального розміру).

З 1 квітня розмір пенсії збільшився на 500,00 грн. (щомісячна компенсаційна виплата) і становить 2138,00 грн.  Підстави для доплати  до розміру 2600,00 грн. відсутні, оскільки немає 25 років страхового стажу.

Приклад 4. Розмір пенсії у разі втрати годувальника  на одного утриманця – круглого сироту, який досяг 80-річного віку, з 01.12.2019 року становив 1638, грн. (страховий стаж батька – 34 роки, матері – 16 років).

З 1 квітня розмір пенсії збільшився на 962,00 грн. і становить 2600,00 грн.:  (1638,00 грн. (мінімальний розмір пенсії) + 500,00 грн. (щомісячна компенсаційна виплата) + 462,00 грн. (доплата до розміру 2600,00 грн., оскільки один із годувальників (батько) має стаж понад 25 років).

Приклад 5. Розмір пенсії по 2 групі інвалідності учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, який досяг 80-річного віку, з 1 грудня 2019 року становить 8911,25 грн.

З 1 квітня розмір пенсії збільшиться на 293,75 грн., оскільки щомісячна компенсаційна виплата буде встановлена в розмірі, що не вистачає до величини 9205 грн.: 9205,00 грн. (розмір середньої заробітної плати за 2019 рік) – 8911,25 грн. (розмір пенсії на 01.04.2020 р.).

Багатьох подолян цікавить виплата одноразової грошової допомоги у сумі 1000 гривень.

Органам Пенсійного фонду України доручено у квітні 2020 року забезпечити проведення виплати одноразової грошової допомоги у сумі 1000 гривень пенсіонерам, розмір пенсії яких не перевищує 5000 гривень.

Виплата такої допомоги буде розпочата невідкладно після внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2020 рік”.

Приклад 1. Особа з інвалідністю 3 групи працює, отримує пенсію, розмір якої після перерахунку з 01.04.2020 року згідно із частиною 4 статті 42 становить 4832,25 грн.

Має право на виплату одноразової грошової допомоги в розмірі 1000 грн, оскільки розмір пенсії станом на 01.04.2020 року не перевищує 5000 грн.

Приклад 2. Пенсія у разі втрати годувальника, призначена на двох утриманців в загальній сумі 1965,60 грн (1638 грн. х 120%).

Виплата одноразової грошової допомоги проводиться в розмірі 1000 грн на двох утриманців рівними частинами (тобто по 500 грн).

Приклад 3. Пенсія у разі втрати годувальника призначена на трьох утриманців в загальній сумі 6321,50 грн.

Право на виплату одноразової грошової допомоги відсутнє, оскільки загальний розмір пенсії на всіх утриманців перевищує 5000 грн.

Які ще перерахунки очікуються у 2020  році?

Відповідь. Постановою Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2020 року №251 визначено дату проведення індексації пенсій у 2020 році – це з 1 травня.

Для індексації пенсій буде застосовано коефіцієнт підвищення 1,11 (визначається в тому ж порядку, що і в минулому році, тобто 50% показника зростання споживчих цін за попередній рік +50% показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески).

Розрахунок показника середньої заробітної плати з 01.05.2020 року: 4404,35 грн. (середня заробітна плата в Україні 3764,40*1,17- з 01.03.2019 р.) *1,11 (коефіцієнт збільшення показника середньої заробітної плати у 2020 р.) = 4888,83 грн.

Для пенсій, обчислених згідно зі ст.54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, показник середньої заробітної плати – 1206,25 грн. (1086,71*1,11).

З врахуванням цих величин буде проведено автоматичний перерахунок пенсії за даними електронної пенсійної справи без додаткового звернення пенсіонерів.

Приклад 1. Чоловік, 1946 року народження, отримує пенсію за віком в розмірі 4497,83 грн з врахуванням страхового стажу 54 роки. Коефіцієнт страхового стажу становить 0,54000, індивідуальний коефіцієнт для обчислення заробітку – 1,76020.

Оскільки розмір його пенсії не перевищує 5000 грн, у квітні він отримає одноразову грошову допомогу в розмірі 1000 грн.

З 1 травня розмір його пенсії буде проіндексовано наступним чином:

4404,35 грн. (середня заробітна плата в Україні з 01.03.2019 р. (3764,40 грн х 1,17) х 1,11 (коефіцієнт збільшення показника середньої заробітної плати) = 4888,83 грн (середня заробітна плата в Україні з 01.05.2020 р. (4404,35 грн х 1,11) х 1,76020 (коефіцієнт заробітку) = 8605,32 грн (заробітна плата для обчислення пенсії) х 0,54000 (коефіцієнт стажу) = 4646,87 грн + 475,02 грн (доплата за 29 років понаднормативного стажу (1638,00 грн. х 29%) = 5121,89 грн. Розмір пенсії з 1 травня збільшиться на 624,06 грн.

Приклад 2. Жінка, 1951 року народження, отримує пенсію за віком в розмірі 2558,06 грн з врахуванням страхового стажу 35 років 9 місяців. Коефіцієнт страхового стажу становить 0,35750, індивідуальний коефіцієнт для обчислення заробітку – 1,46858.

У квітні пенсіонерка отримає одноразову грошову допомогу в розмірі 1000 грн.

З 1 травня розмір її пенсії буде проіндексовано наступним чином:

4404,35 грн (середня заробітна плата в Україні з 01.03.2019 р. (3764,40 грн х 1,17) х 1,11 (коефіцієнт збільшення показника середньої заробітної плати) = 4888,83 грн (середня заробітна плата в Україні з 01.05.2020 р. (4404,35 грн х 1,11) х 1,46858 (коефіцієнт заробітку) = 7179,64 грн (заробітна плата для обчислення пенсії) х 0,35750 (коефіцієнт стажу) = 2566,72 грн + 245,70 грн (доплата за 15 років понаднормативного стажу (1638,00 грн х 15%) = 2812,42 грн. Розмір пенсії з 1 травня збільшиться на 254,36 грн.

 На скільки підвищаться пенсії наших громадян після проведення їх індексації?

  Розмір підвищення для кожного пенсіонера буде індивідуальним, тому що він залежатиме від індивідуальних коефіцієнтів заробітної плати та страхового стажу, але не меншим, ніж 100 грн.

Якщо розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії не досягає 100,00 грн (сума підвищення складає від 0,01 до 99,99 грн), буде встановлено доплату до 100,00 грн у сумі, що не вистачає до цього розміру.

Одночасно постановою Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2020 року №124 визначено, що отримувачам пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, у яких наявний страховий стаж у чоловіків не менше 25 років, жінок не менше 20 років, розмір пенсії не може бути нижчим розміру 2100 грн.

Тому, в разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) в таких осіб не досягає 2100 гривень, їм буде встановлена відповідна доплата, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії.

Приклад 1. Жінка, 1947 року народження, отримує пенсію за віком в розмірі 2101,65 грн з врахуванням страхового стажу 33 роки 4 місяці. Коефіцієнт страхового стажу становить 0,33333, індивідуальний коефіцієнт для обчислення заробітку – 1,11314.

У квітні пенсіонерка отримає одноразову грошову допомогу в розмірі 1000 грн.

З 1 травня розмір її пенсії буде перераховано наступним чином:

4404,35 грн (середня заробітна плата в Україні з 01.03.2019 р. (3764,40 грн х 1,17) х 1,11 (коефіцієнт збільшення показника середньої заробітної плати) = 4888,83 грн (середня заробітна плата в Україні з 01.05.2020р. (4404,35 грн х 1,11) х 1,11314 (коефіцієнт заробітку) = 5441,95 грн (заробітна плата для обчислення пенсії) х 0,33333 (коефіцієнт стажу) = 1813,97 грн + 75,23 грн (доплата 65-річній особі до 1889,20 грн) +  212,94 грн (доплата за 13 років понаднормативного стажу (1638,00 грн х 13%)) = 2102,14 грн.

Пенсія з 1 травня збільшиться на 0,49 грн, тому особа має право на встановлення доплати до пенсії в сумі 99,51 грн (100 грн – 0,49 грн).

Приклад 2. Жінка, 1952 року народження, отримує пенсію за віком в розмірі 1667,69 грн з врахуванням страхового стажу 23 роки 1 місяць. Коефіцієнт страхового стажу становить 0,23083, індивідуальний коефіцієнт для обчислення заробітку – 0,97331.

У квітні пенсіонерка отримає одноразову грошову допомогу в розмірі 1000 грн.

З 1 травня розмір її пенсії буде перераховано наступним чином:

4404,35 грн (середня заробітна плата в Україні з 01.03.2019 р. (3764,40 грн х 1,17) х 1,11 (коефіцієнт збільшення показника середньої заробітної плати) = 4888,83 грн (середня заробітна плата в Україні з 01.05.2020р. (4404,35 грн х 1,11) х 0,97331 (коефіцієнт заробітку) = 4758,35 грн (заробітна плата для обчислення пенсії) х 0,23083 (коефіцієнт стажу) = 1098,37 грн + 539,63 грн (доплата до мінімального розміру пенсії 1638,00 грн) + 32,95 грн (доплата за 3 роки понаднормативного стажу (1098,36 грн х 3%) = 1670,95 грн + 96,74 грн (доплата до розміру підвищення 100 грн) = 1767,69 грн.

Оскільки розмір пенсії після перерахунку не досягає 2100 грн, тому встановлюється доплата до пенсії в розмірі 332,31 грн (2100 грн– 1767,69 грн).

Матеріал підготовлено управлінням застосування пенсійного законодавства головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар