МОЖЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ГРОМАД

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

8 лютого на Кам’янеччину завітала голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк. Метою візиту стала зустріч з головами об’єднаних територіальних громад, керівництвом новоутвореного Кам’янець-Подільського району щодо налагодження більш тісної співпраці між обласною владою і місцевим самоврядуванням, яка дещо послабилася після децентралізації. Зустріч відбулася у сесійній залі районної ради.

Перш за все очільниця облради поінформувала присутніх про можливості розвитку громад області і проблеми, які на цьому шляху виникають. За її словами, Хмельницька область наразі є не тільки аграрним регіоном, але й завдяки Хмельницькому почала лідирувати у легкій промисловості. Головними напрямами розбудови інфраструктури в регіоні, за словами Віолети Лабзюк, повинні стати освіта, медицина. Потрібно створити сприятливі умови для залучення інвестицій. Максимальну увагу, на переконання Віолети Лабазюк, варто приділити виведенню з тіні малого та середнього підприємництва, аби за рахунок податків наповнювати бюджети.

– Також не потрібно забувати про молодь і спорт, збереження пам’яток архітектури і розвиток туризму. Адже ця галузь зараз активно розвивається і може стати суттєвим джерелом прибутку для новоутворених громад, – зазначила очільниця обласної ради.
Голови ОТГ порушили перед головою обласної ради ряд проблемних питань щодо розвитку ввірених їм громад – це необхідність будівництва, реконструкції та ремонту доріг, водопровідних мереж, закладів соціальної сфери тощо.

Йшла мова і про подальше функціонування ФАПів, які через відсутність фінансування з Національної служби здоров’я України громади утримувати не в змозі. Відтак, зважаючи на недостатню кількість санітарного транспорту та віддаленість центрів ПМСД від сільських населених пунктів, голови громад виступили за збереження ФАПів у селах з метою надання первинної допомоги на місцях.

Разом з тим депутат обласної ради Андрій Кланца пообіцяв прийняти програму підтримки сільської медицини на рівні області і домогтися для неї фінансування.

Та й не тільки медицини, школи, дитячі садки, дороги, транспорт, залучення інвестицій для створення нових робочих місць, аби молодь не тікала за кордон чи у великі міста, на усе це, за словами виступаючих, місцевим громадам потрібні гроші, координація і тісна співпраця між сільськими радами, районом і областю, тільки тоді можна сподіватися на те, що децентралізація дійсно стане для місцевих громад шляхом у щасливе майбутнє.

За словами Віолети Лабазюк, саме на ці напрями орієнтована переважна більшість цільових програм, які зараз реалізуються в Хмельницькій області. Звісно, цього мало для стабільного розвитку, тому голова облради анонсувала проведення економічного форуму з метою залучення інвесторів на Хмельниччину. Діє в області і програма підтримки малого та середнього бізнесу, завдяки їй в минулому році багато підприємців змогли отримати дешеві кредити і створити додаткові робочі місця. Активно працює і Агенція регіонального розвитку Хмельницької області, яка сприяє залученню коштів і ресурсів для розвитку місцевих громад і бізнесу, а 15 лютого в обласному центрі влада планує зібратися за круглим столом з фермерами, щоб спільними зусиллями розробити програму підтримки агропромислового комплексу на 2021 рік.

Під час поїздки голова Хмельницької обласної ради також відвідала комунальне некомерційне підприємство «Кам’янець-Подільська міська лікарня», де ознайомилася з матеріально-технічною базою закладу, проінспектувала ремонтні роботи у відділенні невідкладної допомоги.
75 медичним працівникам міської лікарні, які виконують роботу в умовах підвищеної небезпеки інфікуватися COVID-19, Віолета Лабазюк разом з депутатом обласної ради Андрієм Кланцою вручили страхові сертифікати, закуплені за сприяння благодійників.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар