Кам’янецьких базарників не почують – столи розкладуть під мерією

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

У минулому числі нашого видання ми інформували про конфлікт, що виник на центральному ринку. Цього тижня він отримав продовження. Від планів реконструювати торгові площі «Модуля» дирекція ТОВ «КВЗП «Кам’янець-Подільський» перейшла до активних дій. У понеділок, коли ринок відсипався після інтенсивної торгівлі в базарні дні, його спокій порушив трактор, що приїхав по «душу» прилавків. На металобрухт було вирізано кілька металевих торгівельних рядів.

  • Щойно мені подзвонили, я одразу помчала на базар. Всередині тих вітрин ми зберігали столики. Колодки були зірвані, речі перевернуті та розкидані. Ще в п’ятницю під час зустрічі в міській раді нам пообіцяли, що до затвердження документації переоблаштування ринку продавців не чіпатимуть, а тут без всякого попередження вчинили такий погром, – не стримуючи хвилювання розповідає продавчиня Галина з центрального ряду. – На одній із ліквідованих стійок торгує жінка, якій щойно зробили операцію. Їй назад вертатися на лікарняну койку після того, як вона не застане свого робочого місця?

Продавчині хутко визбирали свої речі, й у вівторок базар знову гудів, як вулик. Та в підприємців серце й далі не на місці. Сьогодні не стало металевих прилавків, а завтра не буде їм де притулитися зі своїм товаром. Невпевненість у завтрашньому дні та несправедливість знову привели базарників у мерію. Їхнє звернення було розглянуто 14 лютого на 51 позачерговій сесії міської ради.

  • Нам кажуть, що на місці ринку сільськогосподарської продукції зводитиметься молочний павільйон. Скільки вже їх будувалося? – звернулася до депутатського корпусу голова первинної профспілкової організації ринку Ольга Мельник. – Ми не знаємо нічого про забудову ринку та землі під об’єктами, їхніх власників і цільове використання, тому хочемо бачити усі відповідні документи. Залишається для нас секретом і майбутня реконструкція базару та яким чином вона торкнеться нас. Так само немає ніякого контролю над тим, куди йде ринковий збір, який ми сплачуємо. Ми не залазимо до вас у кишені, а власноруч хочемо заробити собі на хліб. При зустрічі губернатор області пообіцяв підтримку в нашому питанні, на бік підприємців стали представники «Свободи», тепер звертаємося до вас з проханням посприяти у врегулюванні ситуації, інакше «сміття з хати» винесемо у вищі владні кабінети, – сказала на завершення пані Ольга.

На думку депутатів, градус напруги зріс через недомовки та неузгодженість дій адміністрації ринку та його працівників. Тому на сесії було домовлено створити спеціальну комісію з числа депутатів та підприємців, аби вона віднайшла відповіді на усі питання, котрі пересварили сторони. В підтримку торгівців виступили Михайло Посітко, Валерій Слободян, Олег Ткач, Іван Микуляк, адже позбавляючи людей основних засобів для існування вдома, їм відкривається пряма дорога в пошуках роботи за кордон. Сьогодні трудова міграція набрала неабияких обертів і перетворюється на проблему загальнодержавного масштабу.

Та на думку керівництва ринку, реалізатори сприймають подію дещо перекручено та зі своїми суб’єктивними домислами. У відповіді на запит міської ради директор «КВЗП «Кам’янець-Подільський» Сергій Чернявський надав письмові гарантії, що трудові права працівників порушені ні в якому разі не будуть, навпаки після реконструкції всі вони будуть забезпечені робочими місцями з поліпшеними умовами торгівлі за всіма державними стандартами.

Після понеділкового інциденту людям важко повірити на слово. Вони настроєні діяти рішуче. Не від одного базарника було чутно, що якщо їх не почують – розкладуть свої столики під мерією. А що? Майдан Відродження вмістить багатьох охочих.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар