Свято войовничих та автентичних

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

З 7 по 9 травня стародавні споруди Старого і Нового замків стали місцем проведення фестивалю середньовічної культури «Форпост-2016», що вкотре підтвердив реноме однієї з найяскравіших подій місцевого туристичного календаря.

Основою змістовної програми стали бої середньовічних лицарів, зокрема бугурт (груповий середньовічний бій), у тому числі й нічний за межами замку, турніри 5х5 та щит/меч. Вони стали кульмінаційними точками, що викликали найбільше емоцій у численних спостерігачів захопливого дійства. Боротьба на ристалищі відбувалася «не на життя, а на смерть», у цьому конкретному випадку майже до «смертельної» втоми лицарів, які сповна віддаючись улюбленій справі, «електризували» довкілля до справді високої напруги.

Підбадьорливі вигуки «вболівальників» кожної зі сторін протистояння додавали азарту. Наслідком такого відповідального ставлення було майже цілковите фізичне та емоційне виснаження воїнів. До того ж, вага одягу з грубих тканин, зброї та сталевих обладунків збільшували навантаження. Усі мимоволі перейнялися повагою до витривалості предків, для яких надмірні для наших сучасників навантаження  були звичними.

Мілітарну складову, що, на жаль, стала надактуальною для нашого повсякдення, органічно доповнив концерт «Любов сильніша за війну» за участю учасників АТО та волонтерів.

«Мотофорпост», розташований у Новому замку, байкерськими конкурсами й розвагами приваблював поціновувачів цієї популярної зараз субкультури.

Музична, вокальна, танцювальна частини програми були не менш насиченими, яскравими й за кількістю глядачів не поступалися боям. Виступи колективів Liti Taller (Білорусь), Yasnitsa, Personal Witches, Fram, Mystical Yam Trio, Dante, Yan Surya DG Sister Studio, Diana Bested (belli dance), «Алентрада», що працюють у жанрах готичного та етно-року, середньовічного та стилізованого танців, неповторним поєднанням світла, голосу, звуку та хореографії створили специфічну атмосферу ритмомелодики Середньовіччя, що на час проведення фестивалю запанувала не лише за мурами замку, а й вийшла на вулиці Старого міста разом з учасниками фесту, які прогулювалися, відвідуючи музеї та заклади харчування, фотографуючись з кам’янчанами й туристами. Їхній одяг відповідав епосі Середньовіччя навіть у найдрібніших деталях, бо створений за історичними зразками до найменших дрібниць завдяки копіткій тривалій праці й вивченню архівних джерел. Від сучасного він відрізняється яскравістю, щирістю і неповторністю, як і тогочасна кухня та, на перший погляд, нехитрі розваги.

Саме ці якості, такі необхідні нам у сучасному стандартизовано-глобалізованому світі, намагаються пропагувати й утверджувати організатори й учасники фестивалю «Форпост», які гордо несуть власну автентичність, не піддаючись асиміляції. Вони вчать українців, як зберігаючи традиції та історичну пам’ять, протистояти ворожим зазіханням на ідентичність своєї країни.

Володимир СКОБ’ЯК

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар