Ключ до майбутнього від Павла Гладченка

Автор: | Опубліковано Культура Немає коментарів

З подарунком важко вгадати, а от заступник голови районної організації ветеранів України, активний громадський діяч нашого краю Павло Гладченко влучно зорієнтувався у запитах району й підніс його мешканцям особливий, вчасний та затребуваний гостинець – книгу «Кам᾽янеччина: села і люди». Понад сто років була прірва, ми черпали узагальнені знання про минуле рідних сіл ще у працях Ю.Сіцинського чи В.Гульдмана, перебивалися історією про район, заштампованою радянським стандартом, і ось нарешті можемо тримати в руках повноцінний сучасний систематизований літопис населених пунктів Кам᾽янеччини з моменту заснування чи першої згадки про них до наших днів.

Тут як на долоні розвилися віхи життя усіх 122 населених пунктів Камянецького краю. В книзі також згадані ще декілька десятків раніше існуючих поселень, які з різних причин припинили свою географію на мапі Камянець-Подільського району, як-от Біланівка, Карвасари, Підзамче, окремий розділ присвячено селам, нищівно затопленим рукотворним «Дністровським морем» – Бакоті, Студениці, Теремцям, Луці-Врубловецькій, без яких просто неможлива осяжна розвідка у нашу минувшину.

Праця Павла Митрофановича впорядкована детальним описом кожного села, яке, немовби просвічене рентгеном, відкривається з усіх сторін. Читач дізнається про розташування населеного пункту, походження назви, природні принади та історико-архітектурні пам᾽ятки, обряди, побут, традиції людей. Такий собі містичний місток, завдяки якому оживляється знайомство сучасників з їхніми предками, який надає змогу поринути в дослідження легенд та переказів, що з᾽явилися в селах. Ваговитості книзі додає й добірка славетних уродженців територіальних громад, яких кам᾽янецька земля виплекала чимало.

Момент презентації видання широкому загалу настав 6 вересня в сесійній залі райради за участі керівництва району, друзів автора, працівників культурно-освітньої сфери. До розповіді Павла Гладченка про те, як народжувалося його дітище, долучилися редактор книги, письменник, Заслужений журналіст України, Почесний громадянин Кам’янець-Подільського району Мар’ян Красуцький, рецензент, кандидат історичних наук, доцент, докторант кафедри історії України К-ПНУ ім. Івана Огієнка Сергій Трубчанінов, заступник голови райради Віктор Єрменчук, котрий опікувався видавництвом праці. В свою чергу голова райради Віктор Кривак та перший заступник голови РДА Маріанна Великохатько подякували письменнику за труди, які беззаперечно стануть цікавими, повчальними і корисними нашому читачу.

Адже недаремно ще Григорій Сковорода філософськи відзначав, що пізнаючи свій край ти побачиш свій шлях у життя. Ці слова стали ввідними до роботи Павла Митрофановича й пронизали собою кожну її сторінку, звертаючи кам᾽янчан досліджувати, звідки зростає їхнє коріння, аби відкрити очі на численні питання сьогодення й підібрати ключик з вірним секретом до майбутнього.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар