На Кам’янеччині покликали жнива

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

Для когось літо асоціюється з відпочинком, тільки не в аграріїв. Їм під палючим сонцем здавати іспити за увесь рік роботи в полі. Як трудився на землі, як плекав її, такі й пожинатимеш плоди. На Кам’янеччині уже розпочалася жнивна кампанія – зі збирання озимого ячменю. Першими до покосу приступили в господарствах ПП «Мрія-2010» (с.Китайгород), ПП «Гринчуцьке» (с.Гринчук), філія «Кам’янець – Подільська» ТОВ СП «НІБУЛОН» (с.Привороття). До середини тижня культури зібрано на 681 га або 46% від загальних посівів площею 1465 га, намолочено 3067 тонн, при середній урожайності 45 ц/га.

  • Через надмірну кількість дощів цього року початок жнив було дещо відтерміновано.Прогнозують, що на Кам’янеччині масовий збір ранніх зернових культур та ріпаку розпочнеться у разі сприятливих погодно-кліматичних умов в першій декаді липня, – повідомляють у відділі агропромислового розвитку РДА.

А роботи в хліборобів – пшеничне море, оком не осягнути. До важкої праці на землі вони звиклі, зі співом солов’їв прокидаються й в темну ніч полишають поле, аби вчасно врожай забрати, а людям мати свіжий духмяний буханець на столі. Всього в районі в 2019 році до збирання підлягає 20,5 тис.га ранніх зернових і зернобобових культур, в тому числі: озимої та ярої пшениці – 15 тис.га, озимого жита – 0,4 тис.га, озимого і ярого ячменю – 5 тис.га, зернобобових – 0,05 тис.га, озимого ріпаку – 7,1 тис.га.

Аби вкластися в терміни та віджнивувати як слід в сільгосппідприємствах поточного року працюватиме 132 зернозбиральні комбайни, серед них 70 власних комбайнів фермерів району, 49 комбайнів інвесторів, що орендують понад 30% площ в районі, та 13 додатково залучених. До того ж 106 одиниць агротехніки є високопродуктивними комбайнами іноземного виробництва, які за день обмолочують більше 30 га площ.

Поряд з аграріями на «турборежим» роботи переходить елеватор філії «Смотрич» ТОВ СП «НІБУЛОН» с.Кам’янка, що уже розпочав приймання зерна. Маючи в своєму арсеналі 3 зерносушарки загальною продуктивністю 250 тонн/год., підприємство може забезпечити одночасне зберігання 66 тис.тонн збіжжя. Крім того, склади на 55 тис.тонн та 2 зерносушарки потужністю до 140 тонн/год наявні в ТОВ СП «Весна -21» с.Гуменці, що теж запускає свою діяльність.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар