«КУСЮЧА» ПОЛУНИЦЯ

Автор: | Опубліковано Економіка 1 Коментар

Ціни на полуницю (суницю садову) в Україні на початку першого місяця літа рекордні за останні п’ять років. Про це повідомили в Українській плодоовочевій асоціації (УПОА). Зазначається, що на початок червня за гуртові партії якісних ягід виробники й постачальники просять по 65-75 гривень за кілограм. Несортову полуницю, питома вага якої у структурі врожаю через дощову, прохолодну і малосонячну погоду останніх тижнів значно зросла, – у середньому продають по 40 гривень. Тож і не дивно, що з урахуванням транспортних витрат та «інтересу» роздрібних продавців, вартість ягоди на українських базарах іноді доходить до 100 гривень за кілограм. Подекуди ж за якісну, велику та запашну садову суницю просять і по 110-120 гривень. Чому ж полуниця «кусається», ще й особливим смаком не вирізняється?

За даними УПОА, ціна полуниці нині у 2-2,5 рази перевищує показники перших тижнів минулорічного червня. Торік у цей час якісну ягоду можна було придбати в середньому по 25-30 грн/кг. Приблизно у цьому ж діапазоні коливалися ціни і на початку червня 2018 року. А в перший тиждень червня 2016 і 2017 років полуницю продавали в середньому по 15-20 грн/кг.
Головною причиною подорожчання полуниці аналітики називають погодні умови – зокрема, травневі заморозки, через які втрачено частину врожаю. Не додали оптимізму і рясні й холодні травневі дощі. Ягоди погано достигають, водянисті й подекуди навіть миттєво згнили. Ситуацію погіршували й низькі температури на початку червня. На окремих ділянках втрати сягають 70%. Загалом же українські аграрії, за попередніми оцінками, втратили 40-45% очікуваного врожаю.
Проте є обґрунтовані очікування, що найближчим часом встановиться сонячна погода, і урожай більш пізніх сортів буде вищим. У такому разі, за прогнозами галузевих експертів, наприкінці червня кіло полуниці у магазинах і на базарних ятках коштуватиме 35-40 гривень. Приміром, на одному із онлайнмайданчиків гуртові партії полуниці уже 5 червня пропонували по 35-45 гривень за кілограм (при упакуванні у євротару) і навіть по 32-33 гривні – у розсип, у «звичайних» ящиках.
Що стосується Кам’янця-Подільського, то місцеві супермаркети не мають у продажах свіжої української полуниці. Мабуть, не хочуть зв’язуватись з товаром, який швидко псується. Центральний ринок – зовсім інша справа. Спекотна погода останніх днів позитивно вплинула на пропозицію цієї ягоди. Але не дивлячись на її великий вибір, ціна залишається високою. У вівторок, 9 червня, за кілограм смаколику правили від 45 до 70 гривень, усе залежить від стану ягід і їх зовнішнього вигляду. Крім полуниці з Кам’янеччини, на ринку торгують ягодою, доставленою з Херсонщини, Закарпаття і Тернопільщини. На запитання, чому так дорого, продавці зазвичай відповідають, що така зараз ціна.
Очевидно, у разі якщо сприятливі погодні умови збережуться, пропозиція на ринку може вплинути на вартість полуниці і вона дещо впаде. Але з огляду на поганий врожай і збитки, які зазнали фермери і домашні господарства від негоди, навряд чи вона буде нижчою від зазначених 35-40 грн.
Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах
Коментар
  1. Posted by Александр

Додати коментар