Кам’янецький аграрій кропить шкідників дроном

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

Ще з минулої нашої зустрічі аграрій, керівник ПП «Глорія Дей» Леонтій Гасюк заінтригував, обмовившись, що знає ефективний спосіб, як при правильному підході до обробітку культур заробити до 5 тисяч гривень з 1 гектара посівів. Нині якраз на ланах прийшов час рятувати ріпак від шкідників, тож і секрет вивідувати пора. І як було несподівано побачити, що над жовтим цвітом літав сучасний мобільний дрон, котрий перетворював клопітливий процес внесення засобів захисту рослин на суцільне задоволення.

  • Традиційно для обприскування культур від шкідників у поле виходить трактор. Але серце кров’ю обливається, коли після себе він залишає понівечені полоси, – розповідає Леонтій Гасюк. – Від цього аграрій втрачає від 3 до 5 тис. грн з гектара. Сільськогосподарський коптер цей побічний ефект успішно усуває. За підрахунками тільки на захисті моїх 20 га ріпаку дрон зекономить до 50-80 тис.грн. Можна, звісно, замовити вертоліт, але це для аграрія-олігарха. На крутих схилах можливо застосувати ручне обприскування, але сільськогосподарські дрони в 40 разів ефективніші за дідівський метод.
  • Як ще цей пристрій стане в нагоді сільгоспвиробнику?
  • От врожай кукурудзи вже потрібно збирати, а плоди зеленкуваті на корені. Тож апарат чудово підійде для процесу десикації, аби підсушити рослину з метою прискорення достигання. Чи в лісовому, садовому господарстві: швиденько пройшлися дроном – і знищили шкідників на деревах. Де потрібно здійснити оперативний обробіток посівів і не завдати їм шкоди – там він надійний помічник.
  • Економічний і фізичний ефект очевидний, але ж, напевне, ця інноваційна штуковина не з дешевих.
  • Інтернет пропонує ціну в 350 тис.грн. Якщо площі полів достатні, то за сезон він окупається. Раді будемо допомогти колегам-аграріям придбати дешевші аналоги.
  • Які технічні характеристики коптера?
  • Машина здатна нести 10 літрів рідини для поливу до 10 000 кв.м полів на одному заряді батареї. За годину обробляється 3-4 га. Керують дроном з телефона чи планшета. В гаджет заводиться відповідна програма, забиваються вихідні дані поля, виставляється режим роботи апарата – і він стає загрозою для комах-шкідників. Користувач автоматично планує та управляє всіма операціями.

Така зручність та ефективність у використанні робить інноваційну технологію привабливою для сільського господарства, а без впровадження технічних новинок розвиток останнього неможливий.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

 

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар