Аграрні розписки — новий механізм кредитування АПК

Автор: | Опубліковано Економіка Немає коментарів

Якщо ви належите до когорти малих чи середніх виробників сільськогосподарської продукції і потребуєте залучення додаткових товарних або фінансових вливань для подальшого розвитку бізнесу, тоді аграрні розписки, які нині вже діють у декількох областях України, — саме для вас. Адже існуючі сьогодні механізми кредитування не завжди в повному обсязі задовольняють потреби аграріїв, а використання аграрних розписок дасть змогу більш ефективно й гнучко залучати ресурси для вирощування сільськогосподарської продукції під заставу майбутнього врожаю.

Отож, про переваги такого фінансового інструменту та запровадження його на теренах Хмельниччини говорили 4 жовтня на засіданні круглого столу під керівництвом заступника голови Хмельницької обласної державної адміністрації Володимира Кальніченка. У зібранні також взяли участь начальник відділу організації аграрного ринку департаменту стратегії та економічного розвитку Міністерства аграрної політики й продовольства України Сергій Карасевич, керівник Проекту IFC «Аграрні розписки в Україні» Олексій Омеляненко, начальник Головного територіального управління юстиції в Хмельницької області Віктор Худняк, представники компаній-постачальників матеріально-технічних ресурсів, банків та сільгоспвиробники Хмельницької області.

Проект «Аграрні розписки в Україні» реалізується IFC, членом Групи Світового банку, у партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією в Україні. Наразі він діє в Полтавській, Черкаській, Вінницькій та Харківській областях. Мета проекту — активізувати роботу щодо запровадження в Україні аграрних розписок, що значно спростить доступ малим та середнім сільгоспвиробникам до фінансових та матеріально-технічних ресурсів. Таким чином бізнесмени-аграрії отримають ефективний інструмент, що сприятиме залученню додаткових ресурсів за рахунок прозорості відносин з кредитором та здешевлення процедури оформлення в порівнянні з іншими інструментами.

Майже рік тому, у лютому 2015 року, на Полтавщині стартував пілотний проект з відпрацювання технології введення в обіг аграрних розписок.

Цей спосіб дешевший і простіший в адмініструванні порівняно з банківським кредитуванням, вексельним фінансуванням та товарними кредитами, які донедавна були чи не єдиним джерелом залучення фінансів в АПК. Це дуже важливо, адже малим та середнім виробникам, для яких створений цей механізм, складніше знайти гроші, ніж великим холдингам. На співпрацю з банками їм розраховувати не доводиться. В одних нема застави, в інших відсутня кредитна історія, а хтось взагалі працює без бухгалтера.

Аграрна розписка надійна для обох сторін, адже фіксує безумовне зобов’язання боржника здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити кошти кредитору в обмін на отримані матеріально-технічні чи фінансові ресурси. Предметом застави є майбутній урожай — відповідна кількість зібраної продукції. Додатково законом передбачено погашення заборгованості за аграрною розпискою з наступних врожаїв, якщо першого врожаю було недостатньо.

З вересня 2015-го впровадження аграрних розписок поширилося на Черкаську, Вінницьку та Харківську області. В рамках проекту проведено навчання для 469 нотаріусів та понад 1400 сільгоспвиробників і представників компаній-постачальників МТР.

На сьогодні до відкритого Реєстру аграрних розписок внесено 60 аграрних розписок, які дозволили аграріям залучити понад 189 млн.грн. для поповнення обігових коштів.

З 1 жовтня 2016 року впровадження аграрних розписок поширюється ще на чотири області України – Хмельницьку, Тернопільську, Миколаївську та Сумську. Подальше розгортання програми передбачає продовження інформаційно-освітньої кампанії для сільгоспвиробників, нотаріусів, представників компаній-постачальників, комерційних банків, зернотрейдерів, щоб пояснити механізми роботи з цим фінансовим інструментом.

Про переваги аграрних розписок як для кредитора, так і позичальника з точки зору судочинства розповів Віктор Худняк.

— Так, для кредитора плюсом є те, що в разі невиконання боржником свого зобов’язання немає необхідності йти до суду й протягом декількох місяців, а то й роками стягувати заборгованість через ці інстанції. Існує виконавчий напис нотаріуса, який є документом прямої дії для державної виконавчої служби. Сільгоспвиробнику ж не потрібно звертатися в банк і проходити довготривалу процедуру для отримання кредиту. Він може знайти свого колегу-аграрія чи іншого постачальника, в якого можна взяти гроші чи матеріальні ресурси в борг, піти до нотаріуса й за кілька днів отримати позику, — зазначив Віктор Анатолійович.

Підсумовуючи роботу круглого столу, Володимир Кальніченко зазначив, що аграрні розписки — це шлях до отримання додаткових матеріальних засобів для ведення сільськогосподарського виробництва, але при цьому і позичальник, і кредитор повинні дотримуватися всіх правових аспектів. Також він закликав начальників районних управлінь агропромислового розвитку на своєму рівні сприяти поширенню інформації про такий спосіб кредитування

Наталя КАМІНСЬКА.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар