ПІҐУЛКА БАДЬОРОСТІ ДЛЯ ОРГАНІЗМУ
Хто з нас не любить побалувати себе щойно дозрілою черешнею? Вона солодка або кисло-солодка на смак, соковита і ароматна. Але, крім цього, має масу корисних властивостей для нашого організму.
Головна перевага черешні перед іншими фруктами в тому, що вона з’являється однією з перших. Плоди черешні відрізняються один від одного кольором: жовті, червоні, темно-вишневі і, залежно від цього, – за процентним співвідношенням цукрів і органічних кислот. Наприклад, найтемніші плоди багаті на речовини з групи антоціанів та каротиноїдів, дуже корисні за атеросклерозу й гіпертонії.
У черешні значно більше вуглеводів, ніж у вишні. У ній є пектини, кислоти з переважанням яблучної. А найголовніший, мабуть, калій, такий необхідний нашій серцевосудинній системі.
Але головне багатство цих ягід – високий вміст кумаринів – речовин, необхідних для підтримання тонусу організму. За кількістю цих «бадьорих» елементів черешня поступається лише червоній смородині, малині та гранату. Саме тому черешню часто рекомендують людям ослабленим, особливо тим, що одужують після хвороби. Алергікам краще налягати на білу черешню.
Любителі солодкого можуть спокійно замінити в десертах калорійні цукерки і тістечка на солодку черешню. Це смачно, корисно, а головне – жодної шкоди для фігури у вигляді зайвих сантиметрів на талії. Дієтологи радять: перш ніж пообідати або повечеряти, з’їжте жменьку черешень. Черешня дає відчуття ситості без зайвих калорій, крім того, в цій ягоді містяться речовини, що поліпшують травлення і обмінні процеси в організмі.
Черешня, як і багато інших сезонних ягід, є смачними і цілющими ласощами. Крім того:
- це чудовий засіб від недокрів’я (містить велику кількість заліза);
- має стимулювальну, тонізуючу і загальнозміцнювальну дії;
- черешня корисна у випадках захворювань нирок (має сечогінні властивості), печінки і травної системи (стимулює травлення, ефективна у випадках закрепів, болів у шлунку, атонії кишечнику і спастичного коліту);
- сприяє зниженню згортання крові, запобігає утворенню тромбів (цьому сприяють кумарини та оксикумарини, що входять до складу черешні);
- чудова профілактика і ефективний засіб у боротьбі з атеросклерозом і гіпертонією (оскільки містить антоціани і каротиноїди);
- звільняє організм від шкідливих продуктів обміну і «поганого» холестерину;
- допомагає за неврозів (завдяки наявній у плодах черешні речовині амигдалину);
- знімає набряки;
- стимулює обмін речовин, що допомагає нормалізувати вагу;l знижує больові відчуття за артриту, ревматизму і подагри.
Шанувальники народної медицини знають безліч рецептів на основі черешні. Корисні властивості цієї ягоди роблять її чудовим профілактичним засобом від різних захворювань.
Щоб полегшити болі за артриту, подагри і ревматизму, рекомендується щодня з’їдати жменьку черешень.
Тим, хто страждає від закрепів, також корисно їсти черешню і пити сік цієї ягоди. Черешню можна їсти без побоювань і тим, у кого гастрит і виразка шлунка: на відміну від вишні, ця ягода ніколи не викликає печії і не посилює кислотності шлункового соку.
М’якоть черешні накладають на чоло за головних болів. Ягоди розминають на кашку, прикладають до лоба і тримають протягом 10-15 хвилин. Варто також сказати про користь черешні як косметичного засобу: маски з її м’якоті знімають верхній ороговілий шар шкіри і, очищаючи її, зменшують пори, а також живлять і зволожують шкіру обличчя.
Попри смак і користь черешні, деяким людям потрібно або знизити її споживання, або й зовсім відмовитися від вживання. Вона протипоказана хворим на цукровий діабет, у разі індивідуального несприйняття, ожиріння. У черешні дуже багато клітковини, а зловживати клітковиною не варто – може порушитися стілець, можливі здуття живота і діарея. Дієтологи радять їсти не більш ніж 1,5 кг ягід на день (за декілька прийомів).
Підготувала Галина ВЕРБИЦЬКА.