ГАРБУЗОВЕ НАСІННЯ – КОМОРА КОРИСНОГО

Автор: | Опубліковано Здоров'я Немає коментарів

У багатьох народів насіння гарбуза вважається ефективним чинником поліпшення здоров’я. Воно містить 44-50 відсотків жирних кислот (омега), має високий вміст клітковини (23-27), білків (37-40), багатий склад мінералів, серед яких особливо багато цинку, магнію та калію, вітамінів, солі фолієвої кислоти та інші корисні речовини.

  • Медики відзначають позитивну дію насіння гарбуза за таких порушень здоров’я:
  • серцево-судинні проблеми: жири, що містяться в ньому, сприяють нормалізації рівня холестерину, а калій зміцнює судини;
  • закреп: концентрація волокон у цьому насінні досить висока, що робить щоденне його споживання чудовим засобом для профілактики та лікування закрепів;
  • шкіра, волосся й зір: насіння гарбуза багате на вітамін Е з визнаною антиоксидантною активністю, і щоденне його вживання бореться з передчасним старінням клітин усього організму. Воно також багате на вітамін А, який запобігає очним захворюванням, особливо таким, як дегенерація жовтої плями та катаракта;
  • проблеми простати: це один із найкращих природних методів для поліпшення стану простати та сечових шляхів.

Рецепт для оздоровлення простати: 150 г насіння цілого гарбуза (свіжого, в сирому вигляді, неочищеного) залити літром фільтрованої води, протягом 20 хвилин кип’ятити на слабкому вогні. Після зняття з вогню та охолодження процідити. Пити по склянці тричі на день. Курс – 3-4 тижні.

  • кашель, бронхіт. Поліпшити стан допоможе бальзам: 60 г очищеного сирого насіння гарбуза подрібнити, додати 2 столові ложки натурального меду, 200 мл очищеної води, 20 крапель спиртової настоянки прополісу. Перемішати до однорідної консистенції, вживати по чайній ложці 5 разів на день.

Борошно з гарбузового насіння – дієвий засіб від підвищеного холестерину, за діабету та закрепів.

Його готують у такий спосіб: насіння замочити у воді протягом кількох годин, промити. Висушити за кімнатної температури, подрібнити в блендері на порошок. Зберігати в банці з кришкою. Вживати по чайній ложці, додаючи до страв. Рекомендована доза – не більше 2-3 столових ложок на добу.

Протипоказання: загострення гастриту, виразкова хвороба, панкреатит, холецистит, непрохідність шлунка та кишківника.

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар