ЧАСНИК Є, АЛЕ ЦІНИ КУСАЮТЬСЯ
У матеріалі місячної давності ми розглядали ціни на часник, які були зафіксовані на Кам’янеччині на початку запровадження карантину. Причиною звернення до цієї теми стала інформація про те, що Україні найближчим часом може загрожувати дефіцит цієї рослини. Як зазначалось, 80% товару, який продається на українському ринку, має іноземне походження, найбільше його постачають з Китаю. На той час пандемія тільки набирала обертів, і були побоювання, що імпортери не зможуть забезпечити Україну в достатній кількості улюбленою українською приправою. Оскільки часник хоч не виліковує від COVID-19, проте має певний лікувальний ефект, тому попит на нього в умовах пандемії коронавірусу значно зріс. Але за теперішніх умов, коли Китайська народна республіка майже подолала поширення хвороби, здається, нашому імпорту нічого не загрожує. Тим більше, як не як, але дана культура цілком добре себе почуває в українській кліматичній зоні, отже можна забезпечити потреби споживачів власними силами.
На середину березня, коли вийшов матеріал, карантин в Україні тільки почався, суворих заходів ще не було, ціна у супермаркеті і магазинах імпортного часнику складала приблизно 100 грн. На ринку, який тоді ще працював, вітчизняний часник можна було купити у середньому за 50 грн.
Яка ж ситуація нині? У міських супермаркетах часник нового врожаю з Єгипту коштує приблизно від 80 до 100 грн за кілограм. Що стосується оптового ринку, то часник з Китаю минулорічного врожаю коштує 200 грн за кілограм. Отже, ціни на минулорічний імпортний часник дійсно зросли приблизно в два рази, тоді як цьогорічний значно дешевший, хоч також імпортний, але його ще немає у достатній кількості. Певним чином на подальше здешевлення цієї рослини міг би вплинути вітчизняний товар, який зазвичай на кам’янецькі ринки звозили дрібні фермери і бабусі зі своїх городів, але зараз в умовах суворих карантинних заходів, така можливість виключається. Через те ціна на цей товар і «кусається».
Коли тимчасово призупинили свою діяльність налагодженні десятиліттями торговельні ланцюжки і ціни на товари першої необхідності почали зростати, влада якось намагається залагодити ситуацію. Так, з 15 квітня уряд розпочав моніторинг цін на деякі продукти у закладах торгівлі. Зокрема, на гречку, цукор, борошно пшеничне в/г, вітчизняні макарони, молоко 2,5% у плівковій упаковці, житньо-пшеничний хліб, курячі яйця 1 категорії, курку в тушці, вершкове масло 72,5% та мінеральну воду без газу. Якщо магазин планує підвищити їх вартість, то в електронній формі зобов’язаний повідомити про це Держпродспоживслужбу.
воєю чергою держава вивчатиме причини зростання цін і зможе впливати на виробників чи імпортерів, якщо здорожчання не має економічного обґрунтування. Держрегулювання також поширюється на медичні маски та рукавички як засоби індивідуального захисту в період пандемії коронавірусу. Можливо, заходи Кабміну і допоможуть втримати ціни на часник у розумних межах, але без достатнього його виробництва в Україні і повноцінного відновлення економічної діяльності нам не бачити дешевого товару гарної якості.
Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.