У КАМ’ЯНЦІ З’ЯВИЛАСЬ ЩЕ ОДНА ТУРИСТИЧНА ПРИНАДА

Автор: | Опубліковано Спорт Немає коментарів

Кам’янець-Подільський отримав ще одну пам’ятку – юного козака-джури. Подарував скульптуру Кам’янцю благодійник Дмитро Савенко.

Проект «Джура» був задуманий засновником та головою наглядової ради благодійного фонду «МіСт», меценатом, киянином з кам’янецьким корінням Дмитром Савенком ще в 2017 році.

За задумом «Джура» має уособлювати споконвічну силу духу українців, нездоланності та волі до перемоги. Офіційне відкриття пам’ятки, яку встановили біля стели містам-героям на перехресті вулиць Князів Коріатовичів та Івана Огієнка, відбулося 19 травня та приурочене до Дня міста. Почесну місію відкрити пам’ятку здійнили міський голова Кам’янця-Подільського Михайло Посітко, голова наглядової ради фонду Дмитро Савенко і президент БФ «МіСт» Сергій Ісаєнко.

За словами Дмитра Михайловича, цей проект тільки починає крокувати Україною, адже це друга така скульптура. Першу ще 2018 року встановили в селі Лісоводи Городоцької громади, де в свій час у дитбудинку навчався його батько Михайло Савенко, який у післявоєнні роки зумів стати висококласним фахівцем-мостобудівником, брав участь у зведенні мостів через Дніпро в м. Києві та кам’янецького «Стрімка лань». Саме «Стрімка Лань» зараз знаходиться на емблемі фонду. В планах благодійників, завдяки звісно підтримці ЗСУ, з часом поставити аналогічну скульптуру джури в кожному обласному центрі. Правда, скульптури різнитимуться, кожен раз це буде інший юнак – більш дорослий. На думку Дмитра Савенка, «Джура» стане окрасою Кам’янця та однією з туристичних принад. А президент фонду Сергій Ісаєнко нагадав присутнім, що саме цією дорогою, де зараз знаходиться пам’ятка, під час війни, в червні 1941 року евакуйовувався маленький 3-річний Михайло.

Міський голова у свою чергу висловив переконання, що пам’ятка стане для Кам’янця ще одним куточком незламності і віри в швидку перемогу.

Автори ж проекту, скульптор Сергій Кляпетура і художник по металу Роман Кліщ, які теж були присутні, запевнили, що «Джура» вготовлений якісно (постать джури зварена із безлічі шматочків чорного заліза) і буде довго тішити погляд кам’янчан та гостей міста.

Почесним гостем заходу став український спортивний ведучий Валентин Щербачов, якому, за його словами, пам’ятка нагадала молодого героя Дмитра Коцюбайла (відомий загиблий воїн, комбат, знаний за псевдонімом Да Вінчі), яким він був на Майдані в 2014 році.

Надихали ж глядачів дійства патріотичною музикою, піснями солісти МЦК «Розмай» і симфонічний оркестр військового ліцею.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ

P.S.: Хочемо нагадати, що джурою називали в Україні в XVI-XVIII століттях зброєносця, учня козацької старшини. Зазвичай джурами були молоді хлопці. Разом із козаками вони ходили в походи, брали участь у боях. Січ для хлопця-джури була справжньою школою козацтва. Крім навчання військовому мистецтву, джури виконували багато іншої роботи – куховарили, доглядали за хворими та пораненими, служили у церкві.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар