МИКОЛА БОГДАНОВ: «ФУТБОЛ РОЗВИВАЮТЬ ТІ, ХТО ЙОГО ЛЮБИТЬ»

Автор: | Опубліковано Спорт Немає коментарів

Кого добре знають футбольні вболівальники, так це футболістів, а ще їхніх тренерів. А от про спонсорів команд інформації обмаль. Хтось може сказати: а вони тут до чого? Але в організації команд, тим більше клубів, саме їхня діяльність стає однією з головних, можна сказати, навіть визначальною.
Водночас і ЗМІ про них пишуть менше, ніж про футболістів і їхніх наставників. Щоб виправити цей недолік, ми спілкуємося із президентом і спонсором ФК «Левада» с. Довжок Миколою БОГДАНОВИМ.

– Яким у Вас вийшло знайомство із футболом?

– Я сам тренувався у ДЮСШ в Ігоря Миколайовича Сапешка та у Станіслава Леонідовича Іщенка. Грав за ДЮСШ в обласних турнірах. У дорослому житті працював водієм, потім – у міліції, а в 1992 році зайнявся підприємницькою діяльністю – фермерством. Тож у 2002 році вирішив створити футбольну команду «Левада». Так називається і моє фермерське господарство.

– І як «Левада» себе показала?

– Ми виграли чемпіонати району (ЧР) 2002, 2003 років. Там головними суперниками були «Зоря» з Подільського та міське «Динамо». Вчитель фізкультури з Довжка Саша Яковинчук був у команді як тренер. У 2003 році виграли Кубок району, перемігши у фіналі Нігин. У них грали Алішер Якубов, Валентин Дранус, а в нас кістяк становили свої – кам’янецькі, ще залучили футболістів з Тернопільської області. У 2004-2005 роках підключився до «Левади» і К-ПНУ.

– І Ви підняли планку?

– Ми заявилися на Кубок області. «Левада» виграла в Городка з рахунком 1-2 (тоді гол забив Андрій Матвєєв) та в Новій Ушиці. Але поступилися у фіналі хмельницькій команді (1-2).

– Чия була ініціатива створити команду?

– Моя, Станіслава Косяновича і Миколи Лешика. Вони грали на ЧР за «Динамо». Допомагав мені Сергій Цвяк. Коли головою райдержадміністрації був Ростислав Ярема, ми вирішили розширити футбольне поле біля Довжоцької школи, щоб надати йому належних розмірів.

– А той пам’ятний вболівальникам товариський матч «Левади» проти ветеранів самого дніпропетровського «Дніпра»…

– Це було 27 липня 2004 року. Тоді Довжоцький спиртзавод викупила дніпропетровська фірма «Поліпром». Її очолювали Євген Походенко та начальник групи «Укрхім-експорт» Олег Єфімов – великі футбололюби. Вони й запросили ветеранів «Дніпра» у Кам’янець. Серед них 7 гравців – чемпіони СССР. Гру судив Віктор Цинчик (старший). Ми тоді зіграли внічию – 1-1. М’яч у нас забив Олександр Михайловський. У «Леваді» у цій грі кращим визнали Віктора Гладиша, а в «Дніпрі» – їхнього воротаря.

– Чому припинили свою діяльність у футболі?

– Зупинився спиртзавод і частина мого бізнесу. Прикро, що зараз вже другий рік Кам’янець не грає в чемпіонаті області. Раніше в чемпіонаті району грали у першу чергу місцеві, сільські футболісти, а «легіонерів» або майже, або зовсім не було. Зараз, на жаль, по-іншому.

Олег МАЗУРИК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар