Грибний пиріг з сиром
Інгредієнти: гриби (можна як шампіньйони, так і лісові) – 800 г, борошно – 650 г, вода – 1 склянка, твердий сир – 150 г, вершкове масло – 50 г, олія – 50 мл, яйце – 2 шт, цукор – 1 ст.л., дріжджі сухі – 1 ст.л., сіль, перець.
Змішуємо 3 ст.л. борошна, ⅓ склянки теплої води, 1 ст.л. цукру, 1 ст.л. сухих дріжджів і відставляємо в тепле місце.
600 г просіяного борошна насипаємо гіркою, робимо в центрі ямку й розбиваємо в неї яйце. Повільно додаємо ⅔ склянки води, попередньо приготовану опару та дрібку солі. Замішуємо тісто і залишаємо його рости.
В гарячу воду кидаємо гриби, доводимо їх до кипіння, виловлюємо шумівкою і підсушуємо. Потім обсмажуємо гриби на олії до готовності, солимо й перчимо.
Коли тісто збільшиться вдвічі, з’єднуємо його з розтопленим вершковим маслом, вимішуємо знову, кладемо в миску і накриваємо, залишаємо в теплому місці, щоби воно підійшло. Потім ділимо його на дві нерівні частини. Ту, що більша, розкочуємо в товстий пласт і укладаємо в форму для запікання. Зверху кладемо гриби, посипаємо сиром, накриваємо другою частиною тіста і закріплюємо краї.
Змащуємо пиріг яйцем і ставимо його в розігріту до 180°C духовку на 40 хвилин.