Фітофтору можна подолати
Усі, хто має город, а на ньому картоплю, помідорчики, капусту й інші культури, знають, що то за біда – фітофтора. Стадія розмноження цієї грибкової хвороби, яка вражає рослини, у сприятливу сонячну погоду триває цілий місяць. А дощового року фітофтора починає вражати рослини ще навесні чи на початку літа.
Аби захистити урожай, але при цьому не «нагодувати» рослини хімією, можете застосувати один із народних рецептів боротьби з фітофторою.
Кілограм часнику залийте відром води й настоюйте впродовж місяця-півтора. Відтак до 100-150 г цієї витяжки додайте марганцівки (щоб розчин був фіолетовим) та 8-10 крапель йоду. Щоб розчин не змивався й «зачепився» на рослинах, у відрі з водою, в якій робитимете розчин для обприскування, розведіть трохи господарського мила (я роблю так: намилюю зо шість разів руки й споліскую їх у відрі з водою). Таким розчином можна обприскувати картоплю, помідори, перець, цибулю, капусту.
Інший рецепт. У виварку влийте три-чотири відра води, вкиньте туди чотири буханки черствого хліба (попередньо подрібненого) та кілограм зіпсованих дріжджів. Хай усе це тижнів два-три перебродить. Коли братимете рідину для обприскування, так само додайте у розчин трохи господарського мила.