ЗМІНИ У ВИБОРЧОМУ ЗАКОНОДАВСТІ

Автор: | Опубліковано Новини 1 Коментар

Центральна виборча комісія (ЦВК) розширила можливості здійснення громадянами своїх виборчих прав. Так, ЦВК постановою від 18 травня 2020 року змінила порядок визначення виборчої адреси виборця. Про виборчі нововведення 6 липня під час прес-конференції повідала завідувач відділу ведення державного реєстру виборців Кам’янець-Подільської міської ради Наталя Ніколаєва.
Нагадаємо, документ вступив у силу з 1 липня цього року. Згідно з ним брати участь у голосуванні зможуть ті громадяни, які не мають реєстрації на даній території. Тобто це внутрішньо переміщені особи, трудові мігранти, інші виборці, які з тих чи інших причин вимушені проживати не за місцем своєї реєстрації. Тепер для зміни виборчої адреси потрібно звернутися із заявою у відділ ведення державного реєстру виборців (ДРВ) за місцем фактичного проживання:
– щодо включення до ДРВ – у разі, якщо громадянин України, якому виповнилося 18 років, виявив, що його не включено до реєстру;
– щодо зміни виборчої адреси – у разі, якщо запис про виборця міститься у ДРВ, але він вибув із зареєстрованого місця проживання.
Таку заяву можна подати як у паперовій, так і в електронній формі з використанням мережі Інтернет. Громадянин може подати документи не тільки особисто, але й через свого представника (за довіреністю), а за наявності електронного цифрового підпису – он-лайн на сайті drv.gov.ua.
До заяви додається копія документа, що підтверджує фактичне проживання за вказаною адресою, а саме один з наступних: договір оренди житла; довідка про взяття на облік ВПО; документ, що підтверджує догляд за особою; документ, що засвідчує підприємницьку діяльність; документ, що підтверджує право власності на житло; документ, що засвідчує шлюб або родинні зв’язки.
Заяви приймаються з 1 липня до 9 вересня, отже, можна змінити місце голосування не пізніше, як за півтора місяці до виборів. Окрім того, заборонено повторно змінювати виборчу адресу протягом 6 місяців.
Потрібно не забувати, що незабаром вибори, і для уникнення труднощів у день голосування треба перевіряти себе у списках виборців заздалегідь, особливо, якщо раніше уже не знаходили своє ім’я у них. Це також можна зробити он-лайн (для цього потрібно в он-лайн сервісі «Кабінет виборця» вказати електронну пошту і заповнити відповідну форму) чи звернутися особисто до Державного реєстру.
Адреса міського відділу ведення Державного реєстру виборців: м.Кам’янець-Подільський, майдан Відродження, 1, ІІІ поверх, каб. 316, телефон (03849) 50563.
Олеся МИХАЛЬЧИК.

Поділитися в соціальних мережах
Коментар
  1. Posted by Алиса

Додати коментар