Від об’єднання не сховається ніхто: на Кам’янеччині знову говорили про децентралізацію

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

На початку тижня під керівництвом голови районної державної адміністрації Василя Сукача, за участю першого заступника голови РДА Маріанни Великохатько, голови районної ради Віктора Кривака та начальника відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури РДА Ольги Чіпізубової відбулася нарада з головами сільських рад району. На порядок денний засідання виносилося питання забезпечення розробки та надання пропозицій стосовно внесення змін до затвердженого проекту Перспективного плану формування територій громад Хмельницької області.

Нагадаємо, що наразі на території району діють 6 об’єднаних територіальних громад та 16 сільських рад, в деяких з котрих процес уже запущено, а деякі ще тільки розмірковують над подальшою долею. Часу на роздуми залишилося не так уже й багато, адже принцип добровільності діє лише до 2020 року. Опісля ж ті громади, які так і не увійшли до новоутворених адміністративних одиниць, будуть об’єднані чи приєднані до тих чи інших громад примусово.

Приводом до зібрання став офіційний лист, отриманий днями керівництвом району, в якому, зокрема, йдеться про те, що з метою подальшого впровадження реформи місцевого самоврядування проект Перспективного плану формування територій громад Хмельницької області має бути доопрацьований та поданий для схвалення сесією Хмельницької обласної ради з подальшим затвердженням Кабінетом Міністрів України. Для цього узгоджені пропозиції щодо утворення ОТГ або приєднання сільських рад до вже утворених ОТГ мають бути зазначені у додатку 1 та на карті району. Тож згідно із цим документом, сільські голови мають поставити свій підпис про погодження або заперечення того варіанту об’єднання чи приєднання, який їм пропонується відповідно до Перспективного плану.

– Наразі ми маємо Перспективний план формування громад, який проголосований Хмельницькою обласною радою та затверджений Кабінетом Міністрів України, – зазначив голова РДА Василь Сукач. – Згідно з ним, у нашому районі має бути утворено ще дві об’єднані територіальні громади – Орининська та Довжоцька. До складу першої мають увійти Орининська, Приворотська, Підпилип’янська та Шустовецька сільські ради, другу ж сформують Заліська, Кадиєвецька, Довжоцька, Рихтівська, Слобідсько-Рихтівська й Завалецька сільради. До міста мали би відійти Зіньківці, Панівці та Кам’янка. Також Перспективний план передбачає приєднання до Слобідсько-Кульчієвецької ОТГ Кульчиївецької сільської ради, а до Староушицької ОТГ – Чабанівської. І відзначу, що територіально ці громади розташовані так, що іншого шляху в них немає. Тож якщо в цьому випадку принцип добровільності не спрацює, вони будуть приєднані примусово, – додав Василь Олександрович.

Як виявилося, із затвердженим Перспективним планом згодні не всі сільські громади. Так, проти приєднання до Довжка виступає Кадиєвецька сільська рада. Про це на засіданні заявила її голова Валентина Мартинюк. Не хочуть ставати частиною міста Кам’янка й Панівці, обравши приєднання до Слобідсько-Кульчієвецької ОТГ.

– З самого початку процесу об’єднання керівництво району жодним чином не втручалося в формування громад, а лише допомагало вам на цьому шляху. І сьогодні я звертаюся до вас із проханням добре все зважити і прийняти правильне рішення, керуючись не особистими інтересами та амбіціями, а інтересами ввірених вам громад. Процес об’єднання невідворотний, і якщо нині ви не підтримаєте його, то через 2 роки вас усе одно змусять це зробити, – підсумував роботу засідання Василь Сукач.

Тетяна ПРОСЯНА.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар