«Апендицит»: вирізати чи ні?

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

На вчорашньому засіданні колегії РДА знову порушувалися питання оптимізації мережі освітніх та медичних закладів району.

Про необхідність приведення кількості ліжкового фонду закладів охорони здоров’я до рівня реальних потреб населення як один із основних заходів економії бюджетних коштів з метою забезпечення кам’янчан максимально якісною та доступною стаціонарною медичною допомогою говорив головний лікар ЦРЛ Віталій Шевчук.

За крок від закриття вкотре опинилося Жванецьке терапевтичне відділення №2, де планують скоротити всі 10 ліжок. Восени минулого року депутати райради прислухалися до прохань мешканців округу, котрі лікуються в місцевій лікарні, залишити їм здравницю, та дали закладу шанс на життя. Та на майбутній сесії їм знову доведеться вирішувати долю відділення.

Окрім цього, планується скоротити одне терапевтичне ліжко в Орининській районній лікарні №2.

  • Інтереси людей в медичній галузі кардинально не постраждають, адже на цих територіях працюють інші заклади охорони здоров’я. Тим паче, ми маємо прецеденти, коли були закриті стаціонари в Думанові чи Великій Слобідці, та на здоров’ї жителів громад це ніяк не позначилося. На цій же відстані від ЦРЛ знаходиться, приміром, Китайгород, де немає жодного ліжкомісця, проте стверджувати, що це значно впливає на демографічні показники, не доводиться, – підкреслив Віталій Іванович, відповідаючи на запитання членів колегії, котрих непокоїло, чи віддаленість медичної послуги від людей – не занадто висока ціна за потребу в скороченні фонду та заощадженні ресурсів, що до кінця звітного року передбачається в розмірі 430 тис.грн.

Також головний лікар заспокоїв голову ради з координації діяльності первинних профспілкових організацій в районі Ганну Височанську, зазначивши, що вивільненим медичним працівникам, а це 20 штатних одиниць, буде запропоновано робочі місця в місцевих медичних установах або ж ЦРЛ.

З приводу ще одного питання, що неабияк хвилює громадськість району, – реорганізації навчальних закладів – доповіла начальник відділу освіти Олена Пронозюк. За її словами, найбільшою проблемою для освітньої галузі району є діяльність малокомплектних шкіл, яких налічується 25. Вартість навчання одного учня в такому закладі в півтора-два рази перевищує фінансовий норматив, що відтягує кошти з інших шкіл і приводить до зниження фінансового забезпечення освіти району в цілому.

  • Та справа навіть не в коштах, в таких закладах ми губимо дітей, – зазначила Олена Вікторівна. – Коли в повнокомплектних школах навчання відбувається згідно з навчальними планами та програмами профільного міністерства, то в цих – за індивідуальною формою. От і виходить, що в Довжоцькому НВК в молодшій школі вичитується 26 уроків на тиждень, а в Збручанському – лише 5. Про який рівень освіти може йти мова? Учні останнього в цьому навчальному році не взяли участі в жодному конкурсі та турнірі, організованому відділом освіти РДА та ХОІПО, а з 16 предметних олімпіад стали учасниками лише однієї (з історії) й у підсумку посіли останнє місце в загальному заліку серед шкіл І-ІІ ступенів району. А що вже говорити про соціалізацію дитини та прищеплення їй навичок комунікації, коли вона в класі одна на пару з вчителем? В тому ж Збручі є лише 2 повних класи, в інших навчається від 1 до 5 учнів, а сьомого класу взагалі немає. Ми ж маємо створити такі школи, які були б трампліном до успіху дитини, – підкреслила очільниця освітян району .

Відтак з 1 вересня 2017 року відділом освіти планується реорганізувати Заліськопершу ЗОШ І-ІІІ ступенів у ЗОШ І-ІІ ступенів, Збручанський НВК «ЗОШ І-ІІ ступенів – ДНЗ» – в Збручанський НВК «ЗОШ І ступеня – ДНЗ», Нагорянський НВК «ЗОШ І-ІІ ступенів – ДНЗ» – в Нагорянський НВК «ЗОШ І ступеня – ДНЗ». Також до І ступеня будуть понижені Крушанівська, Нефедівська, Підпилип’янська та Гораївська школи.

  • Колись взірцеву освіту дітям давали гувернантки. Можливо, проблеми полягають у підборі кадрів педагогічного колективу району, – намагався вияснити передумови, що тягнуть за собою такі непопулярні дії у системі освіти, голова райради Борис Бец.

За словами т.в.о. першого заступника голови, керівника апарату РДА Маріанни Великохатько, дійсно, проблеми в педколективах малонаповнених шкіл є, і пов’язані вони, в першу чергу, з небажанням фахівців працювати у віддаленій школі, а також з неможливістю забезпечення повного навчального навантаження вчителям, що породжує сумнозвісну обставину, коли один спеціаліст читає кілька різнопрофільних предметів. Компетентним відділом проводиться щоденна робота з покращення кадрового потенціалу освітньої галузі, аби вивести її на нові щаблі розвитку. І це доводять результати наших дітей – цьогоріч район посів друге місце в області із захисту робіт МАН, а учень Жванецької школи здобув срібло на Всеукраїнській олімпіаді з інформатики. Такого результату ми не мали вже років  з десять. Обласний департамент освіти відзначає наші районні навчальні показники як одні з кращих на Хмельниччині.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар