В Кам’янці-Подільському від затоплення під час негоди рятувалися за допомогою гідроспоруд

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Зірваний День міста, підтоплені будинки, господарчі будівлі, городи, машини, що пливли, – на минулі вихідні погода по-своєму розставила людські плани. Дощ лив не з відра, а з неосяжної цистерни, й, здавалося, що він не закінчиться ніколи. Внаслідок сильної зливи рівень води у Смотрицькому каньйоні піднявся до рекордних позначок – в 20 разів вище своєї звичайної відмітки. Такою наводненою річка останні рази була у 2006 та 2012 роках. На найвразливішій акваторії водного басейну міста, що йде від готелю «Біля ріки» до Зіньковець, фіксували її ріст до 1 метра.

Незважаючи на фото та відео у соцмережах з містом, що опинилося по коліна у воді, влада офіційно заявила, що громада обійшлася переляком.

  • Жодного помешкання не затопило. Більше постраждали присадибні ділянки людей, але переважно ті, що знаходяться в береговій зоні. У неділю зранку розпочав роботу оперативний штаб з чергуванням усіх служб, спрямованих на ліквідацію негоди. Якщо погода не піднесе нових сюрпризів, то до вечора вдасться ситуацію нормалізувати, – прозвітував на понеділковому брифінгу заступник міського голови Сергій Бабій.

Сергій Віталійович детально описав інструмент, яким приборкували природну стихію та регулювали воду. Було задіяно систему вирівнювання води через гідроспоруди. Такий механізм випробуваний в Кам’янці-Подільському вперше. Щоб штучно зменшити кількість води, використали шлюзи Замкового мосту, що не відкривались півстоліття, та Цибулівську ГЕС. До речі, великий шлюз останньої піднімався ще 2006 року.

  • Сьогодні ми управляли водою й намагалися уникнути такого, як було на «Титаніку», коли нижні палуби заливало, а нагорі ще грав оркестр, – підкреслив посадовець.

Проте йому не вдалося оминути гострих запитань про зливні каналізації, котрі не справляються з потоками води. З року в рік під час великих опадів заливає район центрального ринку, автостанції, дитячого садочка по вул.Гагаріна. Справжній потоп створює транспортний колапс, великих матеріальних втрат зазнають місцеві торговці, чий товар йде під воду, і, що найперше, в небезпеці опиняється здоров’я і життя людей. Але таке враження, що ця проблема пускається на самоплив, як у тому вислові, що дощ пройде, воно попустить. Як зізнався чиновник, дійсно залишаються проблемні місця, проте з шести «озер», котрі раніше розливалися в місті в негоду, чотири вдалося локалізувати. Паводок на проспекті Грушевського він списав на відсутність власного зливу на базарі, через що і піднімається велика вода. Проте адміністрації до того нібито й діла немає, якщо до цього часу нічого не змінилося.

Рахує свої збитки від сильних дощів населення району. Селяни, черпали воду зі своїх господарств, бралися за голову, коли виходили на городи: «Завтра хотіли садити, але в таких мочарах тільки жаб ловити». Дачники, котрі прямували у Велику Слободу, завертали назад, бо не могли проїхати до своїх літніх будиночків.

Як інформував завідувач сектору ЖКГ та з питань цивільного захисту населення відділу містобудування, архітектури, ЖКГ та з питань цивільного захисту населення РДА Володимир Гураль, садово-городні земельні ділянки підтоплено в селах Панівці, Цибулівка, Зіньківці, Лисогірка, Голосків, Думанів, Супруньківці, Мукша-Китайгородська. Також вода потрапила у нежитлові приміщення.

  • Аби запобігти підтопленню домогосподарств вживалися заходи по зниженню рівня води у ставках та на гідроелектростанціях в с.Цибулівка на р.Смотрич та с.Красноставці (Чемеровецький район) на р.Жванчик. На другу половину дня 20 травня спостерігалося поступове пониження води на водоймах району. Органами місцевого самоврядування здійснювалися обстеження володінь мешканців та обліковуються обсяги заподіяної шкоди, – зазначив службовець.

Крім того, підрозділами 2 ДПРЗ ГУ ДСНС спільно з комунальною технікою надавалася допомога громадянам з буксирування транспортних засобів. А філії «Кам’янець-Подільська ДЕД» довелось укріплювати міст у Чабанівці, що зазнав пошкоджень внаслідок повені. До того ж її заручником стала екскурсійна БРДМ, яка ледь не затонула поблизу Руської брами. За словами власника, транспортний засіб застряг у воді, оскільки «допомагав рятувати людей із надувного човна». А витягували вже саму БРДМ рятувальники 6 ДПРЧ.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар