У Кам’янці п’ятеро лебедів загинули від забруднення водойми

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

У перший день нового року кам’янчан неабияк схвилювало повідомлення місцевих рятувальників, опубліковане на сторінці у Фейсбук. У ньому йшлося, що в новорічну ніч, о 00.01, до Служби порятунку за номером «101» від небайдужих громадян надійшла інформація, що в сквері «Лебедине озеро» відчувається запах нафтопродуктів та видно на поверхні води маслянисту плівку. Таким чином верхня та нижня водойми, що розташовані по обидва боки мосту, стали пасткою для лебедів, які там проживають.

Пернатих красенів прибули визволяти рятувальники 6-ї державної пожежно-рятувальної частини. Вогнеборці витягли семеро птахів з водойм та, змивши з них нафтопродукти, доставили у підрозділ 5-ї ДПРЧ 2-го Державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України у Хмельницькій області для тимчасового утримання. А вранці вогнеборці передали птахів у Кам’янець-Подільський еколого-натуралістичний центр учнівської молоді.

Слід зазначити, що забруднення Лебединого озера було настільки сильним, що запах дизельного пального відчувався на декілька сотень метрів ще й 2 січня. У своїх коментарях користувачі Фейсбук висували декілька версій про причини, котрі призвели до такої ситуації: навмисне забруднення та витік нафтопродуктів. На користь останнього свідчить повідомлення в соцмережах про наявність 1 січня таких же масних плям та смороду й на річці Смотрич у межах міста.

Аби дізнатися думку з цього приводу кам’янецьких екологів, ми звернулися до фахівців національного природного парку «Подільські Товтри». Ось що розповів завідувач науково-дослідного відділу установи Михайло ДРЕБЕТ:

– У червні 2018 року на Лебединому озері стався ідентичний випадок – у нижній водоймі виявили присутність паливно-мастильних матеріалів, які стікали водоспадом вниз, у річку Смотрич. Від водоспаду і нижче, вздовж лівого берега річки, були помітні сліди мастил протяжністю кілька сотень метрів.

Того дня до обстеження були залучені працівники національного парку, директор міського департаменту ЖКГ Олександр Бабчинський та представник Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області Людмила Березюк. Також на місце події викликали поліцію та склали відповідні акти. Під час обстеження території Лебединого озера, прилеглих ділянок, каналізаційних колодязів та ливнівок, було виявлено місце можливого витікання мастил невідомого походження. Запах мастил відчувався у повітрі впродовж кількох наступних днів.

Щодо результатів відібраних проб за цим випадком, то даних у нас немає. Можливо, представник Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області може їх надати.

До речі, вже в кінці червня у Смотричі, біля Цибулівської ГЕС, стався випадок масової загибелі риби. За словами спеціалістів облекоінспекції, саме в місці скупчення мертвої риби вода була найбільш забруднена. Працівники Держекоінспекції у Хмельницькій області відібрали проби та виявили погіршення якості поверхневих вод за показниками перевищення рівня солей, завислих речовин, хімічного споживання кисню, біологічного споживання кисню, рівня фосфатів, азоту амонійного та миючих засобів. За результатами лабораторних досліджень Держпродспоживслужби, у воді було виявлено сильне перевищення нітратів та знайдено фосфорорганічні сполуки.

Можливо, ці два випадки й не пов’язані між собою, але зважаючи на регулярність появи мастильних матеріалів у паркових озерах, а відповідно й у річці Смотрич, якість води та уся річкова екосистема поволі деградуватиме, будуть далі гинути живі організми, річка втрачатиме свою привабливість.

Зважаючи на це, Департаменту ЖКГ міста слід звернути увагу на ці випадки, запланувати заходи і фінансування для вирішення цієї неприємної ситуації. А щодо лебедів, то незрозуміло, чому їх не забрали на зимівлю раніше й чому вони досі залишалися на воді, – зазначив пан Михайло.

Ми зв’язалися з Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області. Начальник відділу інструментально-лабораторного контролю – старший державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області Олег Ліщук повідомив, що в пробах поверхневих вод у Лебединому озері та річці Смотрич, взятих 25 червня, виявили вміст нафтопродуктів. Тоді ситуація була локалізована сама собою і причин цього явища не знайшли.

Вчора міський голова Михайло Сімашкевич прокоментував ситуацію, що виявилася трагічною для більшості врятованих з нафтової пастки птахів.

«Маємо неприємну подію – в Лебединому озері та річці Смотрич виявлено речовину, схожу за запахом на дизпаливо. Старожили кажуть, що помічали таке впродовж багатьох років. Але в такій кількості, як цими днями, цієї речовини ще не було. Відомо, що в нас у багатьох місцях, під землею, знаходилися цистерни з цими продуктами, які залишилися після війни. До прикладу, в парку Танкістів і Героїв Євромайдану.

Але про все по порядку. Коли в ніч з 31 грудня на перше січня надійшов виклик на службу порятунку, рятувальники прибули на місце одразу. За лічені хвилини птахів витягнули з води, здійснили необхідні процедури з очищення, промили їм шлунок. Але, на жаль, кількість речовини виявилася для п’ятьох із семи птахів смертельною.

Скликав термінову нараду, викликали військових, еменесників, служби екології, щоб встановити джерело забруднення. Але навіть сапери, маючи в своєму користуванні металошукачі, які спрацьовують на глибині 6 метрів, не виявили його.

2 січня було зафіксовано найбільшу кількість цих масел у воді. Лебедів на ній уже не було. Але речовина потрапила в річку Смотрич. Тому ті, хто любить брати воду з джерел, – утримайтеся поки від цього!

Наразі перевіряємо виявлену саперами знахідку 10×10 м в парку Героїв Євромайдану, схожу на ємність. Будемо бурити там свердловину.

Якщо ж хтось має якусь інформацію щодо місця розташування можливих цистерн – повідомляйте мені особисто», – зазначив Михайло Сімашкевич.

 Наталя КАМІНСЬКА.

 

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар