У кам’янецьких школах вчитимуть формулі життя

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Нова українська школа. Саме в ній навчатимуться школярі із 2018 року. Це передбачає освітня реформа, яку взялося впроваджувати Міністерство освіти і науки України. Нова українська школа — це заклад, в якому дітям не лише даватимуть знання, а й навчатимуть, як ті знання застосовувати в подальшому житті, простіше кажучи, вчитимуть жити. Бо ж для того, щоб досягти успіху й самореалізуватися в майбутньому, людині мало знати, що двічі по два дорівнює чотири. Який толк від того знання, якщо ти не знаєш, як його застосувати в реальній дійсності поза межами шкільної парти?

В рамках реформи в загальноосвітніх закладах України вже почалося впровадження інноваційних освітніх проектів, зокрема «Розумники», «Інтелект України», «На крилах успіху». Саме до останнього з 1 вересня 2018 року за ріщенням батьків долучаться першокласники Довжоцького НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів, колегіум». 30 січня в закладі відбулися батьківські збори за участі представників районного методкабінету, на яких було обговорено основні засади програми.

— Мета цієї програми — сприяння гармонійному розвитку дитини шляхом створення наближених до її життя соціокультурних умов, – роповідає методист РМК Людмила Столярчук. — Інтегровані навчальні програми спрямовані не лише на надання дітям певних знань, а й на розвиток їхньої уяви, пам’яті, уваги і логічного мислення, формування навичок взаємонавчання та самооцінювання. За рахунок того, що в програмі зменшено кількість навчальних предметів, учні можуть приділити більше часу опануванню рідної та англійської мов, математики й природознавчого компоненту. Важливу роль у процесі навчання відіграє критичне мислення.

Зарахування до класів, які навчаються за освітнім проектом «На крилах успіху», здійснюється на безконкурсній основі. Проект передбачає активне навчання, зокрема дидактичні ігри, дослідження, екскурсії, квести, навчальні проекти, заняття з нейробіки; навчання через навчання інших — казкових героїв класиків, взаємодію з учнями 5-9-х класів; селфі-аудит, що означає самостійне визначення дитиною ступеня опанування навчальним матеріалом і планування подальшої роботи; узгодженість навчального й виховного процесів, тобто кожного тижня вивчатиметься соціокультурна тема, наближена до життя дитини. Також кожен учень матиме індивідуальну скриньку школяра, що складатиметься з набору дидактичних засобів навчання для формування навичок письма, лічби, роботи з геометричним матеріалом, – зазначає пані Людмила.

Чим кардинально різниться цей проект від традиційної навчальної програми, то це відсутністю підручників. Їх замінить тематичний журнал-посібник обсягом 48 сторінок, в якому міститиметься матеріал з усіх навчальних предметів, який вивчатиметься протягом тижня. На навчальний рік таких журналів потрібно 32, по одному на кожен навчальний тиждень. Орієнтовна їх вартість складає 220 грн. на місяць.

Тетяна ПРОСЯНА.

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар