Справа не у воді, а в господарі

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Уявіть собі ситуацію: 30-градусна спека, що дихати немає чим, а в крані й кварти води не знайдеться. Від перебоїв у водопостачанні жителі Старої Ушиці потерпають давно, та останнім часом ситуація ускладнилася настільки, що сил терпіти вже немає. Словом, накипіло.

  • Людей ніби відрізали від благ цивілізації, – розповідає місцевий мешканець Василь Лакіда. – В мене квартира на 4 поверсі, ще якусь годину зранку вода цівкою тече, але й відра не набереш. А далі, як у пустелі.

Соціальний працівник Наталія Рибак руки зриває, доставляючи зі Старої Ушиці воду в Кривчани для своїх підопічних. Каже, що вже півроку там водою і не пахне. В чому ж завинили літні люди, що на старості літ й склянки життєдайної вологи не можуть напитися.

У староушівчан накопилося на душі чимало, один поперед одного вони наводили аналогічні аргументи керівництву та депутатам району, котрі приїхали на зустріч, відгукнувшись на їхнє звернення, аби допомогти розібратися з водною проблемою.

– Система водопостачання нагадує решето, через яке вода виливається в землю, а людям дістається мізер, – взяв слово селищний голова Андрій Котульський. – В нас є ПКД на ремонт водогону, проте вона застаріла й потребує коригування. Це питання виноситимемо на розгляд сесії.

За словами Андрія Петровича, КП «Добробут», що по вуха у боргах, переживає не найкращі свої часи. З березня не виплачується заробітна плата колективу, заборгованість щодо якої склала 205 тис.грн., щодо податків – 135 тис.грн. План порятунку очільник вбачає в ухваленні програми фінансової підтримки підприємства.

Та з настроїв людей стало зрозуміло, що ці промови сприймалися як переливання з пустого в порожнє. Позаяк, як скандували розлючені жителі, вирішення проблеми, яка вже стільки часу залишається «трендовою» в селищі, за два роки кермування молодого голови не те що не зрушило з місця, навпаки затягнулося ще більше. Негаразди з водопостачанням стали саме тією точкою кипіння, котра спричинила «виверження вулкану» й привела людей до районної влади. Але, як з’ясувалося, це була лише вершина айсберга – жителі та селищні депутати звинуватили голову в невиконанні в повному об’ємі своїх службових обов’язків та недотриманні регламенту й процедури проведення сесій, закритті в доступі до публічної інформації й документів про використання бюджетних коштів, що й спричинило конфлікт між гілками влади.

  • Керівництво селища та КП знаходиться не на своєму місці. Навіть у такій елементарщині, як скошення трави, – повний нуль, вулиці заростають травою в зріст людини. Як доїхати до лікарні, коли тут яма на ямі, а це ж має бути не дорога, а каток, адже на кону стоїть питання життя людини, – не стримує обурення Валентина Маковецька. – Наше селище має всі передумови переродитися в курортну здравницю, та з такими управлінцями нам тільки пасти задніх.

Не розуміли поведінки селищної адміністрації й присутні депутати районної ради Іван Громик, Сергій Самсонюк, Микола Жоган. Вони рік тому виїжджали в селище на прохання Андрія Котульського допомогти вирішити деякі робочі моменти, зокрема, й радили не відкладати з оформленням документації на ремонт водогону, проте керівник залишився чомусь при своїй думці, а селище опинилося на межі екологічної катастрофи.

Ще більше налаштував людей негативно виступ директора «Добробуту» Дмитра Касапчука, котрий посилався на безгрошів’я, цілу купу недоліків у технічному забезпеченні організації і об’єктах мережі водопостачання та на необхідність підняття тарифів. Нинішня ціна за подачу води не є економічно необґрунтованою й складає всього 9,50 грн. при собівартості, за підрахунками Дмитра Володимировича, у 30 гривень.

  • Вся труба в дірках, десь зо 20 поривів, і ми через вашу безгосподарність маємо платити за воду, яка пропадає безвісти, і ми її не бачимо. Не треба розводити демагогію, а стати й робити. У дитячому санаторії «Дністер» в повному розпалі оздоровчий сезон, з’їхалися дітки зі всієї області, а ми їх залишаємо без води, – висловився головний лікар медичного закладу Валерій Маковецький.

Щоб більш детально розібратися зі станом справ у КП, районні представники вирушили за його адресою.

  • Ви повинні мати чіткий план дій з ремонту водогону, а не розмиту програму, яка зводиться до погашення заборгованості перед КП, передбачити його розвиток, а не вкотре проїсти кошти. Для прикладу візьмемо Оринин, котрий отримав на відновлення водної системи 900 тис.грн. з обласного бюджету. Підключайте район, не замикайтеся в кутку зі своєю проблемою. Будьте відкритими, в першу чергу, зі своїми людьми й говоріть про болючі питання вголос, – апелювали до молодих керманичів заступник голови райради Віктор Єрменчук та депутат Іван Громик – Літо закінчується, зима вже не за горами, з такими темпами можете догратися до колапсу.

Зі слів Андрія Котульського, до похолодання є всі шанси встигнути закрити 3 найаварійніших гілки водної магістралі Старої Ушиці.

Дорогою районні представники також відвідали Староушицьку району лікарню, але там ситуація їх теж не втішила, адже ремонт, на який виділено півмільйона гривень з районного та селищного бюджетів і котрий мав закінчитися ще до нового року, продовжується й досі, не дозволяючи закладу повноцінно працювати. У відвідувачів виникли запитання й до якості його проведення – у приміщеннях була відсутня система вентиляції, а батареї замурували таким чином, що навряд чи вони зможуть зігріти в холодну пору.

Проблем справді в селищі накопичилося чимало, але тільки в невмілого руки не болять. Якщо є організатор робити, то інші обов’язково підтягнуться на допомогу. На наступну п’ятницю заплановане засідання сесії селищної ради, тож буде видно чи вдасться віднайти спільну мову між гілками влади та запустити реконструкцію місцевої водної артерії, і найголовніше націленість відповідальних осіб відповідати за життєдіяльність населеного пункту. Що стосується питання додаткового дофінансування, то воно буде розглянуте депутатами районної ради за результатами рішення сесії селища. Зима підкрадеться швидко, й вона спитає, де були й що робили господарі влітку.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар