Перш ніж продавати, необхідно впорядкувати

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Сесійна зала райради звична до різноманітних дискусій та суперечок, проте минулого тижня вона почула справжній крик селянської душі. І лунав він з уст дрібних фермерів Кам’янеччини. А все тому, що тут відбулися громадські обговорення «Формування ринку землі в Україні. Як земельна реформа позначиться на розвитку сільських територій?», на яких основним було питання можливості вільного продажу земель.

Їх модератор, представник Всеукраїнського громадського об’єднаня «Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України Олександр Березюк ознайомив присутніх з концепцією реформи, напрацьованою науково-експертною групою за завданням Уряду. У присутніх, представників територіальних громад, управління Держгеокадастру, депутатів районної ради, спеціалістів відділу агропромислового розвитку РДА, сільгоспвиробників, впродовж обговорення виникло чимало запитань. Чітко їх висловив депутат районної ради, досвідчений юрист Іван Громик. І стосувалися вони в основному огріхів і помилок у земельному кадастрі. Часто, згідно з документами, претендентами на одну і ту ж земельну ділянку є декілька осіб, а через плутанину селяни, котрим земля належить по праву, роками, а то й десятиліттями безрезультатно оббивають пороги судів. Чого варта лише ситуація у Староушицькій територіальній громаді, де  мешканцям східних областей надали майже триста дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства.

Начальник міськрайонного управління ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області Антон Лобунько запевнив, що спеціалісти установи в межах чинного законодавства сприятимуть виправленню наявних помилок і не допускатимуть їх у подальшому. Дрібні фермери висловили побоювання, що через брак оборотних коштів не зможуть протистояти тиску великих агрохолдингів.

Олександр Григорович переконливо спростовував міфи щодо земельної реформи, зазначивши, що в її рамках передбачено надання безвідсоткових кредитів для малих та середніх фермерів, землю матимуть право купувати лише громадяни України, які, одержавши її у власність, дбайливо ставитимуться до неї, а не виснажуватимуть технічними культурами. Завдяки цьому зросте кількість робочих місць на селі, а через зростання цін на землю збільшаться доходи як орендарів, так і орендодавців. Розповсюдженням міфів про те, що землю скуплять іноземці, займаються власники великих агрохолдингів, які орендуючи землю за безцінь, отримують надприбутки, та нечесні політики для самопіару перед виборами. Натомість скасування мораторію та запровадження ринку землі сприятиме ефективному землекористуванню, збагаченню вітчизняних сільгоспвиробників та дасть потужний економічний ефект для розвитку держави, але перед цим необхідно впорядкувати облік земель сільськогосподарського призначення. З цією думкою погодилися всі присутні.

Володимир СКОБ’ЯК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар