Пенсії для людей зі значним стажем та низькими зарплатами обіцяють збільшити

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Міністр соціальної політики Андрій Рева розповів про варіанти вирішення проблеми низьких пенсійних виплат для людей зі значним розміром трудового стажу та малими зарплатами.

– Проблема полягає у тому, що суми внесків до пенсійної системи є різними. З 2000-го року все прозоро та зрозуміло – державного регулювання практично не було. А ось трудовий стаж людей, які вийшли на пенсію до 2000-го року, прийшовся переважно на радянські часи. І тут виникають запитання, тому що тоді держава регулювала зарплати – фактично встановлювала їх. До того ж, були сфери, які хронічно недофінансовувалися. Наприклад, селяни в колгоспі – що вони могли на трудоднях заробити? Навіть, коли їм почали платити після 1965 року, це були копійки. А санітарка, молодший медичний персонал, мала зарплату в 60-80 карбованців. 40 років людина працювала й має пенсію 1300-1400 гривень, – зазначив Андрій Рева.

За словами Міністра, нині триває робота з визначення механізмів вирішення цієї проблеми.

– Перший варіант, який розглядається, – це збільшення мінімальної зарплати. Підвищуємо мінімальну зарплату – збільшуються мінімальна пенсія та надходження до Пенсійного фонду. В одних пенсія не зростає, бо в них індексація, а ось на людей з маленькою пенсією та великим стажем це позитивно вплине. Є інший варіант, запропонований народним депутатом Юрієм-Богданом Шухевичем. Його ідея – взяти існуючу формулу та застосувати при визначенні пенсій до 2000-го року будь-які 5 років найбільшого заробітку, а після цього скласти ці коефіцієнти. Таким чином, загальний коефіцієнт буде більшим, ніж у людини, яка вийшла на пенсію після 2000-го, – пояснив урядовець.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар