На колегії Кам’янець-Подільської РДА домінували соціальні питання

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

28 листопада під головуванням Василя Сукача за участю керівників підрозділів РДА та очільників територіальних громад Кам’янеччини відбулася колегія райдержадміністрації.

Першим розглянули питання про стан кадрової роботи в районній державній адміністрації. Доповідач – головний спеціаліст з питань персоналу апарату адміністрації Аліна М’ялковська – поінформувала, що за станом на 1 листопада цього року, в структурі РДА функціонують три управління, шість відділів, одна служба та апарат адміністрації, до складу якого входять 5 відділів і один сектор. Загальна кількість працівників – 123, з них державних службовців – 100, вакантних посад – 13. Впродовж звітного періоду на посади державних службовців призначено 20 осіб, звільнено – 15. Жоден із держслужбовців у 2018 році до дисциплінарної відповідальності не притягувався.

Для тих, хто мало щастя бачив у житті

Звітуючи про роботу служби в справах дітей впродовж 10 місяців цього року, т.в.о. цього підрозділу Михайло Альчинський зазначив, що наразі в нашому районі діє програма «Діти Кам’янеччини» на 2016-2020 роки. Він підкреслив, що працівники служби реалізують державну політику в галузі соціального захисту дітей, які потребують допомоги.

– Слід зазначити, що банк даних дітей, які перебувають у нас на обліку, постійно доповнюється і уточнюється. Так, впродовж звітного періоду ми працювали над виявленням дітей, які наразі перебувають у складних життєвих обставинах. Таких діток знаходили під час обстеження умов проживання окремих родин. Загалом, цьогоріч було обстежено 78 сімей. І якщо на початку минулого року на обліку служби перебувало 25 сімей, в яких проживають 48 дітей, то вже на кінець звітного періоду на Кам’янеччині виявлено 44 родини, що перебувають у складних життєвих обставинах, і в яких проживає 76 дітей, – наголосив Михайло Сергійович.

Як ми вже повідомляли, за рахунок субвенції з державного бюджету 2018 року місцевим бюджетам було виділено кошти для придбання житла дітям-сиротам та особам з їх числа. Нещодавно за сприяння служби для них придбано два будинки у селі Кадиївці на суму близько 650 тисяч гривень.

– Впродовж останнього десятиріччя не було прецедентів, коли у районі купували житло для дітей-сиріт. Двоє дітей уже отримали власні будинки, а зовсім незабаром для цієї категорії буде придбано ще дві квартири та будинок сімейного типу в місті. Такі проекти реалізуються не лише на Кам’янеччині, але й в інших регіонах України. Крім того, у виступах Прем’єр-міністра і Президента зазначається, що й на наступний рік на це закладено кошти, адже саме такі дітки мають бути в пріоритеті держави. І це правильно, бо вони так мало щастя бачили у своєму житті, – зазначив Василь Сукач.

Класного фахівця менш як за рік не підготувати

Директор Кам’янець-Подільського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Іван Правник проаналізував діяльність свого підрозділу за 10 місяців цього року. Він зазначив, що на обліку РЦСССДМ перебуває 302 сім’ї, які знаходяться у складних життєвих обставинах, в яких виховується 746 дітей. За звітний період фахівці з соціальної роботи здійснили оцінку потреб 1579 сімей і 16 осіб. Під соціальним супроводом перебуває 202 сім’ї і 16 осіб, 1377 сім’ям надано соціальні послуги за карткою отримувача послуг. За зверненням центру було направлено на оздоровлення 18 дітей в лікувальні санаторії «Дністер», «Жванчик», 534 сім’ям допомогли з вирішенням житлово-побутових проблем, надали допомогу в оформленні субсидій 1245 сім’ям, 917 сім’ям надано гуманітарну допомогу тощо. Для надання психологічних послуг для різних верств населення у Центрі введено посаду психолога. Під час виїзду з лікарем-психотерапевтом надано допомогу учасникам бойових дій та членам родин щодо посттравматичного синдрому.

– Цьогоріч налагоджена співпраця з новоствореними об’єднаними територіальними громадами, що дає змогу надавати якісні послуги всім жителям району. Так, Колибаївська та Китайгородська ОТГ фінансують по одному фахівцю з соціальної роботи, а Староушицька, Слобідсько-Кульчієвецька та Жванецька – по два. Принагідно хочу зазначити, що працівник територіального центру чи іншого відділу не замінить фахівця РЦСССДМ з соціальної роботи, який працює з сім’єю. Адже для того, щоб підготувати класного спеціаліста, потрібно як мінімум рік методичної і цілеспрямованої роботи, – підсумував Іван Григорович.

На запитання начальника фінансового управління РДА Олександра Федика, чи надіслані очільникам громад, особливо ОТГ, листи з розрахунками щодо включення в місцеві бюджети на наступний рік коштів для утримання соціальних фахівців Центру, Іван Правник зазначив, що з сільськими головами в цьому плані склалася гарна співпраця і вони у фінансуванні не відмовляють.

За своїх треба платити

Щодо територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), то за інформацією директора Віри Коваль, у ньому функціонують три структурні підрозділи: відділення соціальної допомоги вдома у Староушицькій та Жванецькій зонах і відділення стаціонарного догляду для тимчасового проживання в смт Стара Ушиця. Згідно зі штатним розписом, у територіальному центрі працюють 79 осіб.

За станом на 1 жовтня, на території Кам’янеччини мешкають 3749 самотніх та одиноко проживаючих громадян похилого віку, з них 615 – самотніх, 3133 – одиноко проживаючих, в тому числі 309 інвалідів. 1824 людини потребують соціального обслуговування і надання соціальних послуг. На обслуговуванні в територіальному центрі перебуває 1085 осіб, з них 202 – ветерани війни, 27 – ветерани праці.

Відділення соціальної допомоги вдома призначені для надання соціально-побутової допомоги самотнім, одиноко проживаючим громадянам та інвалідам у домашніх умовах. Послуги надає 51 соціальний робітник, середнє навантаження на одного – 21 особа (при стандарті 6 громадян у сільській місцевості). Відділення стаціонарного догляду для тимчасового проживання в смт Стара Ушиця розраховане на 34 ліжко-місця.

В ході обговорення Віра Коваль повідомила, що в Староушицькому стаціонарі, серед інших, перебувають і підопічні з об’єднаних територіальних громад. На це Олександр Федик зауважив, що «нині ОТГ гарно рахують свої гроші, але й район не може утримувати всіх нужденних. Тож керівники громад мають відшкодувати кошти за перебування своїх мешканців у цьому відділенні».

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар