Хто з кам’янчан з 1 травня попрощається з субсидією

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Уряд сьогодні зробив важливий крок на шляху до монетизації субсидій. Передбачається, що вже в наступному опалювальному сезоні субсидії будуть видаватись живими грошима, а це означає , що їх отримувачі можуть залишати собі зекономлені в результаті ощадливого споживання кошти. Таким чином монетизація стане додатковим стимулом для енергоефективності. Однак, перехід до монетизації можливий тільки в тому випадку, якщо система субсидій буде соціально справедливою – державну допомогу будуть отримувати ті, хто дійсно її потребує.

З огляду на це Уряд схвалив рішення про внесення низки змін у субсидійну програму, що скоротять випадки зловживань, які, на жаль, стали непоодинокими. Ті, хто справді потребуватиме допомоги, її отримуватимуть і надалі. Натомість люди, які просто приховують свої статки, не зможуть користуватися програмою. Про які новації відтепер треба знати і на що звертати увагу?

Предмети розкоші та доходи від оренди

Відтепер якщо у власності сім’ї є автомобіль, якому менше п’яти років, крім мопеда та авто, наданого органом соціального захисту населення, субсидію не призначатимуть.

На отримання субсидії впливатимуть і доходи від здачі майна в оренду, зокрема квартири. Ці кошти відтепер теж необхідно вказувати в деклараціях, в графі «Інші доходи».

Великі будинки і квартири

З 1 травня субсидія відміняється, якщо площа квартири перевищує 120 кв. м, а будинку – 200 кв. м, крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей. Власники такої житлової площі будуть оплачувати послуги у повному обсязі. Робиться це для того, аби власники великих статків не мали змоги вдаватися до субсидійних махінацій, прописуючи у своєму величезному будинку бабусю-пенсіонерку та оформляючи на неї субсидію.

Тіньова зайнятість

Чимало українців працюють за кордоном, але при цьому звертаються за призначенням субсидій, декларуючи нульові доходи. Тепер тим, хто є дійсно безробітним, необхідно буде стати на облік до центру зайнятості. А тим людям працездатного віку, хто претендує на субсидію, але не реєструється як безробітний, бо насправді працює без оформлення в Україні або за кордоном, органи соцзахисту автоматично рахуватимуть дохід у три прожиткові мінімуми – 5286 гривень.

В Мінсоцполітики переконані, що це стимулюватиме українців до офіційного працевлаштування, сприятиме детінізації та усуне соціальну несправедливість, коли субсидію насправді отримують люди з достатньо високими доходами.

З метою стимулювання енергозбереження з 1 травня соціальна норма на газове опалення буде наближена до реальних обсягів споживання і становитиме 4,5 куб.м на 1 кв.м площі, електроопалення – 30 кВт.год на 1 кв.м площі. При призначенні субсидії на понаднормову площу житла, норма може бути збільшена не більше ніж на 30%.

Важливо знати й те, що внутрішньо-переміщені особи відтепер зможуть оформити субсидію без договору оренди житла – лише на підставі заяви і декларації, з вказанням складу домогосподарства. Заява стане приводом для обстеження матеріально-побутових умов, а сам акт про обстеження – підставою для призначення субсидії.

Спрощено процедуру отримання субсидій для жителів об’єднаних територіальних громад. Відтепер ОТГ мають право приймати від громадян документи для оформлення субсидії для передачі їх органам соціального захисту населення. Механізм повторює практику звернень до сільських і селищних рад.

Уряд також проведе преміювання домогосподарств за економію ресурсів за підсумками цього опалювального сезону. Так як і торік, під монетизацію підпадають зекономлені домогосподарствами 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубів газу. У грошовому еквіваленті це майже 700 гривень. Субсидіантам, які економно використовували ресурси, треба так само – до 1 вересня – подати заяву у місцеве управління соціального захисту населення, на підставі якої здійснюватиметься виплата грошової винагороди за енергоефективність.

Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відслідковувати у своїй платіжці або шляхом звернення до постачальника газу чи електроенергії, якщо вони використовуються для опалення. Обрати спосіб отримання коштів треба самостійно.

За інформацією департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України.

 

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар