Не пустіть гризунів на обійстя

Автор: | Опубліковано Новини, Поради Немає коментарів

Гризуни в зимовому саду — справжнє лихо. У сувору пору всі плодові дерева можуть бути істотно пошкодженими, а молоді насадження — знищеними.

Зайців приваблює кора молодих дерев, однорічні пагони, бруньки на старих гілках. Найбільше вони люблять яблуні та груші, але, сильно зголоднівши, не відмовляться від вишні й сливи.

Миші їдять те, до чого дотягнуться: кору дерев під пухким снігом, молоді пагони чагарників, цибулинні й коренеплоди. Обгризуть кору на всьому стовбурі, а якщо сніг ляже на землю до морозу, не погребують і корінням. Миші віддають перевагу яблуні, повстистій вишні, глоду. Якщо в саду цього немає, зіпсують бузок, жимолость, троянди, садову суницю.

За багатовікову історію садівництва було вигадано багато способів боротьби з гризунами. Потрібно вибрати легкий і зручний для себе метод.

Можна обгортати стовбур руберойдом або толлю, але перший шар має бути з рогожі.

Сітка-рабиця — надійний, але дорожчий спосіб. А може, в когось залишився рулончик після будівництва паркана. Стовбур спершу обгорніть газетами або мішковиною, а потім рабицею. Якщо сітка з великими вічками, слід намотати два шари. Вертикальні краї потрібно закріпити дротом, а нижнім краєм заглибити в землю. Металеві обладунки надійні й прослужать багато років. Утім, навесні дерева доведеться «роздягати».

Спеціально для захисту від гризунів стали випускати пластикову сітку з чарунками 8 х 6 мм. Її шкідники не гризуть — не смачно. Така сітка не гниє, не іржавіє, витримує температуру від -60 до +85ОС і сприяє снігозатриманню.

Часто в боротьбі з дрібними гризунами застосовують отруєні принади. Їх достатньо в магазинах, що торгують товарами для дому і саду. Проте можна приготувати суміш і самостійно.

Ось найпопулярніші дієві рецепти.

На 1 кг зерна — 5 г «Крисіду» або 10 г карбофосу.

Рівні частини борошна, цукру і алебастру або цементу.

Однакова кількість м’якоті чорного хліба і алебастру.

Крапля олії, додана в принаду, зробить її особливо бажаною для мишей. Приготовлену «смакоту» потрібно розкласти по тонких паперових пакетах і помістити у виявлені на ділянці мишачі нори. Сипати на землю не можна — це небезпечно для домашніх тварин і птахів.

Серед народних рецептів особливо ефективними є такі.

Розкласти перед входом у нору сухі реп’яхи.

Покласти поруч нори відходи оселедця або котячу шерсть. Запах змусить мишей шукати інше житло.

Залити нори настоєм гілок туї або ялини (0,5 кг гілок на 10 л окропу).

Розвісити на деревах і кущах чорний папір або широкі стрічки чорної плівки. Це відлякує зайців.

Розвісити на деревах пластикові пляшки з отворами і покласти в них таблетки нафталіну. Зайці і миші не люблять цього запаху.

Упереміш із цибулинними, які подобаються гризунам, потрібно садити неїстівні для мишей цибулини нарцисів.

 

 

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар