ЯКЩО ГРОШЕЙ ОБМАЛЬ, ТО Й ДІЛИТИ ЇХ ВАЖЧЕ

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

Спочатку звіт – тоді програма

Нестача коштів у районному бюджеті мабуть спровокувала депутатів зняти з порядку денного п’ятої (позачергової) сесії VIII скликання Кам’янець-Подільської районної ради, яка відбулася 10 лютого, питання про програму підтримки діяльності органів виконавчої влади на 2021 рік. Цю пропозицію вніс депутат Микола Чумак, якого підтримала більшість. На втілення згаданої програми передбачалося закласти 5 млн 77 тис.грн. Із них на виплату лише заробітної плати працівникам райдержадміністрації мало б спрямуватися 4 млн 734 тис.грн.

Депутати Іван Громик, Сергій Танасков висловили думку, що спочатку варто було б заслухати звіт райдержадміністрації про використання коштів районного бюджету за 2020 рік і вже під час наступної сесії приймати програму.

Тим більше, як сказав Сергій Миколайович, що під час засідання бюджетної комісії райради вже вносилася пропозиція до початку цього пленарного засідання надати фінансовий звіт, куди спрямовувалися кошти, в тому числі й по заробітній платі працівникам РДА відповідно до програми підтримки на 2020 рік, однак відповіді він так і не отримав.

Щодо звіту, то перший заступник голови РДА Ніна Фабіянська зазначила, що як і в попередні роки, його вони готові надати наприкінці березня – початку квітня. «Хто працює з бухгалтерськими документами, знає, коли готується звіт, – констатувала Ніна Францівна. – Наразі працівник, який раніше займався цією діяльністю, звільнився через «високу» зарплату. Довелося викликати з декрету іншу людину, аби не зупинити виробничий процес. Вона на роботі лише з 1 лютого. Як вона може прозвітувати, тим більше, що звіти мають подати й інші структури райдержадміністрації. Тому ми зверталися до районної ради з проханням розглянути це питання у березні».

За словами Ніни Фабіянської, враховуючи завершення процесу децентралізації та збільшення кількості територіальних громад, перед працівниками органів виконавчої влади поставлено ще й низку додаткових завдань, однак при цьому чисельність працівників зменшилася. Сьогодні у структурних підрозділах РДА 149 працівників, із них 97 – працівники соціального захисту населення та 6 – служби у справах дітей. Також переформатувалися функції відділів. Пройшло скорочення. Повністю ліквідовані сектори освіти, культури. Людей залишилося обмаль, а обов’язків збільшилося в рази. Не вистачає коштів на заробітну плату, потребує оновлення й технічне оснащення, до того ж потрібно створити новий відділ цифрової інформації.

І хоч як намагалася переконати депутатів перший заступник голови РДА, що дана Програма вкрай необхідна і була розроблена з урахуванням делегування коштів ОТГ, їй це не вдалося зробити, Тож питання депутати вирішили відправити на довивчення.

Як пандемія вплинула на районний бюджет

Аби внести зміни у районний бюджет на 2021 рік і далі розподіляти кошти, депутати розпочали із затвердження звіту про виконання районного бюджету за 2020 рік.

Доповідач із цього питання, депутат райради, начальник управління фінансів РДА Олександр Федик зазначив, що до загального фонду районного бюджету за 2020 рік надійшло доходів у сумі 138022,7 тис.грн, що складає 99,6% до річних призначень. Власні доходи склали 37024,9 тис.грн, або 101,3%. У цілому районний бюджет за доходами загального та спеціального фондів виконаний на 99,2%. Тобто районна казна поповнилася на 140781,9 тис.грн.

Що стосується видатків, то по загальному фонду до уточнених річних призначень вони виконані на 98,4%, або на 135698,3 тис.грн, по спеціальному – на 87,3% (5875,8 тис.грн).

Якщо розглядати видатки в розрізі галузей, то майже всі вони не використали стовідсотково призначення. За словами Олександра Григоровича, на 1 січня 2021 року в казні району залишилося 7 млн 30 тис.грн. Це здебільшого кошти, зекономлені на енергоносіях, харчуванні, перевезенні школярів тощо (свої корективи внесла як тепла погода, так і пандемія). Так, видатки на утримання районної ради по загальному фонду виконані на 99,6% (призначено з врахуванням змін 3241,3 тис.грн, використано 3227,0 тис.грн; установи сектору освіти – на 96,6% (із передбачених 69604,8 тис.грн використано 67256,4 тис.грн); культури – на 98,6% (із передбачених 9875,4 тис.грн використано 9738,1 тис.грн); охорони здоров’я – на 95% (із передбачених 30545,4 тис.грн використано 29029,9 тис.грн); фізкультури і спорту – на 78,2% (із передбачених 1237,4 тис.грн використано 967,5 тис.грн); на соціальний захист та соціальне забезпечення (з урахуванням субвенцій з обласного бюджету) передбачено видатки 7211,1 тис.грн, використано – 7024,4 тис.грн.

Затвердили депутати райради і звіти про виконання районних бюджетів за 2020 рік колишніх Чемеровецького, Дунаєвецького та Новоушицького районів. І якщо голова ліквідаційної комісії Чемеровецької РДА Юрій Завальнюк прибув на пленарне засідання, виступив перед депутатами, то доповідачі двох інших територіальних одиниць з невідомих причин не з’явилися. Серед депутатського корпусу прозвучала пропозиція не голосувати за ці рішення, оскільки немає доповідачів.

– Не затвердити звіти не маємо права, – зауважив Іван Громик. – Без цих рішень ми не зможемо внести зміни у бюджет району на 2021 рік.
Оскільки проекти рішень були заздалегідь підготовлені, і депутати могли вчасно ознайомитися з необхідною інформацією, вони все ж таки проголосували «за».

Гроші передали громадам

Більш одностайними народні обранці виявилися під час розгляду питання про внесення змін до районного бюджету. Так, вони підтримали рішення щодо збільшення бюджетних призначень для розпорядника коштів – районній раді, в сумі 3914892 грн, в тому числі на оплату праці та нарахувань працівникам апарату – 3197200 грн.

У ході обговорення цього рішення теж точилися дискусії з приводу належного фінансування апарату райради. Через нестачу коштів у січні працівники райради вимушені були йти в неоплачувані відпустки, разом з тим ставилося питання і про підвищення їхньої зарплати, адже кількість працівників зменшилася, а навантаження побільшало. Депутат Хусейн Дукаєв запропонував виділити додатково ще близько півтора мільйона гривень, аби забезпечити апарат райради гідною зарплатою. Та депутати підтримали пропозицію заступника голови райради Миколи Жогана і виділили з районної казни на зарплату ще 300 тис.грн.

Додалося головному розпоряднику – районній раді, і 70 тис.грн на фінансування заходів підготовки та проведення з відзначення знаменних подій у районі, які перекинули від іншого розпорядника – районної державної адміністрації.

Не забули і про резервний фонд, куди спрямували 73 тис.грн. Також розділили залишок освітньої субвенції пропорційно кількості учнів, які станом на 5 вересня 2020 року навчалися у закладах загальної середньої освіти, а з 1 січня цього року перейшли в підпорядкування територіальних громад. У результаті такого перерахунку бюджет Кам’янець-Подільської ОТГ поповнився на 23039,46 грн, Слобідсько-Кульчієвецької – на 15585,51 грн, Жванецької – на 10406,48 грн, Староушицької – на 2904,13 грн, Орининської – на 29186,54 грн.
Китайгородська сільська громада отримала залишок освітньої субвенції у розмірі 18736,05 грн на утримання Інклюзивно-ресурсного центру, який дістався їй у спадок з районного бюджету.

Так само на 500 тис.грн державної субвенції поповнилася казна Слобідсько-Кульчієвецької ОТГ на придбання медичного обладнання для Центральної районної лікарні. 152491,75 грн отримає Орининська ОТГ для продовження будівництва мультифункціонального спортивного майданчика.

Військкомати поки що не об’єднуються

Під час прийняття програми сприяння роботі Кам’янець-Подільського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки щодо перевезення громадян, які направляються для проходження строкової військової служби та за контрактом у Збройні Сили України, на яку передбачалося 50 тис.грн, виникло питання оплати послуг із проведення ІФА-тестування цієї категорії громадян, що держава також переклала на плечі місцевих бюджетів.

Разом з тим із проведенням територіальної реформи зміни також можуть торкнутися і військових комісаріатів приєднаних районів. На думку деяких депутатів, може б варто було внести вже зараз зміни і до цієї районної програми. Військовий комісар Володимир Возний роз’яснив ситуацію:

– Оскільки військові комісаріати ще не передані в один підрозділ, то немає сенсу вносити зміни до Програми. Новоушицький, Чемеровецький і Дунаєвецький військкомати прийматимуть ідентичні програми за рахунок фінансування об’єднаних територіальних громад за місцем їх знаходження.

«Надра Кам’янеччини» змушені скорочувати своїх працівників

Чимало дискусій викликало питання про прийняття програми з охорони відтворення та раціонального використання лісів постійного користувача КП «Надра Кам’янеччини». Якщо до 2020 року це комунальне підприємство отримувало непогані прибутки, за рахунок чого поповнювався і районний бюджет, то тепер воно просить фінансової підтримки у районної ради. Як вказано у програмі, загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, становить понад 3 млн грн. Чому виникла така ситуація, пояснила керівник згаданого підприємства, депутат райради Ніна Скавренюк.

– З 2019 року на законодавчому рівні заборонено рубку головного користування в національних природних парках, в тому числі в зоні інших землекористувачів. Оскільки «Надра Кам’янеччини» територіально входять до складу національного природного парку «Подільські Товтри», – зазначила Ніна Дмитрімна, – то ми теж позбулися основного нашого заробітку, який надходив від рубки головного користування. На сьогодні існує загроза припинення діяльності підприємства. Ми змушені були із 30 лісівників вісьмох звільнити. Розумію, що це – непопулярний метод, бо до їх основних повноважень входить здійснення охорони лісових масивів, запобігання незаконним рубкам, виявлення та сприяння ліквідації пожеж тощо.

Варто зазначити, що у віданні комунального підприємства перебуває 7611 га земель лісового фонду, у тому числі 394 га полезахисних смуг.
Не дивлячись на те, що депутат Олександр Бернашевський запропонував спочатку заслухати звіт комунального підприємства про його діяльність, провести повну інвентаризацію, а тоді приймати програму, він виявився в меншості. 25 голосів народних обранців вистачило, аби рішення було прийняте.

Легше створити, ніж закрити

Три місяці проіснував «Центр професійного розвитку педагогічних працівників Кам’янець-Подільської ради», а сьогодні, під час пленарного засідання, депутати вимушені приймати рішення про його припинення шляхом ліквідації. Причина – знову ж таки у нестачі фінансування.
– У вересні 2020 року, коли приймалося рішення про відкриття центру, багато виникало запитань щодо його доцільності, – зауважив Іван Громик. – Однак РДА наполягла на своєму. Комунальна установа пропрацювала лише три місяці, а щоб закрити її, знадобиться більше двох років.

Підтвердженням його слів стала подібна ситуація із ліквідацією КП «Кам’янець-Подільське рибне господарство», припинення діяльності якого тягнеться вже з 2017 року, а також КП «Архітектурно-планувальне бюро» (з 2018 р).

Під кінець роботи сесії депутати прийняли звернення до Президента України, Кабміну та Верховної Ради щодо врегулювання на законодавчому рівні питання поступлення до районного бюджету частини сплати податку за користування надрами.

Разом з тим було озвучено створення депутатської групи «Поділля», куди увійшло 11 депутатів. Очолив її Сергій Танасков.

Надія ЄРМЕНЧУК.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар