ГЕНЕРАЛЬНОГО ДИРЕКТОРА КП «МІСЬКТЕПЛОВОДЕНЕРГІЯ» ЗВІЛЬНИЛИ, ВІН ПОДАЄ ДО СУДУ

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

У середу, 15 грудня, на новинних сайтах і в соціальних мережах з’явилася інформація, що Кам’янець-Подільський міський голова Михайло Посітко видав розпорядження про звільнення генерального директора КП «Міськтепловоденергія» Валерія Гордійчука. Наступного дня міський голова на брифінгу, присвяченому цьому питанню, підтвердив наявність такого розпорядження і пояснив причини своїх дій. На жаль, представників нашої газети не запросили на брифінг, тому мали змогу подивитись його тільки в записі.

Як розповів Михайло Володимирович, є декілька причини, чому він вирішив звільнити Валерія Гордійчука з посади.
По-перше, це несвоєчасна виплата заробітної плати працівникам підприємства. КП «Міськтепловоденергія» кожен рік нарощує борги перед своїми працівниками і затримує їм виплату зарплати.

По-друге, це неспроможність виконувати свої кредитні зобов’язання. Наразі на комунальному підприємству висить 3 кредити. Загальний борг склав понад півтори сотні мільйонів гривень.

По-третє, діяльність підприємства – непрозора. За словами міського голови, на фінансування підприємства за останні роки виділили із міського бюджету 60 млн гривень. Зокрема в 2020 році – 20 млн грн, і в 2021 – 20 млн. Міська влада не знає як ці гроші витрачаються підприємством. Більше того, зараз після карколомного підвищення ціни на природній газ підприємству, мабуть, потрібні ще кошти, проте міська влада не може оцінити скільки потрібно додатково фінансових вливань у цей тяжкий період: чи 90 млн гривень, як хоче КП «Міськтепловоденергія», чи ще більшу, або ж меншу суму. Міська влада не може провести повноцінний аудит комунальників. Наприклад, представники міськради так і не змогли отримали повної інформації щодо зарплат працівників.

Стосовно ж призначення нового очільника КП «Міськтепловоденергія», то міський голова ще не визначився, адже впродовж двох тижнів від 15 грудня обов’язки генерального директора виконуватиме Валерій Гордійчук.

У відповідь 16 грудня Валерій Григорович разом зі співробітниками КП «Міськтепловоденергія» провів свою прес-конференцію. Як розповів генеральний директор напередодні він прибув у міськраду, аби зустрітися з міським головою Михайлом Посітком, щоб прискорити переведення 5 млн грн, виділених міськрадою на рахунок газопостачальної компанії НАК «Нафтогаз Трейдинг», аби вчасно сплатити рахунки за використання газу в листопаді. Проте, за його словами, Михайло Посітко поцікавився в нього, як він буде голосувати в разі імпічменту діючому міському голові. На що Валерій Гордійчук конкретної відповіді не дав. Тоді за деякий час він отримав розпорядження від міського голови про своє звільнення, яке він відмовився прийняти, адже вважає його незаконним.

Що стосується тих 5 млн грн, то хоч місто із запізненням і перевело їх газопостачальній компанії, але за словами головного бухгалтера підприємства Оксани Савчук, існує ймовірність того, що «Нафтогаз Трейдинг» відмовиться надавати підприємству газ у січні, бо невчасно отримало кошти.

На закиди про непрозорість фінансових потоків на підприємстві, комунальники відповіли, що кожного року перед початком формування міського бюджету надають міськраді звіт про свою діяльність за рік що минув, прогнозовані витрати і надходження з міської казни, які необхідні підприємству для нормального функціонування. До того ж комунальники звітують перед міською владою кожен квартал. З приводу надання звіту по зарплаті, то зараз підприємство перевіряє аудиторська служба, і співробітники не в змозі поки що надати документи в повному обсязі, до того ж деякі працівники не хочуть розголошувати конфіденційну інформацію про свої заробітки.

Комунальники наголошували, що підприємство збиткове, оскільки тарифи регулює держава, а населення не завжди має змогу чи, в окремих випадках, бажання в повному обсязі та вчасно розраховуватись за спожиті послуги. Наприклад, тільки останнім часом держава погодилась відшкодувати різницю в тарифах у розмірі близько 300 млн гривень. Тому постійно виникають борги, а підприємство потребує підтримки з боку міста. Отож весь борг по зарплаті формується в літній період, коли підприємство не працює на повну потужність, і пізніше погашається в повному обсязі.

А щодо кредитів, то з одним питання майже вирішене, а по двох інших випадках виникли обставини, які не залежать від волі комунальників. Наприклад, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, не дозволила закладати в тарифи сплату по одному із кредитів, хоча це передбачено кредитним договором, з яким раніше НКРЕКП погодилась. Як би там не було, але КП «Міськтепловоденергія» намагається виконувати свої зобов’язання і про це в міськраді добре знають, переконували комунальники.
Також Валерій Гордійчук оголосив, що вже подав до суду на розпорядження міського голови, оскільки усі заявлені претензії до нього не відповідають дійсності і спотворюють реальну картину того, що відбувається на підприємстві.

– Підприємство працює в нормальному режимі, дає кам’янчанам тепло і воду, а всі претензії до мене висмоктані з пальця, – заявив він.

Станіслав ОРЖЕХОВСЬКИЙ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар