Газ про запас: кам’янчанам пропонують заощадити на комунальних тарифах

Автор: | Опубліковано Новини Немає коментарів

У золоту осінь наші помешкання перетворюються на консервні мінізаводи. Господині чаклують над урожаєм з городів та присадибних ділянок, в банку кидають солодку помідору, щоб зимою до столу знайшлася кисленька червонобока. А від сьогодні українцям пропонують робити заготовки блакитного палива. З такою ідеєю виступив НАК «НАФТОГАЗ» вперше, запровадивши спеціальну акцію «Твоя енергонезалежність». За її умовами вже зараз населення може придбати блакитне паливо за нині діючими тарифами на період всього опалювального сезону й безтурботно грітися в своїх будинках довгими зимовими вечорами.

  • Підприємство відкриває можливість для своїх споживачів зарезервувати газ на зиму по літній ціні – майже 6 грн/куб.м (сюди не враховані послуги за транспортування газу, які змінюються в залежності від регіону) й цим самим зекономити. Зрозуміло, що ця вартість енергоносія є мінімальною протягом року, щойно повіє холодом і ввімкнеться тепло, тарифи стрибнуть вгору, а разом з ними і витрати родин. Сезонне коливання цін є стандартним для ринку газу: влітку вони знижуються, а взимку ростуть слідом за збільшенням попиту на паливо, – пояснюють в ТОВ «Хмельницькгаз збут».

Спрогнозувати до копійки, скільки коштуватиме блакитний вогник через кілька місяців, надавачі послуг неготові. Разом з цим у паливно-енергетичній компанії вже заявили про те, що є всі передумови здорожчання газу в осінньо-зимовий сезон до 7 і більше грн за кубометр. І це, мабуть, в кращому разі, тогоріч невидиме паливо відпускалося по 8,5 грн. Тож хто бажає, аби його не нудило від цінових гойдалок незабаром, в змозі його купити за кращою вартістю. Таке собі «раннє бронювання» від «Нафтогазу»: замовив наперед – отримуй гарну знижку. Ця акція дозволить споживачам скоротити витрати на газ в опалювальний період до 25%, розрахували в газовій службі.

Прикинув на око свою вигоду від такої задумки камянчанин Геннадій. Він проживає в однокімнатній квартирі з індивідуальним опаленням. У сезон обігріву його газовий лічильник накручує 500 м куб. і минулого року на тепло він витратив 4250 грн. З акційною пропозицією від газовиків чоловік би виніс з хати значно менше – 3 тисячі, тому зізнається, що вона привернула його увагу. А сусідку Геннадія через стіну заготовки газу на зиму не цікавлять. Із газових приладів у неї вдома хіба що плита для приготування їжі, й її обсяги споживання блакитного палива незначні, тому й складувати його не збирається.

Очевидно, що проект може виступити матеріальною підтримкою власників помешкань з великою квадратурою, які обігріваються блакитним паливом, приватних будинків та квартир з газовими колонками. Особливо це стосується жителів сіл, які ще донедавна всім світом скидалися, аби в їхній оселі палав блакитний вогник, а тепер рубають дрова, бо не в силах винести драконівські тарифи. Іншим побутовим споживачам справді немає сенсу запасатися наперед. Недоступною ця послуга є поки що для ОСББ, які потрапляють в категорію постачання газу, яка регулюється діючими положеннями.

Наскільки послуга зарекомендувала себе серед мас, запитали у місцевому центрі обслуговування клієнтів (ЦОК). Нам повідомили, що кам’янчани взялися зондувати грунт й знаходяться на етапі дізнання деталей можливості заощадити. До десяти осіб навідалися до сервісного центру й виявили бажання взяти участь в акції. Економічний інтерес пересічних громадян наштовхується на реалії їхнього фінансового становища, коли сім’ї живуть від зарплати до зарплати й нашкребти усю суму за раз не так легко.

  • Тут хоч би на місяць вистачило, щоб зі всім розрахуватися. Дітей треба вчити, коштів й так бракує. Ця послуга зовсім не по кишені, – каже жителька приміського села Валентина.

Пенсіонер з Кам’янця-Подільського Володимир Шепелявий теж навряд чи скористається таким шансом. Вважає, що ідея гарна, але лякає невпевненість у державі, коли ціни змінюються постійно і не відомо, де знайдеш, а де загубиш.

  • За збереження придбаних кубометрів та стабільність ціни на них відповідає НАК «Нафтогаз України». Використовувати припасений газ можна буде з 1 жовтня 2019 року по 31 березня 2020 року, – заспокоюють в «Хмельницькгаз збуті». Якщо куплене паливо буде витрачене передчасно, тобто до 1 квітня 2020 року, то споживач отримуватиме його на загальних умовах – за ціною, що діятиме на той час. Утім, якщо спалите не весь газ, він висітиме на рахунку і його можна буде забрати в наступні місяці, або ж гроші повернуть на картку. Також залишком коштів можна буде розрахуватися у випадках, коли ціна на ресурс буде нижчою, ніж акційна.

Представники наголошують, що забронювати газ наперед можна до 25 вересня. Максимальний об’єм закупівлі при цьому обмежений – 25 тис. куб. м на одне домоволодіння. Оформити покупку можливо в ЦОК, маючи при собі паспорт, актуальні покази лічильника та здійснивши попередню стовідсоткову оплату, або ж онлайн – в особистому кабінеті на сайті 104.ua.

Юлія ЛІЧКЕВИЧ.

Поділитися в соціальних мережах

Додати коментар